Ţara organelor - dar numai de partid şi de stat

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

"Fabrica nu dă şi picioare", spunea un cinic patron capitalist dintr-o proză a lui Sahia, învăţată la şcoală cam pe vremea lui Dej. "Patria nu dă şi organe", pare să spună stufosul, costisitorul şi sărmanul nostru sistem medical, în care un tânăr de numai 29 de ani moare fără să i se poată face transplant, deşi inimi bune, nu din administraţie, strânseseră 200.000 de euro pentru operaţie!

Pentru că nu oferim Europei organe pentru transplant, nici ea nu ne oferă. Ministrul Sănătăţii invocă o taxă de un million de euro către organizaţia Eurotransplant, dar şi dezorganizarea noastră.

Declar pe această cale că, după obştescul sfârşit, vreau să mi se doneze organele folosibile. Dar niciun organ, pardon, departament de stat, nu m-a informat cum se face, dacă nu voi sta la coadă şi la donarea propriilor organe.

Organele de partid şi de stat au reuşit să treacă legea prin care poți să delapidezi de la stat pentru tine sau familia ta și pentru partidul tău, pentru prietenii tăi recunoscători sau pentru parteneri de încredere ce îţi vor răspunde eforturilor tale cu bani spălaţi sau alte foloase, dar nu şi o lege bună a Sănătăţii sau una a patrimoniului (în 1938, o lege declara de patrimoniu toate clădirile mai vechi de un veac). Şi nici o sponsorizare eficientă, în care Sănătăţii, de pildă, să-i fie dat un procent de reducere mai mare din beneficiul donatorului, altul pentru Educaţie, altul pentru Cultură…

Legile se dau acum de Guvern, la urgenţă, sau de parlamentarii interesaţi de alte priorităţi decât cele ale noastre. Aţi văzut parlamentari români care să se consulte în mod real cu alegătorii, culegând nu numai doleanţele de cerşetorie, ci sugestii privind dezvoltarea sau cereri de îndreptare a vreunei legi bune, dar imposibil de aplicat?

În ciuda grupurilor parlamentare de prietenie internaţională şi a deselor excursii afară, din "modelul european" am preluat numai expresiile în engleză şi show-urile standard, nu şi documentaţii pe care SĂ LE ADAPTĂM şi la noi. În Marea Britanie, de pildă, parlamentarii îşi trimit oameni din reţeaua propriului aparat tehnic la uşile cetăţenilor arondaţi, să se informeze care sunt nevoile. Am putea s-o facem şi noi!

Citit 1566 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Iulie 2018 18:03

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 05 Iulie 2018 08:12
  188.24.253.***
  Da, dar pentru asta trebuie sa vina insotiti si cu organele de stat... asupritoare... si nu crd ca le va deschide cineva usa... poate cu dare... de mana dar nu metaforica! Niste nenorociti! Dupa ce ca statul te abandoneaza ca ultimul om, strang banii (desi era obligatia statului sa ofere macar jumatate..) statul de stramb nu face nimic si acel om MOARE! Asa moare si tara... dar doar prostii si ce ce nu vor sa o vada... nu realizeaza!
  0
  3
  Raportează
 • postat de MARIA
  Joi, 05 Iulie 2018 04:42
  158.181.74.***
  Folosesc si iradierea si rezonanta ca sa faca rau au facut pact cu raul si se umple camera de demoni ca cea neagra din poza pe care ati vazut-o poza pe Internet si-i cer celui rau sa faca rau in primul rand unor oameni total nevinovati.Asta-i place cel mai mult celui rau si oamenilor lui sa faca-rau unor oameni total nevinovati si sa le Duca sufletele dupa moarte in iad pe Motiv ca au facut pacate obligandu-i sa traiasca in conditii mizere sau luandu-le casa si banii necesari ca sa supravietuiasca.Nu se razbuna nici macar pe cei care -i leaga si le iau banii se razbuna pe oameni nevinovati ca sefii sunt mari pasionati de demonizari.
  2
  0
  Raportează
 • postat de MARIA
  Joi, 05 Iulie 2018 04:36
  158.181.74.***
  In fiecare zi terorizeaza continuu repetand sa zica daca au dizabilitati sau daca au facut infractiuni, cu programari neurolingvistica-sugerand clar ca au dizabilitati si au facut infractiuni all over again, dand pilde codificate,prefacandu-se ca glumesc ,amenintand subtil ,hipnotizand sau cu abuzuri psihice.Asa ne tin si unii de ani de zile cu ochii la tv si ziua si noaptea-dand numai despre furturi, crime, scenarii posibile,viitoare sau trecute ne-au abuzat psihic si nu ne putem abtine sane mai uitamCum spunea un domn care se dadea drept domnul Barack Obama pe Internet''I am a tie too''si el e legat.
  1
  1
  Raportează
 • postat de MARIA
  Joi, 05 Iulie 2018 04:30
  158.181.74.***
  E bine ca domnul sau dann a facut filmul-I AM NOT FOR SALE:AICI II CONSIDERA CA PE NISTE OBIECTE CARE POT FI COMERCIALIZATE:
  1
  1
  Raportează
 • postat de MARIA
  Joi, 05 Iulie 2018 04:29
  158.181.74.***
  Nu cred ca aceste pers mai pot iubi pe cnv vreodata sau ar mai putea fi sau ar tbui sa mai fie colegi cu cnv vreodata.
  2
  0
  Raportează
 • postat de MARIA
  Joi, 05 Iulie 2018 04:16
  158.181.74.***
  Daca stiu ca au SIDA SAU Lepra ar tbui sa informeze lumea din jur si sa nu fie lasati sa intretina relatii intime sa infecteze lumea la intamplare presupunand ca pot sa-i pacaleasca sau acestia au dizabilitati psihice sau fizice si nu stiu ce fac sau nu se pot apara.Cand ai aceste boli sau Cancer nu inseamna ca ai rezolvat o probl.sau ca ai ceva.Sa ai ceva inseamna sa ai o viata normala-nu un scaun, nu o boala ingrozitoare.Un domn doctor a zis ca Sursa Raului imi da Cancer si chisturi ori aceasta nu a rezolvat niciodata probl,creeaza mereu altele. Relatiile intime le intretin unii fie direct fie prin ritualuri yoghine cu spiralele din ei.
  3
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.