TERMEN-LIMITĂ pentru plata impozitului pe construcţii

TERMEN-LIMITĂ pentru plata impozitului pe construcţii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Termenul-limită pentru declararea impozitului pe construcţii aferent anului 2015 este 25 mai, reaminteşte Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi. Până astăzi inclusiv, contribuabilii au obligaţia efectuării plăţii primei rate din impozitul pe construcţii aferent anului 2015.

"Conform art. 496 alin.(1) din Legea nr. 277/2015 privind Codul fiscal, sunt obligate la plata impozitului pe construcţii următoarele categorii de contribuabili: persoanele juridice române, cu excepţia instituţiilor publice, institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiilor, fundaţiilor şi a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare şi funcţionare; persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România; persoanele juridice cu sediul social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene. În cazul operaţiunilor de leasing financiar, calitatea de contribuabil o are utilizatorul, iar în cadrul operaţiunilor de leasing operaţional, calitatea de contribuabil o are locatorul", se precizează într-un comunicat de presă al DGRFP Galaţi.

În conformitate cu normele fiscale, impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1 la sută asupra valorii existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior. În speţă este vorba de construcţiile prevăzute în grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin H.G. nr. 2139/2004, cu modificările ulterioare.

Impozitul pe construcţii reprezintă venit al bugetului de stat. Cheltuiala cu impozitul pe construcţii determinat potrivit prevederilor amintite este cheltuială deductibilă la stabilirea profitului impozabil reglementat de titlul II din Codul fiscal.

Citit 1894 ori Ultima modificare Marți, 24 Mai 2016 20:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.