SALARIUL MINIM pe economie CREŞTE de la 1 mai 2016

SALARIUL MINIM pe economie CREŞTE de la 1 mai 2016
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Guvernul, sindicatele şi patronatele au ajuns la o înţelegere în privinţa creşterii salariului minim la 1.250 de lei, de la 1 mai 2016, potrivit declaraţiilor sindicaliştilor. Propunerea de majorare a salariului minim la 1 mai va fi trimisă Consiliului Economic şi social şi ar urma să fie adoptată de Guvern în şedinţa de miercuri, 30 decembrie.

Preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat că Guvernul a înaintat proiectul de hotărâre care prevede această majorare marţi dimineaţă, dar şi că propunerea este agreată de sindicalişti, pentru că se recuperează parţial pierderea din primele patru luni ale anului în care salariul minim va rămâne la 1.050 de lei, potrivit Mediafax.

Bogdan Hossu a mai spus că proiectul prevede şi indexarea automată care va ţine cont de coşul minim de consum, de inflaţie şi de parametrii generali, ceea ce permite un mecanism de creştere în perioada următoare. Preşedintele Cartel Alfa a mai spus că documentul transmis de Guvern, spre deosebire de anii anteriori, nu mai face discriminare pentru sectorul bugetar, în sensul că salariul minim garantat în plată reprezintă salariul de bază minim plătit fiecărui salariat bugetar şi nu salariul de încadrare.

Consiliul Economic şi Social (CES) a fost convocat marţi după-amiază pentru a aviza proiectul de hotărâre de Guvern.

Salariul minim ar fi trebuit să crească de la 11 ianuarie 2016 la 1.200 de lei, faţă de nivelul actual de 1.050 de lei, potrivit promisiunii fostului Guvern. Noul cabinet a refuzat iniţial majorarea, dar, după mai multe presiuni ale sindicatelor, a fost de acord să discute despre creştere.

Sindicatele au propus majorarea la 1.200 lei din 1 ianuarie, în timp ce patronatele au propus un salariu minim de 1.200 lei cu blocarea impozitării pentru un timp normal de lucru de opt ore, la 1.050 lei, asta după ce tot patronii au spus că ar putea fi de acord cu o majorare în trepte. În urma opoziţiei sindicatelor, Guvernul a fost de acord cu o majorare la 1.200 de lei, cu toate contribuţiile aferente pentru această sumă, dar de la 1 mai, pentru a se vedea încasările bugetare din primele trei luni ale anului.

Sindicatele nu au fost însă de acord, şi au spus că ar accepta o creştere de la data de 1 mai, doar dacă noul salariu minim va fi 1.275 de lei. În final, Guvernul a fost de acord cu o majorare până la 1.250 de lei, de la 1 mai, fără a mai pune alte condiţii.

Potrivit ultimelor date ale Inspecţiei Muncii, în România erau 1.402.329 de angajaţi cu salariul minim de 1.050 de lei.

Citit 2512 ori Ultima modificare Marți, 29 Decembrie 2015 23:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.