Legea salarizării unice – un „almanah”

Legea salarizării unice – un „almanah”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 2010, cu salarii îngheţate, iar pentru lefurile pe 2011 se va vorbi la anul, spune deputatul liberal Dobre *

Legea salarizării unitare „nu rezolvă nimic în momentul de faţă”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, deputatul PNL Victor Paul Dobre. „Nu ajută nici bugetul statului, care rămâne cu aceleaşi obligaţii, nu-i ajută nici pe cei aproape 1.300.000 de salariaţi la buget, care pierd în urma acestei legi”. 

Astfel, deputatul a explicat că, în termeni  reali, veniturile bugetarilor scad de fapt: chiar dacă îşi păstrează anul acesta vechiul salariu, acesta este afectat de inflaţie. Tot acelaşi salariu va fi primit şi anul viitor, când va fi afectat de inflaţia anului respectiv. „Dar obligaţiile bugetului de stat rămân!”

Deputatul spune că de fapt legea citată este „un tablou, care cuprinde un almanah cu toate categoriile de bugetari – deşi se pare că sunt uitaţi câţiva, cum ar fi asistenţii maternali. În care s-au negociat diverse aşezări pe bază de coeficienţi pornind de la salariul minim, la care nici una nu-i definitivă nici astăzi”. 

Articolul 42 al Legii precizează că, până în septembrie 2010, pe baza analizei unei comise compuse din sindicate, patronate, ministere, se va face proiectul Legii salarizării pentru 2011. „Deci 2010 – bocnă, pentru 2011 – vom vedea în 2010! Practic nu se întâmplă nimic!” 

Rămân „mari perdanţi” Sănătatea şi Educaţia, unde lucrează peste jumătate dintre bugetari: mai mult de 200.000 în domeniul sanitar şi vreo 400.0000 în învăţământ.

Dobre a mai observat că, deşi ministrul Muncii e de la PSD, deputaţii social-democraţi vor veni cu amendamente la lege.

PNL a convenit cu UDMR să susţină o moţiune de cenzură pe tema Legii salarizării unice, iar PSD a sprijinit legea în Guvern, ca s-o critice la televiziuni, a mai spus ieri liberalul.

Foto: Mediafax

Citit 1634 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.