Război rece în Zona Liberă

Război rece în Zona Liberă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Între două hotărâri de guvern, Administraţia ZLG şi APDM Galaţi îşi dispută regimul de zonă liberă * Între legislaţia română şi normele europene * După ce regimul de zonă liberă a fost extins în porturile gălăţene, APDM Galaţi preia ştafeta * „S-a ajuns la înfiinţarea a două zone libere, gard în gard”, consideră Angela Ivan, directorul Administraţiei ZLG * „Tot Galaţiul a fost Porto Franco, hai să fie din nou!”, replică Mihai Ochialbescu, directorul APDM Galaţi * „Mingea” este în terenul Consiliului Local *

Utilizarea regimului de zonă liberă a devenit mărul discordiei între Compania Naţională Administrarea Porturilor Dunării Maritime (CN APDM) Galaţi şi Regia Autonomă Administraţia Zonei Libere Galaţi (ZLG).

Teoretic, ambele instituţii sunt chemate să lucreze în sensul dezvoltării mediului de afaceri în porturile gălăţene, însă două hotărâri de guvern, una din 2006 şi alta din 2009, au încurcat iţele în ceea ce priveşte atribuţiile ce revin în materie de administrare a regimului de zonă liberă.

Până una-alta, asupra chestiunii este chemat să se pronunţe şi Consiliul Local Galaţi, sub umbrela căruia funcţionează Administraţia ZLG. Dar apele tulburi ale acestei chestiuni pot ajunge chiar şi la nivelul Comisiei Europene.

Extindere cu revizuiri

Pe scurt, povestea spusă prin… hotărâri de guvern se prezintă în modul următor:

- HG nr.190/1994 - ia naştere RA Administraţia Zonei Libere Galaţi, ca regie autonomă având ca obiect de activitate administrarea regimului de zonă liberă şi a unui teren din proprietatea publică de 136,98 hectare (la acea dată), fiind cuprinse şi trei dane din Port Bazinul Nou.

- HG nr.1908/2006 - se extinde regimul de zonă liberă la încă o suprafaţă de 81,8 hectare, teren care aparţinea Ministerului Transporturilor şi aflat în concesiunea APDM Galaţi. Mai exact, regimul de zonă liberă era extins în toate porturile gălăţene, fie că vorbim de Port Bazinul Nou, Port Docuri sau Portul Mineralier. Teoretic, inclusiv prin specificaţii exprese, Administraţia ZLG primeşte noi terenuri în care să aplice regimul de zonă liberă. Numai că, practic, aceleaşi terenuri sunt şi în administrarea APDM Galaţi!

- HG nr.598/13.05.2009 - se face o modificare a hotărârii de guvern prin care a fost înfiinţată Compania Naţională APDM Galaţi, ocazie cu care, pe suprafeţele de teren (porturile) pe care s-a instituit regimul de zonă liberă, compania este desemnată şi administraţie de zonă liberă.

Cu artificiul după tratat

Dincolo de aceste hotărâri de guvern, lucrurile încep să se complice. Astfel, în opinia conducerii Administraţiei ZLG, s-a ajuns la apariţia a… două zone libere, „gard în gard”, fapt ce contravine atât legislaţiei române, cât şi normelor europene.

„Atât în Codul Vamal Comunitar, cât şi în Legea nr.84/1992, privind zonele libere, modificată şi completată prin Legea nr.244/2004, se specifică în mod expres că înfiinţarea şi delimitarea zonelor libere se face în baza unei hotărâri a guvernului - în care se reglementează totodată şi regulamentele de funcţionare, regimul de exploatare, administrare şi control, a mijloacelor necesare supravegherii vamale şi a poliţiei de frontieră etc. - şi nu prin simpla completare a obiectului de activitate a diverselor companii sau societăţi”, a declarat Angela Ivan, directoarea Administraţiei ZLG.

Aceasta a precizat că, inclusiv prin Tratatul de Aderare, România şi-a asumat angajamentul de a nu înfiinţa noi zone libere. Directorul Administraţiei ZLG consideră că prin hotărârile de guvern din 2006 şi 2009 s-a încercat găsirea unui artificiu de ocolire a acestor prevederi:

„Au folosit hotărârea de înfiinţare a noastră, au extins practic autoritatea noastră, iar pe această extindere, care cuprinde toate porturile, se instalează APDM cu administrarea regimului de zonă liberă, lucru care nu este posibil”.

Un efect imediat ar fi acela că, paradoxal, concesionarii ce folosesc danele ZLG din Port Bazinul Nou ar trebui să obţină licenţă de lucru în zona liberă şi din partea APDM Galaţi.

„Din păcate, nimeni nu s-a consultat cu noi, am fost puşi în faptului împlinit. În 2006, am aflat din… Monitorul Oficial de extinderea regimului de zonă liberă. Atunci am atras atenţia că se face o greşeală, că s-ar ajunge cu acele terenuri sub o dublă administrare, iar pe moment s-a renunţat la idee”.

„Dar iată că, din nou, s-a ajuns să se confere APDM Galaţi atribuţiuni similare celor ale Administraţiei ZLG, titularul de drept al prerogativelor de administrare a regimului de zonă liberă. În loc să se clarifice problema s-a indus şi mai multă confuzie”.

„Sub sigla cui sunt înmânate documentele vizavi de zona liberă, cine controlează regimul de zonă liberă, iar dacă cineva greşeşte, cine este responsabil? Un control comunitar pe linia vamală ar putea pune în pericol chiar existenţa regimului de zonă liberă!”, a adăugat directorul Administraţiei ZLG.

Marfa aduce nava

De partea cealaltă, conducerea APDM Galaţi consideră că nu este vorba de înfiinţarea unei noi zone libere şi că prin hotărârile de guvern s-au căutat soluţii pentru revigorarea activităţii portuare.

„Dacă se spunea că se înfiinţează Zona Liberă Oancea sau altceva asemănător era o problemă. Dar Zona Liberă Galaţi există, iar aici e vorba de teritoriul municipiului, nu de administraţie. Ideea nu este de a «fura» ceva de la Administraţia ZLG, ci de a oferi mai multe facilităţi în economie”.

„Pe noi ne interesează să aducem marfă în porturile gălăţene. Marfa aduce nava! Galaţiul a fost în întregime Porto Franco, hai să fie din nou! Dacă ne luptăm «care e mai zonă liberă decât celălalt» nu ajungem nicăieri”, ne-a declarat directorul general al APDM Galaţi, Mihai Ochialbescu.

Acesta a precizat că, în prezent, este pregătită documentaţia ce va sta la baza administrării regimului de zonă liberă în porturi - regulamente, taxe, licenţe - aplicarea efectivă urmând a se face peste două, trei luni.

„Trebuie să lucrăm cu Vama, cu Poliţia de frontieră, la securizarea platformelor, e de lucru. Desigur, regimul de zonă liberă va fi aplicat acolo unde operatorii portuari vor solicita acest lucru. În Portul Docuri, de exemplu, acolo unde este şi terminalul de containere, se doreşte acest lucru”.

„Oricum, după 2011, zonele libere din interiorul UE vor dispărea, vor rămâne doar cele de la marginea Uniunii. La Galaţi ar putea rămâne una dintre puţinele zone libere. Dacă vom şti să folosim acest atu, economia locală ar avea mult de câştigat”, a mai declarat Ochialbescu.

Verdict la Primărie

Pentru stabilirea fără echivoc a entităţii cu drept de administrare a regimului de zonă liberă, inclusiv în ceea ce priveşte eliberarea licenţelor de lucru şi a permiselor de acces, Administraţia ZLG a înaintat o petiţie administraţiei locale.

În legătură cu această chestiune, city-managerul Florin Popa ne-a declarat: „Într-adevăr, a fost depusă această sesizare şi am solicitat celor de la Comisia Juridică şi celor de la Contencios să analizeze toate documentele pentru a vedea care este situaţia. Aşteptăm să vedem care sunt rezultatele acestei analize şi, în funcţie de ele, vom vedea dacă există un temei legal pentru a pune în discuţie aceste hotărâri de guvern”.

După cum se vede, zona liberă nu este lipsită de ape tulburi. Există însă un punct asupra căruia atât APDM Galaţi, cât şi Administraţia ZLG sunt de acord: mediul de afaceri trebuie ajutat să se dezvolte. Să sperăm însă că, din atâta luptă pentru binele mediului de afaceri, să nu se aleagă praful de tot.

Citit 1148 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.