Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
9 comentarii

Atât persoanele fizice din România, cât şi cele juridice, sunt obligate să plătească lunar o taxă radio-TV, care este inclusă în abonamentul la energie electrică. Aceasta este de 6,5 lei pentru persoane fizice (4 lei pentru TVR, 2,5 lei pentru Societatea Naţională de Radiodifuziune) şi 30 de lei pe lună pentru firme. Furnizorii impliciţi de energie electrică Electrica, CEZ, Enel, E.ON au fost mandataţi de către Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune să colecteze această taxă.

Dar, ca în cazul multor altor legi care te obligă la plată, şi de la taxa radio-tv sunt persoane scutite.

Spre exemplu, sunt scutite de la plata acestei taxe familiile şi persoanele singure care beneficiază de ajutor social lunar, conform Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele fizice abonate la reţele de radioamplificare, pensionarii proveniţi din sistemul pensiilor pentru agricultori, ale căror drepturi au fost stabilite în baza legislaţiei anterioare intrării în vigoare a Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, salariaţii şi pensionarii Societăţii Române de Radiodifuziune şi ai Societăţii Române de Televiziune, precum şi alte categorii prevăzute de legi speciale (eroi martiri şi luptători în Revoluţie, veterani de război, persoane persecutate conform Legii nr.118/1990, personalului armatei participant la acţiuni militare – OUG 82/2006 etc). 

De la plata taxei radio-tv mai sunt scutite şi persoanele fizice care deţin două sau mai multe locuinţe. Acestea plătesc taxa TV la adresa unde au domiciliul stabil, iar pentru celelalte locuinţe nu vor plăti taxa TV dacă declară pe propria răspundere că în respectivele locuinţe nu stau alte familii sau persoane singure.

Mai sunt scutite de la plata taxei radio-tv: asociaţiile şi fundaţiile nonprofit, misiunile diplomatice străine şi membrii acestora, azilurile de bătrâni, unităţile sanitare de stat, unităţile militare, unităţile de învăţământ de stat (unităţi de învăţământ superior, şcoli, grădiniţe), căminele de copii şi creşele de stat, unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, precum şi alte categorii prevăzute de legi speciale.
Printre sancţiunile pe care le riscaţi dacă nu plătiţi această taxă se numără o amendă de la 100 lei la 500 lei, plus plata unor despăgubiri civile la nivelul dublului taxei pe o perioadă de un an.

În România, există circa 10 milioane de consumatori ce plătesc taxa radio-tv. Anual, această taxă produce încasări de zeci de milioane de euro pentru TVR şi SRR.

Citit 9184 ori Ultima modificare Marți, 12 Ianuarie 2016 23:50

9 comentarii

 • postat de Kostas Joi, 14 Ianuarie 2016 20:53 92.80.182.*** Link la comentariu
  0
  0

  Stimata doamna Simona cred ca dv. locuiti undeva unde puteti receptiona numai tvr 1,2 si 3 si puteti asculta radio Romania actualitati.
  Cel care posteaza cu nikc Cetatean are dreptate;de ce am plati ceea ce nu avem.Marea majoritate sunt abonati la tv. prin cablu sau satelit deci platim serviciile tv .la pachet printre care se numara posturile tv.Romania care la randul lor sunt platite de aceste firme.Cat de radio receptoarele radio,nu cred ca mai sunt 5% dintre locuitori care sa mai asculte radioul national caci s-a dus epoca difozului comunist.
  In concluzie ceea ce face statul nostru de drept o putem numii hotie pe fata sau viol.

  Raportează
 • postat de eu Joi, 14 Ianuarie 2016 06:49 78.96.252.*** Link la comentariu
  0
  10

  Bani luati cu japca,,persoane faea auz,sau surdo muti ,sant obligati sa plateasca aceasta taxa,,,

  Raportează
 • postat de Madalina Joi, 14 Ianuarie 2016 02:54 106.68.209.*** Link la comentariu
  2
  5

  Eu sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate,de ani buni nu am mai fost in Romania dar aceste facturi vin pe banda chiar daca am completat formularele necesare ptr. perioada absenta.. Odata ce nu am domiciliul acolo nu inteleg de ce tot mi se trimit facturi..

  Raportează
 • postat de Viorica Joi, 14 Ianuarie 2016 02:51 93.34.58.*** Link la comentariu
  0
  6

  Ce deșteapta e Simona asta! Si ca ea, bubuie Galatiul.

  Raportează
 • postat de ,,unu care traieste in pestera Miercuri, 13 Ianuarie 2016 20:02 5.13.210.*** Link la comentariu
  1
  10

  Sa se scoata din abonament aceste taxe (chiar si modice) si cine doreste sa se uite la TV si sa asculte radio sa isi traga abonament separat pentru ca, nu toti ne uitam la TELEVIZIUNEA ROMANA (daca mai exista, CA NU MA INTERESAT SI NU MA INTERESEAZA SI NU STIU DACA O AM PE CABLU).Sunt destule canale de stiiri ca sa mai platesc si prostia asta....... numai taxe obligatorii pe nimic......stau lipiti de noi ca lipitorile si ne obliga sa platim......sper sa scoata parlamentul aceasta idiotenie.

  Raportează
 • postat de Cetatean Miercuri, 13 Ianuarie 2016 16:20 89.121.200.*** Link la comentariu
  1
  16

  Pentru a urmari programele TVR si a asculta radio platesc INTERNETUL stimata doamna, deci nu trebuie sa platesc taxa de radio si tv. Indraznesc sa va spun ca dvs dezinformati oamenii! O zi buna!

  Raportează
 • postat de Simona Miercuri, 13 Ianuarie 2016 13:53 81.12.149.*** Link la comentariu
  34
  2

  @Cetatean:
  Dumneavostra trebuie sa platiti, ca orice cetatean roman, aceasta taxa de Radio si Televiziune pentru ca aveti obligatia si dreptul sa va informati cu tot ce se intampla in tara nostra. Pentru asta se percepe aceasta taxa modica de 4+2,5 lei/luna!
  Chiar daca nu aveti televizor sau radio, va puteti informa si cu ajutorul calculatorului, prin internet!
  Daca nu aveti nici Internet, nici TV, nici Radio, inseamna ca nu meritati sa fiti cetatean roman, traiti izolat, sunteti dezinformat, de aici rezulta ca puteti dezinforma si pe altii si sa incurcati bunul mers al societatii..
  (Daca, Doamne fereste, se intampla o situatie de urgenta ce va fi comunicata public prin aceste mijloace de informare, dumneavoastra nu veti actiona cum trebuie si veti crea haos in buna organizare a actiunilor! V-am dat doar un singur exemplu.)

  Raportează
 • postat de Cetatean Miercuri, 13 Ianuarie 2016 09:20 89.121.200.*** Link la comentariu
  2
  24

  Eu nu platesc aceasta taxa deoarece nu am nici televizor si nici radio in casa. Eu folosesc numai calculatorul si laptopul. Conform acestui articol ar trebui sa platesc aceasta taxa, iar asta mi se pare aberant. De ce sa platesc un serviciu pe care nu-l folosesc. Cand am fost la electrica si am renuntat la aceasta taxa am facut-o pe propria raspundere....s-au schimbat iarasi legile?

  Raportează
 • postat de je Miercuri, 13 Ianuarie 2016 08:21 89.137.137.*** Link la comentariu
  1
  27

  Nu mai platiti ce nu folositi. La firme ma refer, nu pot fi obligate sa plateasca ceva ce nu folosesc, ceea ce a fost demonstrat si in instanta. Platiti numai factura de la energia electrica si tva trebuie sa va dea in judecata pentru a demonstra ca trebuie sa ii platiti un serviciu pe care nu il folositi. Nu mai scrieti prostii domnilor si doamnelor ziaristi/ziariste, sunt numeroase procesele impotriva tvr si toate au fost castigate de catre societatile comerciale. Este un abuz facut de guvernul poponici nastase care se perpetueaza de ani de zile.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.