Ministerul Sănătăţii, virusat cu incompetență

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

De peste doi ani, România se confruntă cu o gravă epidemie de rujeolă, ce a dus la moartea a 58 de bolnavi, cei mai mulți dintre ei copii nevaccinați. În ultimele decenii, ratele acoperirii vaccinale s-au aflat în cădere liberă, fenomen asemenea unei bombe cu ceas, atrag atenţia specialiştii. Cum înţelege să răspundă Ministerul Sănătăţii în faţa acestei ameninţări? Prin nepăsare şi chiar prin rea voinţă.

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, de vină pentru faptul că trei din zece copii rămân nevaccinaţi nu sunt doar părinţii ignoranţi şi inconştienţi, care refuză vaccinarea minorilor, ci şi autorităţile care au făcut mult prea puţin spre deloc pentru a informa corect despre beneficiile vaccinării şi pentru a asigura stocuri suficiente de vaccin. Ministerul Sănătăţii lucrează astfel la ambele capete pentru a sabota un proces esenţial pentru sănătatea publică din România. Pe de o parte, adoptarea unei legi a vaccinării a fost amânată, an de an. Un cadru legislativ clar ar permite organizarea unor campanii la scară largă, care să-i informeze corect pe părinţii ce se află acum într-o gravă eroare, victime ale informaţiilor pseudo-ştiinţifice împărţite cu generozitate pe tot felul de site-uri obscure.

Acelaşi minister dă dovadă, fără doar şi poate, de o rea voinţă potenţial ucigaşă, atunci când permite ca zeci de mii de copii să fie lăsaţi fără protecţie în faţa unor boli grave şi adesea incurabile, precum tetanosul sau hepatita B. S-a întâmplat în repetate rânduri, în ultimii ani. Invocând "probleme în procesul de achiziţie", Ministerul Sănătăţii a întârziat uneori cu lunile trimiterea multor vaccinuri obligatorii, cuprinse în Calendarul național de vaccinare, către medicii de familie. Din acest motiv, mulţi copii nu au putut fi vaccinaţi la timp, cu toate consecinţele potenţial tragice ce pot decurge de aici.

Departe de a fi o simplă discuţie sterilă, problema vaccinării este cât se poate de întemeiată. În fapt, ne despart doar câteva decenii de epoca în care poliomielita sau tusea convulsivă îi ucideau pe capete sau îi lăsau cu sechele îngrozitoare pe cei afectaţi. De modul în care reacţionăm de acum înainte, ca societate, depinde dacă viitorul apropiat va fi sau nu o reîntoarcere către acele timpuri.

Citit 1906 ori Ultima modificare Duminică, 17 Iunie 2018 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.