SPECIAL VL | Văd un viitor foarte bun pentru combinatul de la Galaţi, a declarat șeful ArcelorMittal Europe

SPECIAL VL | Văd un viitor foarte bun pentru combinatul de la Galaţi, a declarat șeful ArcelorMittal Europe
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

Combinatul siderurgic de la Galaţi joacă un rol important în strategia Grupului ArcelorMittal de dezvoltare a unor produse de calitate superioară - "high added-value", iar investiţiile de la Galaţi în această direcţie vor continua, a declarat, pentru "Viaţa liberă", Aditya Mittal, CEO al ArcelorMittal Europe şi CFO la nivel de grup. El a precizat că "nu-şi face griji" pentru ArcelorMittal Galaţi şi că vede "un viitor foarte bun" pentru combinat.

Principale direcţii de dezvoltare ale Grupului ArcelorMittal au fost prezentate de Aditya Mittal, în cadrul Europe Media Day, desfăşurată la Paris, eveniment la care a fost prezent şi ziarul "Viaţa liberă". În acest context, s-a precizat că realizarea de oţeluri speciale este un element-cheie în poziţionarea pe piaţă a Grupului ArcelorMittal. Practic, la nivel european, între unităţile ArcelorMittal, printre care se numără şi combinatul de la Galaţi, se realizează nu numai o reţea de furnizare a unor produse, ci şi o reţea de transfer de "know-how" şi transfer tehnologic, ce asigură păstrarea unui nivel ridicat de competitivitate. De exemplu, combinatul de la Galaţi are un rol important în domeniul produselor destinate industriei energiilor regenerabile, tabla groasă produsă aici fiind folosită la construcţia marilor turbine eoliene, inclusiv cele marine.

În legătură cu acest gen de proiecte şi viitorul combinatului gălăţean, răspunzând unei întrebări adresate de ziarul "Viaţa liberă", şeful ArcelorMittal Europe, Aditya Mittal, a declarat: "Fiecare unitate din grupul ArcelorMittal este importantă şi are rolul ei în această strategie la nivel de grup. În ceea ce priveşte ArcelorMittal Galaţi, după cum aţi urmărit şi în prezentarea noastră, are un rol important în industria energiilor regenerabile şi ceea ce este legat de producerea turbinelor eoliene, inclusiv cele "off-shore" - sunt o parte importantă pe agenda noastră de dezvoltare. Vom continua să dezvoltăm capabilităţile în domeniul energiei şi, de asemenea, facilităţile din România. După cum poate ştiţi, la Galaţi am derulat o serie de investiţii importante în ultimii ani - 400 milioane de euro, din 2008-2009 până în prezent - pentru a creşte productivitatea şi a aduce activitatea în zona produselor cu valoare adăugată mare. Vom continua să dezvoltăm afacerile din România şi de pe piaţa regională aferentă României, precum cea din Turcia şi ţările învecinate. Prin urmare, nu aş fi îngrijorat de viitorul ArcelorMittal Galaţi. Văd chiar un viitor foarte bun pentru combinatul de la Galaţi. Şi dacă aş lucra la Galaţi, nu mi-aş face griji pentru viitorul acestei uzine”.

Tipurile de oţel produse la Galaţi sunt potrivite pentru fabricarea celor mai importante componente ale unei turbine eoliene: elice, nacelă, axul rotor, turnul, precum şi pentru lucrările de fundaţie şi de construcţie. Dar oţelul produs la Galaţi poate fi folosit inclusiv pentru realizarea structurilor platformelor parcurilor eoliene marine. ArcelorMittal Galaţi a fost furnizor pentru tabla groasă folosită în proiecte de anvergură, precum parcurilw eoliene din Dobrogea sau Moldova, dar şi a unora din ţări precum Grecia, Polonia, Republica Cehă, Ucraina, Turcia etc.

La o singură turbină eoliană se utilizează între 150-180 de tone de tablă groasă, iar un parc eolian poate să cuprindă sute de astfel de turbine. Mai mult, în cadrul unor soluţii integrate, ArcelorMittal oferă inclusiv oţeluri speciale folosite în construirea generatoarelor turbinelor eoliene, oţel ce trebuie să întrunească o serie de caracteristici electromagnetice deosebite. Departamentul global de cercetare şi dezvoltare al ArcelorMittal cuprinde peste 1.300 de cercetători, localizaţi în 11 laboratoare din întreaga lume. Experienţa şi cunoştinţele lor se regăsesc inclusiv la ArcelorMittal Galaţi, prin integrarea "know-how"-ului în dezvoltarea unor soluţii noi de proiectare şi fabricare.

Citit 9527 ori Ultima modificare Joi, 30 Noiembrie 2017 14:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.