Creştere peste aşteptări a Produsului Intern Brut

Creştere peste aşteptări a Produsului Intern Brut
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 5,2 la sută, pe serie brută, şi cu 5 la sută pe seria ajustată sezonier în semestrul întâi din 2016 comparativ cu perioada similară a anului trecut, după ce, în trimestrul doi, avansul PIB a fost de 1,5 la sută faţă de primul trimestru şi de 6 la sută faţă de trimestrul doi din 2015, potrivit estimărilor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Pe serie ajustată sezonier, creşterea PIB în al doilea trimestru a fost de 5,9 la sută faţă de trimestrul doi din 2015. În primul trimestru al acestui an, PIB a crescut cu 4,3 la sută faţă de primele trei luni ale anului trecut şi cu 1,6 la sută faţă de trimestrul anterior.

În condiţiile în care sunt temeri ale unei „supraîncălziri” a economiei, bazată în special pe consum, ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a ţinut să precizeze: "Cifrele venite de la INS confirmă şi chiar depăşesc estimările noastre. Creşterea economică este una sustenabilă, bazată pe un avans cu 15 la sută al cheltuielilor cu investiţiile, cu 9 la sută al construcţiilor în trimestrul al doilea şi realizată în condiţiile unei reduceri a creşterii comerţului cu amănuntul. Serviciile pentru întreprinderi şi-au amplificat creşterea de la 7,8 la sută în trimestrul întâi la 9,5 la sută în trimestrul al doilea. Asta arată că nu e o creştere bazată doar pe consum, ci şi pe investiţii şi că temerile legate de o posibilă revenire la perioada anterioară crizei nu sunt întemeiate”.

România a avut o creştere economică spectaculoasă şi în raport cu celelalte ţări europene. Mai exact, cu creşterea PIB de 6 la sută în serie brută din al doilea trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, România se plasează pe primul loc în UE, potrivit datelor centralizate de Eurostat. Pe locul doi este Slovacia, cu 3,7 la sută, şi pe trei Spania, cu 3,2 la sută. Potrivit Ministerului Finanţelor, creşterea, peste aşteptări, a fost influenţată de producţie - creşteri importante le-au avut serviciile, construcţiile şi agricultura, dar şi de dinamica consumului privat, susţinută de reducerea TVA şi de creşterea câştigului salarial mediu brut pe economie.        

Citit 1742 ori Ultima modificare Joi, 18 August 2016 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.