ArcelorMittal, verificat de către Consiliul Concurenţei în cazul Comvex

ArcelorMittal, verificat de către Consiliul Concurenţei în cazul Comvex
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Consiliul Concurenţei a început o anchetă ce vizează faptul că ArcelorMittal Galaţi ar fi încălcat legile concurenţei în momentul în care a luat decizia să transporte cocsul necesar producţiei combinatului de la Galaţi, dar şi alte materii prime, prin portul Burgas şi apoi pe canalul Bâstroe, evitând astfel utilizarea serviciilor oferite de către Comvex Constanţa, au declarat ieri reprezentanţi ai Consiliului.

"Din analiza unei plângeri formulate de Comvex, autoritatea de concurenţă a reţinut posibila exercitare a unei influenţe determinante asupra Comvex de către societăţi din grupul ArcelorMittal, implicit în contextul unor relaţii comerciale de lungă durată între cei doi şi a unei posibile dependenţe economice. În cazul în care, în urma investigaţiei, nu se constaţă existenţa unui control al lui ArcelorMittal asupra Comvex, Consiliul Concurenţei îşi rezervă dreptul de a se autosesiza cu privire la alte posibile încălcari ale legii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Obiectul anchetei

Reprezentanţii Consiliului mai spun şi că societatea constănţeană a înaintat o reclamaţie împotriva celor de la ArcelorMittal luna trecută, susţinând că se încearcă exercitarea unui control asupra Comvex prin intermediul celor 36 la sută din acţiuni pe care producătorul siderurgic îl deţine aici.

Un alt aspect reclamat de către constănţeni este acela că poate fi vorba despre o înţelegere între ArcelorMittal Galaţi, societatea mamă ArcelorMittal Holding SA şi Expert Placement Services Ltd (o altă societate a grupului), înţelegere care să ducă la eliminarea de pe piaţă a celor de la Comvex, refuzând să mai lucreze cu aceştia.

Un alt aspect de care s-au plâns constănţenii reclamă un abuz de poziţie dominantă care se remarcă atât prin exploatarea stării de dependenţă economică a Comvex faţă de ArcelorMittal şi prin faptul că grupul patronat de Lakshmi Mittal a refuzat să mai trateze cu ei.

Controlul este abia la început, însă în situaţia în care Consiliul Concurenţei va sesiza că ArcelorMittal ar fi încălcat prevederile legale în acest caz ar putea aplica o amendă care poate ajunge la până la 1 la sută  din cifra de afaceri pentru omisiunea notificării.

O altă amendă, mult mai drastică şi care poate ajunge până la 10 la sută din cifra de afaceri s-ar putea aplica dacă se va constata că ArcelorMittal a pus în practică o operaţiune înainte de emiterea unei decizii de către autoritatea de concurenţă, se mai precizează într-un comunicat emis de către Consiliu.

Deşi au fost contactaţi pentru a-şi spune punctul de vedere în legătură cu această situaţie, un răspuns al celor din conducerea Comvex Constanţa a întârziat să apară până la închiderea ediţiei.

Combinatul rămâne pe poziţii

Chiar şi în condiţiile anunţului făcut de către Consiliul Concurenţei, reprezentanţii ArcelorMittal îşi menţin declaraţia dată în urmă cu câteva săptămâni în cazul Comvex. Potrivit acestora, Combinatul a decis să foloseacă un nou flux de transport deschis prin portul Burgas pentru că aici s-a putut încheia un contract ferm şi sigur, spre deosebire de ce putea oferi Comvex Constanţa.

"Respingem categoric supoziţiile conform cărora nu ar fi respectate regulile şi reglementările concurenţiale. Compania crede în colaborarea cu furnizorii locali, în toate domeniile sale de activitate. Cu toate acestea, ArcelorMittal Galaţi este hotărâtă să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea viabilităţii Combinatului şi pentru binele angajaţilor săi, în condiţiile actualei crize economice. Subliniem că este crucial să avem un contract pe termen lung cu un operator portuar la Marea Neagră, fără însă a avea creşteri de tarife de la un an la altul”.

„Vrem ca acest operator portuar să fie o companie românească, dar suntem obligaţi să analizăm toate opţiunile pentru a avea tarife competitive şi pentru a putea continua implementarea strategiei noastre de dezvoltare pe termen lung în România", a declarat în luna iulie Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al administraţiei ArcelorMittal Galaţi.

Ponoase de tras

Mai este de precizat şi faptul că, în vremurile în care economia românească „duduia”, iar investitorii austrieci de la Voestalpine căutau la Constanţa un teren pe care să construiască un combinat siderurgic, ArcelorMittal a încercat să preia pachetul majoritar de acţiuni de la Comvex Constanţa, în condiţiile în care deţinea deja un număr însemnat de titluri.

Intenţia celor de la ArcelorMittal a eşuat însă. În aceste condiţii poate fi enunţată o speculaţie potrivit căreia acţionarii majoritari de la Comvex trag acum ponoasele refuzului de a-şi vinde acţiunile. Este însă doar o speculaţie.

Citit 1156 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.