Tinerii, fără apetit de afaceri

Tinerii, fără apetit de afaceri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Un singur întreprinzător a reuşit prin programul START, de stimulare a spiritului antreprenorial, să obţină undă verde în finanţarea unui plan de afaceri *

Dacă ar fi să ne luăm după numărul de înscrieri în cadrul programului START, s-ar putea spune că apetitul tinerilor pentru afaceri nu trece de piciorul broaştei. După cum „Viaţa liberă” a mai scris, START este un program guvernamental iniţiat prin intermediul Oficiilor Teritoriale pentru IMM-uri şi Cooperaţie (OTIMMC) ce are ca scop dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului la finanţare.

Programul a fost gândit pe două module. Primul a cuprins un atelier UNCAD EMPRETEC (un curs de iniţiere antreprenorială), iar al doilea modul a implicat întocmirea şi depunerea spre finanţare a unui plan de afaceri.

În cele trei judeţe păstorite de OTIMMC Galaţi situaţia înscrierilor potenţialilor beneficiari acceptaţi spre evaluare a fost următoarea: Galaţi - 31, Vrancea - 9, Buzău - 4. Domenii de interes, diverse: comerţ, internet şi IT, servicii în construcţii, spălătorii auto, saloane de înfrumuseţare etc.

În cele din urmă, din toţi aceştia, declaraţi eligibili au fost 7 tineri întreprinzători din Galaţi. La primul modul - cursul antreprenorial - au participat 3. Trebuie spus că, pentru modulul al doilea, referitor la depunerea spre finanţare a unui plan de afaceri, au fost 13 înscrieri la Galaţi, una la Buzău, trei la Vrancea.

Pe 7 august s-a încheiat sesiunea de înscriere on-line pentru programul START, iar acum două zile s-au făcut cunoscute şi rezultatele. Din aria de acoperire a OTIMMC Galaţi, în baza punctajului obţinut la evaluare, doar un singur întreprinzător, interesat de zona construcţiilor, a fost invitat să-şi depună planul de afaceri în vederea finanţării.

„În principiu, mai multe astfel de planuri de afaceri s-au calificat spre finanţare, însă fondurile se acordă la nivel naţional după principiul «primul venit, primul servit». Altfel spus, a contat şi rapiditatea cu care potenţialii beneficiari au depus aplicaţiile. De asemenea, o problemă este şi suma relativ mică dedicată acestui program - 4,5 milioane lei la nivel naţional - din care se pot finanţa 70 de proiecte”, ne-a explicat Relu Rugină, directorul executiv al OTIMMC Galaţi.

Acesta nu exclude posibilitatea ca tinerii întreprinzători să fi stat în expectativă şi ca urmare a crizei economice. Planurile de afaceri depuse prin START beneficiază de o finanţare nerambursabilă de 49 la sută din valoarea proiectului (dar nu mai mult de 60.000 lei), însă restul de bani trebuie asiguraţi 10 la sută din surse proprii şi 41 la sută printr-un credit bancar acordat de instituţiile financiare agreate de Ministerul pentru IMM-uri. Teoretic sună bine, dar lichidităţile, creditele, dobânzile sunt încă o problemă în mediul de afaceri.

Cu o floare nu se face primăvară, cu un singur întreprinzător ce primeşte finanţare nu se urneşte economia. Dar, dacă ţinem cont că anul trecut nici un întreprinzător gălăţean nu a primit finanţare, rezultatul de anul acesta, fie el şi singular, poate fi privit, prin prisma OTIMMC Galaţi, ca un fel de succes…

Citit 816 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.