Statistică gri şi speranţe modeste în combinat

Statistică gri şi speranţe modeste în combinat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Producţia este doar 60 la sută faţă de cea de anul trecut * Cel mai scump oţel din grup * LTG2 nu are de lucru *

Administraţia combinatului siderurgic le-a prezentat miercuri sindicaliştilor date statistice legate de situaţia economică de la ArcelorMittal Galaţi. Veştile nu sunt tocmai bune, după cum ne-a spus reprezentantul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

Există însă, potrivit acestuia, şi un "dacă". Felul în care evoluează lucrurile la Combinat depind în mare măsură de ce se întâmplă în piaţa economică, aşa că în cazul unei îmbunătăţiri a situaţiei s-ar schimba şi datele legate de producţie.

"Ni s-au prezentat nişte grafice legate de producţie, calitate şi costuri. Una dintre cele mai importante informaţii comunicate în cadrul acestei întâlniri a fost aceea că producţia se situează undeva la 60 la sută faţă de trimestrul I al anului 2008. Dacă anul acesta ne vom situa undeva la 2,2 milioane de tone de oţel produse, anul viitor, în situaţia în care se va porni şi Furnalul 5 se aşteaptă o creştere, astfel încât producţia să fie de 3,3 - 3,5 milioane de tone", ne-a spus Gheorghe Tiber.

Acesta a continuat spunând că o altă informaţie primită este aceea că la Galaţi se produce oţelul  cel mai scump  din întreg grupul, mai precis, aici, tona de oţel costă, în medie, cu 55 de euro mai mult decât în alte unităţi ale ArcelorMittal.

"Ni s-a mai spus că ne situăm pe o poziţie extrem de slabă în ceea ce priveşte raportul costuri/calitate, iar capacitatea de modificare a acestei situaţii este destul de mică. Aşa că nu putem să fabricăm ţevi pentru transportul de gaze sau tablă de exterior pentru Dacia", a completat sindicalistul, care a găsit ca explicaţie pentru această situaţie faptul că ArcelorMittal nu a investit suficient în tehnologie atunci când realiza un profit mare.

La... şi altele

S-au analizat şi aspecte sociale, însă capitolul acesta nu a fost decât unul secundar. Mai precis, conducerea Combinatului a vorbit la modul general despe "Talent Pool", fără să ofere prea multe detalii sau date concrete despre numărul muncitorilor ajunşi aici sau despre relocarea forţei de muncă.

În schimb, apare o informaţie îngrijorătoare legată de LTG 2, acolo unde lipsa comenzilor ar putea face ca muncitorii să intre pentru o perioadă în şomaj tehnic. Sindicalistul a susţinut însă că se opune acestei idei şi că trebuie identificate alte soluţii în această situaţie.

Citit 1458 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.