Datorii cu efect întârziat

Datorii cu efect întârziat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Firmele gălăţene scapă, timp de şase luni, de o parte din povara celor 170 milioane lei, datorii la bugetul de stat * Amânarea la plată va fi acordată companiilor care, până la izbucnirea crizei, au avut un comportament fiscal corect * Plata datoriilor curente rămâne, totuşi, obligatorie *

Firmele afectate de criza economică vor avea parte de un moment de respiro graţiei aprobării de către Guvern a propunerilor înaintate, inclusiv de patronatele gălăţene din Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), privind introducerea unor facilităţi la plata datoriilor bugetare.

Astfel, în baza unei Ordonanţe de Guvern aprobate în ultima şedinţă a Executivului, firmele vor beneficia de o amânare la plată pe o perioadă de şase luni a obligaţiilor către stat acumulate după 30 septembrie 2008, adică după izbucnirea crizei, dacă anterior acestei date au achitat la timp datoriile, cu condiţia să plătească obligaţiile curente.

Afaceri, criză şi suspine

Decizia amânării plăţilor la buget s-a luat în contextul diminuării lichidităţilor şi a scăderii cifrei de afaceri a firmelor. „Mulţi întreprinzători care până la izbucnirea crizei încercau să-şi dezvolte afacerile şi aveau grijă să-şi achite inclusiv taxele către stat au fost puşi în dificultate de evoluţiile de pe piaţă. Unii au pierdut o parte din comenzi, alţii n-au mai putut să obţină credite, au apărut dificultăţi inclusiv în plata salariilor angajaţilor”.

„Noi am solicitat aceste amânări la plăţile bugetare pentru a mai uşura într-un fel situaţia acestor firme şi ca o dovadă că statul, într-adevăr, doreşte să ajute mediul de afaceri şi să realizeze un parteneriat cu IMM-urile, mai ales în condiţiile grele din ziua de azi. Şi este bine că, în sfârşit, s-a ţinut cont de aceste propuneri”, ne-a declarat vicepreşedintele CNIPMMR, Marian Filimon.

Acesta a precizat că propunerile vizau firmele ce au făcut până la izbucnirea crizei dovada unui comportament fiscal corect şi nu acele companii, deloc puţine, care au tergiversat cât au putut plata obligaţiilor bugetare.

Amânare condiţionată

Concret, potrivit formulei adoptate de Executiv, de amânarea la plată vor beneficia acele firme care, pe lângă faptul că nu înregistrau obligaţii fiscale restante la 30 septembrie 2008, au depus toate declaraţiile fiscale, nu au fapte înscrise în cazierul fiscal şi nu se află în procedura de insolvenţă.

Firmele gălăţene care vor dori să beneficieze de această facilitate vor depune o cerere în acest sens la administraţia financiară teritorială de care aparţin, sub rezerva îndeplinirii condiţiilor prezentat. Cererea ar urma să fie soluţionată în termen de 15 zile.

Amânarea la plată va putea fi solicitată o singură dată într-un an calendaristic, facilitatea urmând să fie valabilă până la 20 decembrie 2009. Modalitatea şi termenii exacţi în care se vor acorda aceste facilităţi se vor cunoaşte după publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă.

Cert este că, în ce priveşte firmele gălăţene, potrivit datelor furnizate de DGFP Galaţi, acestea au acumulat arierate la bugetul de stat de aproximativ 170 milioane de lei. Pentru cât din această sumă şi câte firme vor beneficia de amânări la plată urmează să se stabilească atât pe baza cererilor ce se vor depune, cât şi în baza centralizării informaţiilor financiar-fiscale.

Nu în ultimul rând, nu trebuie uitat că amânările la plată îşi vor pierde valabilitatea în cazul în care contribuabilii nu îşi vor achita obligaţiile fiscale cu termene de plată începând cu data emiterii deciziei.

E loc şi de mai bine

Amânarea unor datorii acumulate de firme la bugetul de stat face parte dintr-o strategie mai amplă de relansare a programului guvernamental anti-criză. O altă măsură benefică pentru firme va fi şi cea referitoare la deblocarea plăţilor pentru TVA. Astfel, toate datoriile restante ale statului faţă de companii sub forma rambursărilor de TVA vor fi achitate în maximum 45 zile, prioritare urmând a fi firmele ale căror restanţe de recuperat sunt cele mai vechi.

„Este o măsură importantă pentru că au fost cazuri în care firme riscau să intre în procedura de insolvenţă, chiar dacă, să zicem, datoriile pe care o firmă le avea erau mai mici decât datoriile pe care statul le avea la firmă. În plus, nu de puţine ori au fost suspiciuni că unele firme, nu se ştie cum, reuşeau să-şi recupereze acest TVA mai repede decât altele…”, a precizat Marian Filimon.

IMM-urile mai aşteaptă însă punerea în practică şi a altor măsuri de ordin fiscal care să stimuleze mediul de afaceri. Printre acestea se numără neimpozitarea profitului reinvestit, dar şi eliminarea controversatului impozitului forfetar impus microîntreprinderilor.

Citit 803 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.