Fiscul va da mai întâi cu pixul şi abia apoi cu parul

Fiscul va da mai întâi cu pixul şi abia apoi cu parul
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

333 de contravenţii vor intra sub incidenţa viitoarei Legi a prevenţiei, al cărei proiect a fost pus în dezbatere publică. Acestea sunt cazuri în care firmele depistate în „ofsaid” vor fi avertizate mai întâi şi abia apoi, dacă va fi cazul, vor primi şi amenzi. Contravenientul va fi iertat doar o singură dată, în trei ani.

Aşa cum a anunţat gălăţeanul Cristian Dima, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, la ediţia „Invest in Romania” de la Galaţi, proiectul Legii prevenţiei a fost pus în dezbatere publică. Cea mai importantă prevedere a acestui proiect este că firmele nu vor mai fi amendate din prima în cazul săvârşirii unei contravenţii, ci vor primi din partea organelor de control mai întâi un avertisment şi un plan de remediere a abaterii depistate. Atenţie, însă: măsura avertismentului se aplică numai în cazul faptelor de natură contravenţională, nu şi în cazul celor de natură penală!

În documentul supus dezbaterii publice a fost inclusă o listă de 333 de contravenţii ce vor intra sub incidenţa actului normativ. Mai exact, în situaţia săvârşirii acestora, firmele vor primi mai întâi un avertisment şi un plan de remediere din partea instituţiilor de control. Astfel, conform propunerii, în cazul săvârşirii uneia dintre cele 333 de contravenţii, la prima constatare, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei prin care se aplică sancţiunea avertismentului şi la care anexează un plan de remediere. În această situaţie, nu se aplică sancţiuni complementare (amenzi).

Există şi situaţii în care agentul constatator nu întocmeşte un plan de remediere: în cazul în care, în cursul derulării controlului, contravenientul îşi îndeplineşte obligaţia legală; în cazul în care contravenţia săvârşită nu este continuă; în cazul în care, la reluarea controlului, agentul constatator s-ar afla în situaţia de a constata şi sancţiona aceeaşi faptă.

Termenul de remediere pentru faptele constatate pe care contribuabilii îl vor avea la dispoziţie va fi de maximum 90 de zile calendaristice, stabilit de comun acord cu organul de control.  împreună cu contravenientul,  pentru faptele constatate. În această perioadă, contravenientul are posibilitatea remedierii neregulilor constatate şi îndeplinirii obligaţiilor legale. Termenul de remediere nu poate fi modificat. 

Citit 4275 ori Ultima modificare Duminică, 02 Aprilie 2017 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.