FISCUL va avea ACCES la toate informaţiile derulate prin CONTURILE BANCARE

FISCUL va avea ACCES la toate informaţiile derulate prin CONTURILE BANCARE

Sursa foto: Internet
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
4 comentarii


Băncile vor fi obligate să comunice ANAF toate tipurile de conturi de care poate dispune un client


Începând din această lună, o listă cu persoanele care îşi deschid sau închid un cont bancar, indiferent de calitatea acestora - persoane fizice sau juridice, este primită zilnic de ANAF din partea băncilor, informează DGRFP Galaţi. Mai mult, băncile vor trebui să raporteze datele de identificare ale persoanelor care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise, precum şi o listă a celor care închiriază casete de valori.

De asemenea, conform reglementărilor în vigoare, instituţiile de credit sunt obligate ca, la solicitarea ANAF, să comunice, pentru fiecare titular care face obiectul solicitării, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi. „Toate aceste prevederi sunt cuprinse în OPANAF nr.3.770/2015, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016. Astfel, potrivit acestui act normativ, prin conturi deschise se înţeleg toate tipurile de conturi de care poate dispune un client, indiferent de monedă, şi dacă acestea sunt deschise sau au fost deschise şi figurează închise la momentul efectuării solicitării.

Deoarece, în primele trei luni ale anului, băncile au transmis doar raportări simplificate către ANAF, s-a decis să se amâne până la 1 iulie a.c. termenul de la care băncile vor fi obligate să raporteze zilnic informaţiile despre conturile bancare deschise şi închise.

Potrivit OPANAF nr.1.106/2016, publicat în Monitorul Oficial pe 31 martie 2016, dar şi a informaţiilor publicate de ANAF, sistemele informatice ale băncilor nu au fost adaptate noilor reglementări în timp util, astfel încât acestora le-au mai fost alocate trei luni pentru a se pune la punct”, explică DGRFP Galaţi.

Potrivit noilor norme, printre informaţiile furnizate către ANAF se vor regăsi inclusiv modificările survenite după data deschiderii contului cu privire la cel puţin un element de structură din formatul de raportare. De asemenea, băncile vor comunica, la prima transmitere, inclusiv Lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entităţi fără personalitate juridică care deţin conturi deschise la data de 30 iunie 2016, conturi închise în perioada 1 ianuarie 2010 - 30 iunie 2016, indiferent de data deschiderii, precum şi datele de identificare ale persoanelor care au deţinut/deţin dreptul de semnătură pentru acestea. Instituţiile de credit vor transmite Lista persoanelor care au închiriat casete de valori, cu contract valabil la data de 30 iunie 2016.

„Atunci când organul fiscal solicită, băncile au obligaţia, potrivit actualului Cod de Procedură Fiscală, să furnizeze informaţii despre conturile bancare ale contribuabililor, respectiv toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informaţiile şi documentele privind operaţiunile derulate prin respectivele conturi”, precizează DGRFP Galaţi.

Informaţiile în cauză ar urma să fie transmise de bănci în termen de cel mult cinci zile lucrătoare pentru solicitările care vizează o perioadă de până la 3 ani şi în termen de cel mult zece zile lucrătoare pentru solicitările care vizează o perioadă mai mare de 3 ani.

Citit 3479 ori Ultima modificare Joi, 07 Iulie 2016 00:43

4 comentarii

 • postat de Mache Miercuri, 06 Iulie 2016 13:10 5.12.112.*** Link la comentariu
  1
  17

  Numai cine are de ascuns ceva se teme de aceste masuri, eu nu am nicio problema. Dar ce face ANAF-ul cu tranzactiile facute de tigani, camatari, zarzavagii, etc. care nu se deruleaza prin banci. Si nu am vazut o preocupare pentru controlul zecilor de mii de cabinete particulare, in special stomatologice, unde se ruleaza milioane de lei lunar fara chitante!

  Raportează
 • postat de Alex Miercuri, 06 Iulie 2016 12:12 5.13.198.*** Link la comentariu
  1
  16

  Pentru "Coltatul". Hotii de care pomenesti, sunt siguri de un lucru : Romanul e slab, plin de lehamite, fricos si mai ales fraier.

  Raportează
 • postat de Coltatul Miercuri, 06 Iulie 2016 09:07 188.29.165.*** Link la comentariu
  1
  22

  Mai hotilor dar unde traim??? Intr-o tara care suntem muritori de foame, fara locuri de munca stabile pe salari de minim pe economie .dar de ce nu verificati parlamentari , senatori , presedintele tarii astea de mizerie, ??? Pana unde o sa mergeti? Sa va fereasca Dumnezeu sa inceapa o revolutie sau un razboi civil in romania ca primi sunteti luati la intrebari cu restu care se spun ca conduc tara si ne ofera un trai mai bun noua si copiilor nostri. Unu ca Miron Cozma sa aprinda un pai de chribit ca se aprinde toata cutia .

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Miercuri, 06 Iulie 2016 00:53 5.13.183.*** Link la comentariu
  0
  13

  ANAF-ul devine fiscul American la valoarea de colonie proprie neoficiala! A... uitasem DAR SALARIUL MANIM CAND SARE LA 1500E si locurile de munca apar cam... 30.000 pentru Galati? Cand nu se mai cere spaga mai putin decat limita nesimtirii alesilor?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.