Epidemia lipsei de educaţie la români

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

În mod oarecum paradoxal, în vreme ce datele medicale statistice arată că românii mor încă pe capete din cauza unor boli care în lumea civilizată sunt deja în mare măsură prevenibile, şapte din zece conaţionali se declară mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de starea lor de sănătate.

Această percepţie excesiv de favorabilă şi total nerealistă arată din nou lipsa de educaţie medicală a românilor. Indicatorii obiectivi ne plasează clar în fruntea clasamentului european în privinţa mortalităţii cauzate de boli precum cele cardiovasculare, tuberculoza sau cancerul bronhopulmonar. De asemenea, mortalitatea infantilă este încă în România la cote ridicate, în vreme ce autorităţile se prefac că problema pur şi simplu nu există.

Pentru a vedea în ce stare ne aflăm, ca naţie, la capitolul educaţiei medicale, este de ajuns să amintim că mentalul nostru colectiv consideră un act de bărbăţie capacitatea de a duce boala pe picioare şi de a nu merge la medic "pentru orice fleac". Problema este că această atitudine ţanţoşă dar inconştientă ne-a adus în situaţia de a intra în cabinetul medical doar atunci când boala se agravează deja, ceea ce înseamnă, automat, mai puţine şanse de vindecare, la costuri mult mai mari şi cu o suferinţă inutilă pentru pacient.

Într-o discuţie cu un chirurg de la Spitalul de Urgenţă, am aflat că mulţi locuitori din satele gălăţene sau de la oraş nu sunt capabili să înţeleagă noţiuni simple de anatomie. Cum să-i explici pacientului tău că băutura i-a distrus stomacul şi ficatul sau că fumatul este, cel mai probabil, cauza tumorii descoperite la plămâni, atât timp cât respectivul bolnav este ferm convins că plămânii se află în abdomen?

Pentru a porni la rezolvarea unei probleme, primul pas constă în conştientizarea şi acceptarea problemei ca atare. Ce speranţe să avem însă că indicatorii de boală se vor îmbunătăţi în anii următori, atât timp cât 70 la sută dintre românii cu vârsta peste 16 ani consideră că stau brici cu sănătatea? Adăugăm aici şi un sistem medical precar şi corupt şi deja viitorul începe să sune bine… pentru cei care vor mai ajunge să îl trăiască.

Citit 1932 ori Ultima modificare Vineri, 30 Martie 2018 17:21

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.