Afaceri pe axa Galaţi-Wuhan

Afaceri pe axa Galaţi-Wuhan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Forumul economic româno-chinez, organizat la Galaţi, a pus faţă în faţă ideile de dezvoltare a relaţiilor economice bilaterale *

De la agricultură şi industria alimentară până la construcţii, comerţ sau tehnologia informaţiei ar fi câteva dintre domeniile în care întreprinzătorii gălăţeni ar putea colabora cu oamenii de afaceri din oraşul chinez Wuhan, capitală a regiunii Hubei. Aceasta este una dintre concluziile desprinse în cadrul Forumului economic româno-chinez organizat, ieri, la Galaţi, în sala de conferinţe a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii.

Prezenţa la Galaţi a oamenilor de afaceri din Wuhan nu este deloc întâmplătoare. Cele două oraşe sunt înfrăţite, legătura lor fiind una dintre cele mai longevive – peste 22 ani!

În luna martie, cu ocazia unei vizite la Galaţi, Consulul General al Chinei în Constanţa, Excelenţa Sa Wang Tieshan a lansat ideea organizării unei întâlniri mai cuprinzătoare între oamenii de afaceri chinezi şi cei gălăţeni. Şi iată, ieri, ideea s-a materializat, delegaţiei oficiale conduse de Ye Jinsheng, preşedintele consiliului municipal Wuhan, alăturându-i-se şi o delegaţie a oamenilor de afaceri, în fruntea căreia s-a aflat Sun Chaozhong, director adjunct al Biroului de Comerţ Wuhan.

„Sperăm ca oamenii de afaceri să se cunoască mai bine şi să identifice modalităţile prin care ar putea colabora, pentru a face legătura dintre Galaţi şi Wuhan şi mai profundă”, a arătat Ye Jinsheng.

La rândul său, prefectul Claudiu Brânzan a declarat: „Dacă nivelul rezultatelor la nivelul administraţiei sunt foarte bune, am dori să facem un pas înainte şi să consolidăm şi relaţiile economice. Prin prietenia ce leagă Galaţiul de Wuhan avem o bună oportunitate de a dezvolta într-un mod reciproc avantajos relaţiile şi în mediul economic”. 

Atât viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, cât şi Traian Mândru, director în cadrul CCIA Galaţi, au ţinut să sublinieze compatibilitatea şi complementaritatea care există între economia gălăţeană şi cea din Wuhan. Preşedintele patronatelor gălăţene, Marian Filimon, a arătat că o colaborare cu China, ţară ce a rezistat şocului crizei economice şi dispune inclusiv de un excedent financiar, ar putea fi o şansă pentru finanţarea unor proiecte de investiţii mai consistente în România.

Proiecte şi oportunităţi

În urma întâlnirii s-au conturat deja câteva proiecte, a precizat Sun Chaozhong. Primul dintre ele este de a continua vizitele reciproce pentru a facilita întâlnirea directă pe anumite domenii a oamenilor de afaceri.

Cel de-al doilea ar fi ca Galaţiul să fie reprezentat, în decembrie, la a 18-a ediţie a Târgului Internaţional de Produse Alimentare de la Wuhan.

Nu în ultimul rând, dl Chaozhong a propus organizarea anul viitor, în oraşul chinez, a unei Săptămâni a produselor gălăţene, prin care firmele şi mărfurile dunărene să ajungă să fie mai bine cunoscute pe piaţa chineză. Ar fi o şansă importantă pentru firmele gălăţene, Wuhan, cu o populaţie de aproape zece milioane de locuitori şi o structură economică solidă, fiind un tărâm al oportunităţilor de afaceri.

Desigur, dincolo de aceste proiecte, rămâne de văzut în ce măsură dialogul dintre oamenii de afaceri chinezi şi cei gălăţeni se va materializa în încheierea unor contracte. Prefectura Galaţi a promis, de altfel, să medieze o lărgire a cercurilor de afaceri prin furnizarea unor informaţii suplimentare şi despre alte firme locale importante care nu au putut fi prezente la întâlnirea de ieri.

Un proverb chinez spune că orice drum, oricât de lung, începe cu un pas. Să sperăm că ieri, prin Forumul economic româno-chinez, a fost făcut un pas important pe calea unei colaborări pe axa Galaţi-Wuhan cât mai profitabilă pentru ambele părţi.

Citit 861 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.