Cum picăm de fraieri

Evaluaţi acest articol
(25 voturi)

Vă mai amintiţi? După ce tot românul a putut să plece din ţară, mai ales după aderarea la UE, în 2007, politicienii mai cinici ziceau: "Uite aşa o să scăpăm de şomaj, de hoţi, de toţi minoritarii care nu pot să-şi facă un rost în frumoasa noastră patrie!". Au lăsat baltă orice politici privind piaţa muncii - "să se regleze prin cerere şi ofertă, cui nu-i convine să plece!" - spuneau ei, au pompat la greu în ajutoarele sociale, pentru a-şi asigura front electoral şi "pace socială", au jecmănit cât au putut mediul privat şi au infestat sistemul bugetar cu căpuşele de partid. Cât despre pregătirea viitoarelor generaţii de angajaţi, cui să-i pese? Şcolile profesionale au fost făcute praf, "reforma" în Educaţie a fost după urechea a zeci de miniştri, ingineria a fost mult timp un fel de Cenuşăreasă prin universităţi.

Rezultatul? Dai cu "tunul" astăzi ca să mai găseşti un sudor, un lăcătuş sau un instalator ca lumea, găseşti mai mulţi ingineri sau medici români "afară" decât pe plaiurile mioritice, iar sărăcia întreţinută cu ajutoare sociale, ignoranţă şi indiferenţă a devenit literă de lege, mai ales în unele zone rurale. În ciuda "cifrelor" pe care le tot anunţă autorităţile, economia a început să se sufoce din cauza lipsei de mână de lucru, a "revoluţiilor" fiscale de tot felul, a lipsei de perspective în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii de afaceri etc.

Să ne mai mire acum că nici măcar chelneri nu mai găseşti să angajezi şi vor patronii de restaurante sau hoteluri din România să-i aducă din Etiopia, China, Vietnam sau cine mai ştie de unde? Culmea e că nu e chiar atât de simplu. Legislaţia menită "să protejeze locurile de muncă ale românilor" impune nu doar un morman de acte, dar şi sisteme de salarizare practic imposibil de aplicat. Un spălător de vase, de exemplu, ar trebui plătit cu cel puţin salariul mediu pe economie, adică vreo 2.500 lei net, în prezent! Să ne mire atunci că zona de servicii intră în picaj?

În acest timp, preocupările celor ce ţin frâiele guvernării sunt altele - lupta cu "statul paralel", cu Justiţia, cu băncile, cu multinaţionalele, cu toată lumea mai puţin cu incompetenţa instituţională întreţinută de ei. Programul de guvernare "e sublim, dar lipseşte cu desăvârşire" - nu investiţii publice, nu politici economice coerente, nu viziune pentru modernizarea pieţei muncii şi dezvoltarea mediului de afaceri, nu educaţie, nu sănătate, nimic! Credeţi că domnii aceştia care ne conduc au vreo problemă cu faptul că hotelurile sau restaurantele nu reuşesc să angajeze personal? Nu. În Brazilia, Madagascar sau Costa Rica nu-i niciodată criză de chelneri. Fraieri suntem noi, cei ce i-am lăsat pe "aleşi" să lucreze de capul lor pentru liniştea noastră…

Citit 2099 ori Ultima modificare Vineri, 15 Iunie 2018 18:57

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.