„Dorim să continuăm operaţiunile la Galaţi!”, afirmă managerul combinatului siderurgic, Thierry Le Gall

„Dorim să continuăm operaţiunile la Galaţi!”, afirmă managerul combinatului siderurgic, Thierry Le Gall
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Noile strategii de eficientizare ale Combinatului se bazează pe schimbarea mentalităţilor * Presaţi de lipsa de comenzi şi de situaţia dramatică de pe piaţa oţelului, cei din conducerea ArcelorMittal Galaţi vorbesc totuşi despre noi investiţii, dar şi despre slaba eficienţă a celor din trecut * Creşterea calităţii produselor fabricate la Galaţi, deocamdată doar un obiectiv * Producem, deci poluăm *

Thierry Le Gall, coordonatorul combinatului de la Galaţi, dar şi al Diviziei de sud-est a ArcelorMittal, vorbeşte într-un interviu acordat în exclusivitate „Vieţii libere” despre problemele cu care se confruntă Combinatul şi despre soluţiile ce pot fi găsite pentru rezolvarea acestor probleme.

Deşi optimist în ceea ce priveşte îmbunătăţirea situaţiei economice, Le Gall este rezervat atunci când trebuie să facă previziuni pe termen lung. Există însă asigurări că nu se vor mai închide capacităţi de producţie şi că se vor închide schemele de plecări voluntare, iar perioadele de şomaj tehnic vor lua sfârşit.  

- Reporter: Aţi preluat conducerea combinatului de la Galaţi într-unul din cele mai dificile momente din istoria sa. Care sunt, în linii mari, noutăţile pe care echipa coordonată de către dvs. le aduce managementului Combinatului, care este obiectivul principal pe care vi-l propuneţi?

- Thierry Le Gall: Considerăm că Galaţiul este important atât pentru structura de produse plate cât şi pentru întregul grup Mittal, asta pentru că suntem localizaţi într-o zonă unde aşteptăm ca în următorii ani să existe o creştere. În acelaşi timp estimăm că în vestul Europei se va înregistra o scădere a consumului de metal. Aşadar suntem într-o zonă de creştere şi vrem să producem pentru această regiune.

La Galaţi s-au făcut foarte multe lucruri până acum, investiţii şi aşa mai departe, dar performanţele Combinatului nu sunt la cel mai bun nivel. Este nevoie în continuare de îmbunătăţiri ale performanţelor tehnice şi obiectivul programului de transformare pe care îl derulăm deja este să îmbunătăţim aceste performanţe.

Cum vom face acest lucru? Vom modifica felul în care sunt coordonate departamentele, prin implementarea unor echipe specializate care se vor ocupa numai de progres. Acesta este pentru mine un lucru foarte important şi reprezintă şi marea diferenţă între ce se întâmplă la Galaţi în comparaţie cu alte unităţi similare.

- Reporter: Care ar fi problemele cheie pe care le-aţi identificat şi ce strategie aveţi pentru rezolvarea lor?

- Thierry Le Gall: În Galaţi, între 90 şi sută la sută din personal este dedicat problemelor de zi cu zi. În acelaşi timp, în alte combinate mai mult de 50 la sută dintre ingineri, spre exemplu, sunt implicaţi în rezolvarea problemelor de ansamblu. Dacă avem o problemă astăzi o vom rezolva astăzi, însă mâine ea poate apărea din nou. Aşa că avem nevoie de oameni care să rezolve problema pe termen lung, pentru ca acea problemă să nu mai apară a doua oară. Indiferent de situaţia economică, acest program trebuie să se deruleze.

- Reporter: Ţinând cont de situaţia economică actuală, poate fi aplicat fără probleme acest proiect?

- Thierry Le Gall: Indiferent de situaţia economică, acest program trebuie să se deruleze. Asta cu atât mai mult cu cât am gândit acest program înainte de începerea crizei. Dacă problemele de azi sunt consumul de energie, îmbunătăţind sistemul rezolvăm mai multe probleme care nu vor  mai apărea, iar asta va duce la reducerea costurilor.

Această nouă organizare nu este formată doar pentru că aşteptăm o creştere în această regiune, ci intenţionăm să fim mai aproape de clienţi şi mai reactivi la situaţia din piaţă. Altfel am fi prea mari să ne mai putem mişca. Iar dacă deciziile ar fi luate într-un singur loc, ele nu ar mai fi la fel de eficiente.

Situaţia de aici nu e similară cu cea din Spania, spre exemplu. Va trebui să luăm doar decizii globale la nivelul grupului. Sunt decizii care se pot aplica cu succes aici, dar ele să nu fie aplicabile eficient în Turcia sau în Spania.

De ce mă aflu eu în Galaţi în condiţiile în care mai există şi alte unităţi siderurgice ale grupului în această zonă? Asta pentru că unitatea de la Galaţi este cea mai importantă din întreaga regiune.

- Reporter: În mod paradoxal, deşi suntem în plină criză economică, se vorbeşte din ce în ce mai mult despre necesitatea realizării unor noi investiţii la Galaţi. Este vorba despre construirea unei noi baterii de cocsificare, dar şi despre lucrări de refacere a Furnalului 5. Sunt reale aceste proiecte de investiţii, iar dacă răspunsul este da, vă rog să precizaţi valoarea acestora şi termenele de începere şi finalizare a lucrărilor?

- Thierry Le Gall: Nu investiţiile sunt cele mai importante. Dorim să îmbunătăţim felul în care lucrăm, procedurile, etc. În trecut s-au făcut o mulţime de investiţii, dar nu am preluat tot avantajul din aceste investiţii mai vechi. Aşa că noi încercăm să scoatem toate avantajele de pe urma noilor investiţii.

În primul rând am comandat un studiu detaliat despre rezidirea Furnalului nr. 5. Doar acest studiu va costa 1,5 milioane de euro, iar decizia finală referitoare la acest lucru se va lua în lunile octombrie sau noiembrie. Valoarea totală a proiectului va fi undeva la 35 de milioane de euro.

Situaţia în privinţa construirii unei noi baterii de cocsificare este una clară din punctul meu de vedere. Beneficim de un contract în baza căruia ni se furnizează cocs de o calitate bună cu preţuri mici, dar dacă volumul producţiei va creşte, ca urmare a unei îmbunătăţiri a pieţei, nu putem transporta un volum foarte mare de cocs. Atunci va trebui să construim o nouă baterie. Nu există însă termene limită clare în ceea ce priveşte acest lucru.

Important este viitorul Combinatului. Să avem furnale bune, oţelării bune şi cocs. Aşa cum am spus şi autorităţilor este foarte clar că atunci când piaţa va creşte vom avea o baterie nouă. Astăzi nu vă pot spune dacă va fi 2011 sau 2012. Mi-aţi adresat două întrebări clare. Pentru prima, cea legată de Furnalul 5 vă pot da un răspuns clar. În ce priveşte bateria 1 nu vă pot da un răspuns similar. Aici putem vorbi doar de principii, după care ne ghidăm.

- Reporter: Referindu-ne la producţie, la eficienţă şi calitate, unde se regăseşte ArcelorMittal în acest moment faţă de anii trecuţi?

- Thierry Le Gall: În ceea ce priveşte volumul, comparativ cu anul trecut, la începutul acestui an ne situam undeva la 50 la sută. Astăzi, cu o uşoară revenire, nivelul producţiei este undeva la - 35 la sută. Voi face aici şi un comentariu. Acel 50 % pe care îl aveam la începutul anului este nivelul cererii pe care o avem de la clienţi. Dar această situaţie se întâmplă peste tot, de exemplu în Germania.

Noi am livrat doar ce au cerut clienţii, iar acum cererea a crescut puţin, dar este o creştere. Rămânem încă mult sub nivelul înregistrat anul trecut. Asta înseamnă că problemele legate de criză nu s-au încheiat încă. Cererea de astăzi ne impune aşadar să lucrăm cu două furnale la capacitate maximă.

Cât priveşte securitatea în muncă, trebuie să spunem că este unul dintre principalele noastre subiecte de pe agendă, pentru că în trecut am avut aici foarte multe accidente mortale. Din păcate, un astfel de accident s-a petrecut şi anul acesta. Dacă ne uităm la motivele acestor accidente mortale, vedem că 80 la sută ar fi putut fi evitate doar dacă ar fi fost aplicate câteva, puţine, reguli de bază. Ce trebuie să facem este să reamintim fiecărui muncitor care sunt aceste reguli simple. În acelaşi timp vrem şi respectarea în totalitate a acestor reguli. Nu este complicat.

Acesta este rolul managementului: să explice, să comunice şi să verifice. Am început deja acest proces de câteva luni, cred că în luna aprilie, şi acum vedem o tendinţă foarte bună, dar va fi un drum foarte lung. Trebuie să ne confruntăm cu aceste probleme şi sper că vor exista îmbunătăţiri, dar rămân prudent la acest capitol.

- Reporter: Care este motivul pentru care la Galaţi nu se poate produce tablă de calitate care ar putea fi folosită de uzinele Dacia sau conductele pentru transportul de gaze, în condiţiile în care comenzile pentru fabrica de la Piteşti sau un eventual contract pentru proiectul Nabucco ar putea duce la rentabilizarea sau creşterea cifrei de afaceri a combinatului gălăţean?

- Thierry Le Gall: Aveţi dreptate în ce priveşte acest capitol. Sunt însă lucruri care fac parte din obiectivele noastre. Nu dorim neapărat să ne extindem gama de produse, ci mai degrabă să obţinem o calitate mult mai bună a ceea ce facem în prezent.

Pasul următor este să creştem paleta de produse pentru Dacia. Pentru că noi furnizăm acum materiale către Dacia, dar este vorba doar despre părţile metalice nevizibile, nu pentru partea exterioară a automobilelor. Producţia de tablă de exterior la Galaţi este un capitol foarte dificil. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu ţevile energetice, cele pentru transportul gazelor. Este o ţintă a noastră să putem produce astfel de materiale. Nu ne interesează neapărat să creştem volumul, ci să rămânem pe piaţă.

Atât în România cât şi în Turcia, solicitările în ceea ce priveşte calitatea cresc în fiecare zi. Clienţii cer servicii mai multe, timp mai scurt de execuţie, toleranţe mai mici. Însă acum avem un prim obiectiv şi mă refer aici la creşterea calităţii produselor pe care le facem în acest moment. 

Nu ne-am fixat un termen-limită până la care să ne îmbunătăţim calitatea produselor pe care le-am putea livra către Dacia. Din punctul meu de vedere, în 2-3 ani ar trebui să fim capabili să facem acest lucru. Depinde de investiţii.

- Reporter: Trecând către latura socială a discuţiei, care este situaţia concretă a programului Talent Pool?

- Thierry Le Gall: Talent Pool nu este un proiect, ci este o tehnică, o unealtă. Vă spuneam că, indiferent de situaţia economică, noi trebuie să ne îmbunătăţim calitatea produselor. Dar pentru a face faţă efectelor crizei a trebuit să oprim o oţelărie, LTG, un furnal şi UCC. Obiectivul a fost să relocăm aceşti oameni, în alte zone, unde avem nevoie şi nu să concediem oamenii de la UCC sau Oţelăria 3.

Celor care au vrut să plece le-am oferit această posibilitate, dar dacă pleacă cineva dintr-un loc el trebuie înlocuit. Talent Pool este mijlocul prin care se poate face asta, iar în cele din urmă obiectivul este ca la finalizarea programului aici (în Talent Pool) să nu rămână nici un angajat.

Pregătim aceşti oameni pentru relocare. Muncitorii nu înţeleg şi de aceea trebuie să le explicăm. Suntem de acord că acest lucru le aduce oamenilor anumite dificultăţi, dar este o fază de tranziţie necesară pentru a face faţă problemelor pe care le traversăm.

- Reporter: Veţi continua cu elaborarea schemelor de plecări voluntare şi perioadele de şomaj tehnic?

- Thierry Le Gall: Pot vorbi doar despre următoarele luni. Vom opri schemele de plecări voluntare la finalul lui septembrie. Vom opri şi şomajul tehnic, însă nu pot confirma deocamdată acest lucru şi în ce priveşte LTG. Asta pentru că aici lucrurile depind foarte mult de comenzile pe care le avem pentru tablă groasă.

Piaţa de tablă groasă este diferită de celelalte pieţe şi este întrucâtva întârziată cu câteva luni, faţă de piaţa de rulouri. Ne aşteptăm ca în lunile următoare să crească însă şi această piaţă. Astăzi nu avem însă suficiente comenzi, aceasta este situaţia. Dar pot confirma pentru celelalte sectoare că nu vor mai continua perioadele de şomaj tehnic.

- Reporter: Ministrul Economiei din Guvernul României s-a declarat şocat de decizia dvs de a închide UCC, în condiţiile în care se oferise să dea tot sprijinul pentru menţinerea în funcţiune a acestei capacităţi de producţie. Aţi refuzat sprijinul pe care statul l-ar fi putut oferi?

- Thierry Le Gall: Nu am refuzat ajutorul guvernului. Orice ajutor este binevenit. Dar, din păcate, după cum ştiţi, anul trecut, în două, trei săptămâni s-a schimbat toată lumea. Am trecut printr-o situaţie dificilă în care am înregistrat - 50 sau -60 la sută.

A trebuit să luăm câteva decizii foarte dificile. Trebuie înţeles că aceste decizii au fost necesare pentru a ţine în viaţă restul. Acum vedem că sunt unele îmbunătăţiri, că volumele cresc şi avem încredere că situaţia se va regla.

- Reporter: Imediat după închiderea UCC au apărut informaţii că vor fi oprite şi alte capacităţi de producţie la ArcelorMittal Galaţi. Cum comentaţi asta?

- Thierry Le Gall: Am citit în ziare că vom închide furnale, că vom închide tot Combinatul. Vă pot spune în mod absolut că nu este cazul de aşa ceva. Am spus acest lucru domnului ministru al Economiei şi o voi repeta: dorim să continuăm operaţiunile la Galaţi!

- Reporter: ArcelorMittal Galaţi a fost plasat de către Comisia Europeană în topul celor mai mari poluatori din UE. În plus, autorităţile de mediu au aplicat în mod repetat amenzi societăţii pe care o coordonaţi. Acest lucru trădează faptul că anumite obligaţii legate de protecţia mediului nu au fost tocmai respectate. Care este varianta dumneavoastră în ceea ce priveşte acest lucru?

- Thierry Le Gall: Sunt două judecăţi diferite: ceea ce a spus UE se referă la dioxidul de carbon. Producerea oţelului cere ca noi să producem CO2. Dacă toată lumea cere să creştem volumul, implicit vom produce şi CO2. Acesta este unul dintre aspecte.

Cel de-al doilea arată că pentru a produce o tonă de oţel avem voie să producem o anumită cantitate de CO2. Astăzi acest nivel este minim. În Galaţi, din cauza unor procese, a unor probleme, producem mai mult CO2 decât ar trebui. Putem îmbunătăţi acest lucru, dar asta nu înseamnă că vom rezolva definitiv problema. Sunt în vestul Europei unităţi similare care sunt deasupra noastră în ceea ce priveşte aceste emisii.

Ceea ce spun autorităţile locale e un lucru diferit. Noi lucrăm împreună cu autorităţile să rezolvăm problemele pe care le avem şi sunt foarte încrezător că ne vom îndeplini tot angajamentul. Închiderea cocseriei, spre exemplu, a rezolvat o mulţime de probleme. Noi continuăm investiţiile de mediu şi avem şi câteva exemple concrete.

- Reporter: Confirmaţi intenţia patronului ArcelorMittal de a se deplasa în România în următoarele luni pentru a avea o întrevedere cu preşedintele statului, întrevedere în cadrul căreia s-ar discuta problemele legate de ArcelorMittal Galaţi?

- Thierry Le Gall: Nu sunt la curent cu intenţiile domnului Mittal de a veni în România. Desigur, dumnealui deţine combinatul de la Galaţi şi poate veni oricând, dar eu nu vă pot confirma acest lucru.

*    *    *

Cine este Thierry Le Gall

Absolvent al facultăţii Ecole Centrale din Lyon (Franţa), Thierry Le Gall lucrează în domeniul metalurgiei încă din 1978. Înainte de fuziunea dintre Arcelor şi Mittal Steel, a deţinut mai multe funcţii în unităţi siderurgice din Franţa.

Reprezentantul ArcelorMittal a coordonat în trecut o veche structură care făcea parte din organizarea celor de la ArcelorMittal, dar a ocupat şi funcţia de vicepreşedinte al grupului.

După reorganizarea la nivelul companiei, centrul de coordonare pentru producţia de tablă groasă din zona de sud-est s-a mutat la Galaţi, pentru că aici se înregistra 40 la sută din producţia de tablă groasă a grupului. Le Gall a fost cel care a primit astfel calitatea de coordonator al acestei divizii de sud-est.

Citit 2443 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.