Plătim la Sănătate, dar nu avem unde să ne tratăm

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

În urma modificărilor aduse Codului Fiscal, plata contribuţiilor la asigurări sociale a fost trecută de la angajator la angajat. Asta a fost, cât de cât, clarificat. Ceea ce nu s-a clarificat, însă, este cum vor plăti aceste contribuţii sociale cei care sunt plătiţi din drepturi de autor, din activităţi independente sau care au venituri suplimentare. Mai grav este că nu se ştie încă dacă cei care au un salariu şi mai încasează şi bani din drepturi de autor sau din alte activităţi independete vor plăti contribuţii la Pensii şi Sănătate şi pentru aceşti bani. Până în acest moment, cam asta ar fi ideea: plătim contribuţii din fiecare venit în parte.

Dacă la Pensii explicaţia ar fi logică pentru că vom primi pensie în funcţie de cât am contribuit, nu la fel putem spune despre contribuţiile la Sănătate. Pentru că, indiferent cât de mult plăteşti, atunci când ajungi la spital ai parte de aceleaşi servicii. Chiar dacă plăteşti 300 sau 700 de lei la Sănătate în fiecare lună, atunci când ai nevoie de asistenţă medicală eşti internat în aceleaşi spitale prost dotate, care nu au medicamente şi nici suficient personal care să aibă grijă de bolnavi.

De la 1 martie, au fost mărite salariile medicilor, în speranţa că aceştia nu vor mai pleca din ţară şi că vor fi dornici să lucreze în spitalele româneşti. De ce ar prefera un medic sau o asistentă să lucreze în România, chiar şi cu un salariu mare, dacă atunci când îi vine bolnavul nu are cu ce să îl trateze? De ce şi-ar asuma un cadru medical sarcina de a se uita neputincios la bolnavul pe care trebuei să îl trimită la privat pentru a-şi face un RMN sau un computer tomograf pentru că la spital nu sunt aparate sau nu sunt fonduri pentru ca ele să funcţioneze? Doar pentru că primeşte mai mulţi bani la salariu? Probabil, guvernanţii noştri cred că sunt suficienţi banii pentru ca medicul să uite faptul că nu a putut salva un pacient. Pentru ei, cei care ne decid soarta şi ne obligă să plătim mai mulţi bani la sănătate, bani care de altfel nu ajung la bugetul Ministerului Sănătăţii, totul este simplu. Şi asta pentru că ei îşi permit să plece peste hotare să se trateze în spitale unde există aparatură şi medicii au cu ce să îşi facă treaba.

Citit 2558 ori Ultima modificare Duminică, 04 Martie 2018 16:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.