Nici gratis să nu folosim ”nişte” Ivanovici?

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

De ce nu auzi "Valurile Dunării" în gară, la sosirea trenurilor, aşa cum se întâmplă în oraşe mari? Un vals frumos, celebru, cântat din Coreea până în America de Sud, care îl detrona, la începutul celuilalt secol, chiar pe celebrul Johann Strauss Jr., muzică ce însoţea coloana sonoră a filmului "Valurile Dunării", realizat de Ciulei, până după Revoluţie audibilă şi pe strada Republicii, redevenită Domnească, dar fără mulţi domni…

Am văzut la o televiziune centrală un reportaj în care nişte domni şi doamne din Galaţi cereau ca nu cumva să se cânte din nou melodia la megafoane, pentru că îi deranjează. Îmi amintesc acum de un gălăţean care se plângea către ziar şi către Protecţia Consumatorului că îl trezesc clopotele de dimineaţă ale bisericilor. Când se ţin concerte jumătate de noapte sunt mai puţine plângeri.

Sigur, înţelegi pe toată lumea, însă soluţii se pot găsi. De pildă, să nu se cânte decât în ore de trezie oficială, să se cânte aşa, mai duios. Şi în zone unde nu deranjează, precum Faleza - ce frumos ar fi, seara! - la Gara CFR, în Grădina Publică, în Parcul Eminescu… Numai să vrei să bagi în seamă stofa bună din care ne-au croit moşii noştri, pe care acum ne-o roadem în tur sprijinind reclamele culturale ale altora!

Sigur, un bust - sau, ohoho, o statuie! - a compozitorului Ivanovici nu cred să apară în cursul vieţii, sigur, costuri, sărăcie şi alte scuze, însă valsul poate fi auzit aproape gratis: costă doar curentul staţiilor de radioficare.

Norocul nostru stă în voluntarii unor asociaţii, care în ultima vreme ne decorează oraşul cu mici basoreliefuri, pe banii lor. O intenţie salutară va veni, din câte am tras cu urechea, de la Asociaţia Frontiera Gălăţeană, chiar în privinţa compozitorului Ivanovici. Vor spune însă ei, când vor fi pregătiţi.

Ceilalţi dintre noi, putem face liste de subscripţie, putem să scriem despre compozitor, să căutăm date noi despre el, să-l prezentăm copiilor, să facem bannere şi totemuri cu el, cam cum fac brăilenii cu personalităţile lor ce au case memoriale, să-l pictăm sau modelăm în lut sau… să aşteptăm.

Citit 1948 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Mai 2018 18:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.