Cum picăm de fraieri

Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Vă mai amintiţi? După ce tot românul a putut să plece din ţară, mai ales după aderarea la UE, în 2007, politicienii mai cinici ziceau: "Uite aşa o să scăpăm de şomaj, de hoţi, de toţi minoritarii care nu pot să-şi facă un rost în frumoasa noastră patrie!". Au lăsat baltă orice politici privind piaţa muncii - "să se regleze prin cerere şi ofertă, cui nu-i convine să plece!" - spuneau ei, au pompat la greu în ajutoarele sociale, pentru a-şi asigura front electoral şi "pace socială", au jecmănit cât au putut mediul privat şi au infestat sistemul bugetar cu căpuşele de partid. Cât despre pregătirea viitoarelor generaţii de angajaţi, cui să-i pese? Şcolile profesionale au fost făcute praf, "reforma" în Educaţie a fost după urechea a zeci de miniştri, ingineria a fost mult timp un fel de Cenuşăreasă prin universităţi.

Rezultatul? Dai cu "tunul" astăzi ca să mai găseşti un sudor, un lăcătuş sau un instalator ca lumea, găseşti mai mulţi ingineri sau medici români "afară" decât pe plaiurile mioritice, iar sărăcia întreţinută cu ajutoare sociale, ignoranţă şi indiferenţă a devenit literă de lege, mai ales în unele zone rurale. În ciuda "cifrelor" pe care le tot anunţă autorităţile, economia a început să se sufoce din cauza lipsei de mână de lucru, a "revoluţiilor" fiscale de tot felul, a lipsei de perspective în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii de afaceri etc.

Să ne mai mire acum că nici măcar chelneri nu mai găseşti să angajezi şi vor patronii de restaurante sau hoteluri din România să-i aducă din Etiopia, China, Vietnam sau cine mai ştie de unde? Culmea e că nu e chiar atât de simplu. Legislaţia menită "să protejeze locurile de muncă ale românilor" impune nu doar un morman de acte, dar şi sisteme de salarizare practic imposibil de aplicat. Un spălător de vase, de exemplu, ar trebui plătit cu cel puţin salariul mediu pe economie, adică vreo 2.500 lei net, în prezent! Să ne mire atunci că zona de servicii intră în picaj?

În acest timp, preocupările celor ce ţin frâiele guvernării sunt altele - lupta cu "statul paralel", cu Justiţia, cu băncile, cu multinaţionalele, cu toată lumea mai puţin cu incompetenţa instituţională întreţinută de ei. Programul de guvernare "e sublim, dar lipseşte cu desăvârşire" - nu investiţii publice, nu politici economice coerente, nu viziune pentru modernizarea pieţei muncii şi dezvoltarea mediului de afaceri, nu educaţie, nu sănătate, nimic! Credeţi că domnii aceştia care ne conduc au vreo problemă cu faptul că hotelurile sau restaurantele nu reuşesc să angajeze personal? Nu. În Brazilia, Madagascar sau Costa Rica nu-i niciodată criză de chelneri. Fraieri suntem noi, cei ce i-am lăsat pe "aleşi" să lucreze de capul lor pentru liniştea noastră…

Citit 2052 ori Ultima modificare Vineri, 15 Iunie 2018 18:57

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

 • postat de Magda
  Duminică, 17 Iunie 2018 11:32
  79.114.160.***
  Aseara a fost interviu la emisiunea "In fata ta" , cu dl. Dragos Anastasiu (presedintele Grupului Eurolines Romania, manager TUI Travel Center Ro s.a.). O persoana credibila care raspunde de mii de locuri de munca in tara asta.

  A nu tine cont si de ceea ce spun oamenii care raspund de mii de oameni care lucreaza cu ei.... inseamna iratiune.

  Oamenii calificati din multe domenii sunt din ce in ce mai greu de gasit (fie au parasit RO, fie sunt deja angajati, fie nu mai sunt noi calificati pe anumite domenii). Scoala nu a profesionalizat cu responsabilitate, iar statul a incurajat nemunca in loc sa incurajeze crearea de locuri de munca. Statul insusi este supraincarcat cu oameni care plimba hartii si nu produc plus-valoare. Randamentul si eficienta statului sunt la minim.

  Va place sa ajungeti la un spital si sa constatati ca medicii obositi (ture prea lungi), va reped si nu va acorda TOATA atentia ? Veti observa ca si asistentii sunt nemultumiti si nu fac fata obligatiilor multe ?

  Intrebati-va: DE CE?

  In acelasi timp.... pensii URIASE si/sau suplimentare se platesc cu darnicie, fara principiul contributivitatii.

  Unii muncesc, altii profita cu nerusinare, iar altii nu sunt in stare sa fie informati CORECT cu situatia actuala.

  Ganditi si cautati solutii, impreuna cu cei din jur, nu stati sa pice "para malaiata".
  1
  7
  Raportează
 • postat de Zuma
  Duminică, 17 Iunie 2018 08:53
  82.137.10.***
  Mirajul de a fi salahor , capsunar sau stergatoare de babe in vest e atat de puternic incat atrage romani si romance ca un magnet.
  5
  4
  Raportează
 • postat de valentin
  Duminică, 17 Iunie 2018 01:04
  82.137.12.***
  N-am înţeles ce vreţi să transmiteţi, dar în industria serviciilor nu m-aş mai angaja din două motive: clienţi bădărani, patroni bădărani. Și le-o mai fi frică să nu fie "dați în gât" de români despre ce discut ei pe-acolo. Şi pe salariul minim pe economie.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Remus
  Sâmbătă, 16 Iunie 2018 21:18
  82.137.8.***
  Cei care au văzut Luminița de la capătul Tunelului de tranziție au FOST PROGRAMATI să Conducă și să fure tot din România Au RAS Tot La noi la Galați au DISPĂRUT 28 de Fabrici Unde este DNA A ținut de "6" când ăstea furau?
  0
  9
  Raportează
 • postat de coxar
  Sâmbătă, 16 Iunie 2018 14:09
  92.80.151.***
  Mi ai dat lacrimile prin descrierea suferințelor prin care trec patronii de hoteluri și restaurante.
  De ce nu te angajezi la ei, ca să le ușurezi ?
  9
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.