CREȘTERI DE TAXE pentru produsele chinezeşti. Noi măsuri ANTIDUMPING pentru protejarea industriei oţelului

CREȘTERI DE TAXE pentru produsele chinezeşti. Noi măsuri ANTIDUMPING pentru protejarea industriei oţelului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Chiar dacă războiul oţelului de pe piaţa europeană între unităţile siderurgice din spaţiul comunitar - inclusiv ArcelorMittal Galaţi şi unităţile extra-comunitare care practică preţuri de dumping este departe de a se fi sfârşit, Comisia Europeană a început să ia măsuri mai ferme pentru sancţionarea practicilor comerciale incorecte. Mai exact, unii din marii producători de oţel din China vor plăti taxe antidumping ce merg până la aproape jumătate din valoarea produselor.

Investigaţiile Comisiei Europene au fost declanşate după ce, încă de la sfârşitul anului 2015, pe piaţa europeană a fost comercializat sistematic oţel chinezesc, la preţuri de dumping. Comisia Europeană a început încă de anul trecut să introducă o serie de taxe, însă în cote destul relativ mici comparativ cu pierderile suferite de siderurgia europeană. Iată, însă, că de săptămâna trecută au fost introduse noi taxe antidumping definitive după investigarea unor companii chineze. Mai exact, Yangzhou Chengde Steel Pipe Co va plăti taxe anti-dumping de 29,2 la sută, în timp ce Hubei Xinyegang Special Tube Co taxe de 54,9 la sută.

"Acesta este un exemplu clar al modului în care folosim instrumentele disponibile de apărare a comerţului pentru a rezolva problema importurilor abuzive de oţel", a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Comisia Europeană a impus taxe antidumping unor produse de oţel din China, cum ar fi platbandele de oţel laminate la rece şi produse de oţel inoxidabil.

Comentând impunerea taxelor, ministrul comerţului din China a declarat că a cerut UE să respecte reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi a dat asigurări că este dispus să colaboreze cu forul comunitar pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă sectorul oţelului.

După cum explica pentru „Viaţa liberă”, directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, actuala criză de pe piaţa oţelului nu este una cererii, dat fiind faptul că volumele de oţel solicitate în spaţiul comunitar sunt în creştere, ci o criză a preţurilor indusă de produsele, în special chinezeşti, vândute la preţ de dumping. Companiile chineze, sprijinite de stat, au recurs la aceste practici pentru a diminua din efectele crizei de supraproducţie ce a apărut pe piaţa internă după ce ritmul de creştere economică a început să scadă.

În afară de taxele introduse săptămâna trecut, Comisia Europeană a introdus taxe antidumping importante şi în ianuarie, pentru importurile de ţevi şi fitinguri din oţel inoxidabil provenite din China şi Taiwan. Produsele vizate sunt utilizate în industriile: petrochimică, pregătirea alimentelor, construcţii navale, producţie de energie şi construcţii. Executivul comunitar a precizat că investigaţia sa a confirmat că produsele respective sunt vândute în Europa la preţuri de dumping. În consecinţă, Comisia a decis să introducă taxe anti-dumping variind între 5,1 la sută şi 12,1 la sută pentru exporturile din Taiwan şi între 30,7 la sută şi 64,9 la sută pentru exporturile chineze.

De asemenea, Executivul comunitar subliniază că un număr total de 39 de măsuri anti-dumping şi anti-subvenţii au fost introduse pentru importurile incorecte de produse din oţel, dintre care 17 vizează China.

După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, în luna decembrie statele membre UE au căzut de acord asupra unui regulament care va permite, în viitor, Bruxelles-ului să impună tarife mai mari în cazurile de dumping de materii prime, o măsură destinată în principal contracarării exporturilor chineze. După adoptarea definitivă, acest regulament va permite statelor europene să ceară tarife vamale mai mari pentru produsele care utilizează materii prime suspecte de dumping.

Citit 3509 ori Ultima modificare Duminică, 21 Mai 2017 23:34

6 comentarii

 • postat de Bruno main furer
  Vineri, 26 Mai 2017 10:22
  ,,Războiul oțelului,, ăștia vor să îți spele creierul cu știri că vezi Doamne nu știți voi nimic, exista ,,dedesubt,,un ,,război ,,în toată regula între corporații din cauza oțelului și toți angajații trebuie să înțeleagă că ,războiul surd ,,înseamnă austeritate ,toate energiile companiei se consumă în acest război de care angajații nu stiu și care daca este pierdut se vor pierde și locurile lor de muncă așa că voi angajații veniți tocmai acum cu pretenții salariale când compania ArcelorMittal de află în ,,război,, , Ribo Brunno se află pe ,,front ,, ca un Rambo al combinatului și al companiei și nu are el timp de problemele acestea minore și nesemnificative chiar ridicole privind salariile angajaților că în zicala aia populară ,compania arde și salariații de piaptănă, noi suntem în război acum ...
  1
  1
  Raportează
 • postat de aberatia
  Marți, 23 Mai 2017 16:26
  ,,CREȘTERI DE TAXE pentru produsele chinezeşti. '' ... imi vine greu sa cred ca exista o asa formulare in vreun document, chiar si daca ar fi ,,conceput'' de Comisia Europeana ...
  Lasand la o parte toate celelalte aberatii, in concluzie, reiese ca ... este mai bine sa cumparam mai scump (acelasi produs), decat mai ieftin !!!
  2
  1
  Raportează
 • postat de C.S.G
  Luni, 22 Mai 2017 17:16
  Sa vedem ce motive mai gaseste Ribo referitor la cresterile salariale ale angajatilor AMG.
  Sigur se trece pe lista prepensionarilor.
  1
  4
  Raportează
 • postat de Damp
  Luni, 22 Mai 2017 17:03
  Dumnezeule, iar placa cu chinezii , m-am saturat ! (...)
  1
  2
  Raportează
 • postat de Parca numai industria otelului este afectata ,
  Luni, 22 Mai 2017 13:56
  si industria navala este in aceeasi situatie. De ce a ramas santierul naval..in fundul gol , pentru ca investitorul s-a carat cu cea mai mare parte din productie in China.
  Probabil ca imbuibatii de la Bruxellles , s-au trezit si ei la cate suturi in fund au luat , si vazand si ce se petrece in Europa , la alegerile electorale.
  1
  2
  Raportează
 • postat de florin
  Luni, 22 Mai 2017 13:05
  Produsele realizate in ARCELORMITTAL CHINA se taxeaza ??? Atit timp cit Arcelor are o prezenta puternica in China este imoral sa se dea mereu vina ba pe chinezi ba pe turci.
  1
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.