”E război, Ioane!”?

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)
3 comentarii

“Războiul rece s-a terminat”, a decretat lunea trecută Putin, la conferinţa de presă de la Helsinki. Trump îl invită în toamnă pe rus la Casa Albă, deşi Putin tocmai şi-a arătat „muşchii” atomici! Dacă în timpul „Crizei rachetelor” din ´62  focoasele nucleare sovietice au fost transportate până aproape la „gardul” SUA, acum nici nu mai e nevoie: Putin se laudă cu o rachetă atomică cu autonomie nelimitată, ne detectabilă (la ce bun mai e deci să ai Deveseli?)!

La un Centenar de timp de la „Marele război”, citesc în presa românească titlul „Rusia se pregăteşte de RĂZBOI” (tema avea… zero comentarii!), iar o televiziune, şi mai grav, titra: „Semne care arată că Rusia se pregăteşte pentru al 3-lea război mondial” – demonstraţie în 16 puncte plauzibile!  Acum un veac, războiul izbucnea fără motive, pe fondul unei vieţi europene mai îmbelşugate ca azi, când tot Rusia a decretat o mobilizare uriaşă. Acum, ameninţă, comod, cu racheta „Burevestnik, „cu rază nelimitată” de acţiune! Îmi tremură mâna scriind cele două cuvinte! Cinici oamenii (?!) de ştiinţă: racheta e botezată „Rândunica de mare a furtunii”. Amintim biplanele albe germane „Taube” – „Porumbiţa”, un „Taube” bombardase şi Notre Dame – frumuseţi ce au desfătat acum un veac privirile bucureştenilor ieşiţi pe corso, până ce ele au lepădat „găinaţul” exploziv, ucigând sute de civili! Un super-laser rusesc, încă misterios, e acum numit după călugărul Alexander Peresvet, ce-a învins pe războinicul reprezentant al oastei tătare într-un „campionat” militar din 1380. Peresvet  a învins şi… a murit.

Mare şef P.R. mai e şi Putin acesta, care anunţa mega-armele…  chiar de… 1 Martie, când a făcut apel la… telespectatori, pentru alegerea numelor: milioane de ruşi au votat într-un concurs on line anunţat chiar de „crainicul tv” Putin, citeam  în „Newsweek”.

Părerile (s.n.) lui Putin despre noile arme au fost întâmpinate cu scepticism la Washington”, comenta Tom Balmforth, de la „The Guardian”. Se laudă alde Putin? Să aibă şi ruşii rachete de carton, precum nord coreenii, sau cum construia Potemkin sate din carton pictat? Parcă-l aud pe Andrieş, în „Dracula blues”: „La producţia de ţepe suntem, Doamne, pe primul loc în lume,/ I-am depăşit pe-americani, fără ruşine putem spune!”

Presa franceză e ocupată cu altceva. „Les Echos” informa că, la Cupa Mondială, fanii au cheltuit 1,5 miliarde de dolari în Rusia. „Le Figaro” găsea invitaţia lui Putin în SUA o „rusofilie prezidenţială stranie”. Chiar stranie nu e, zicem noi, că, vorba românului, cine se-asemănă, se-adună.

Citit 1240 ori Ultima modificare Duminică, 22 Iulie 2018 15:28

3 comentarii

 • postat de Suzi Quatro Luni, 23 Iulie 2018 17:07 82.137.9.*** Link la comentariu
  0
  3

  Ion știe că suportă cea mai perfidă formă de Razboi -RAZBOIUL ECONOMIC Romania după 29 de ani a ajuns să nu mai aibă Industrie Agricultura Bănci Am ajuns mai rău ca Sârbii care au fost BOMBARDAȚI Ruși și Americanii au FOST SUFOCAȚI ECONOMIC de GERMANIA și CHINA Acum au văzut că degeaba au Rachete dacă nu se pot apăra din punct de vedere economic Președintele Americii a întrebato pe Doamna Cancelar a Germaniei de ce la New York sunt FOARTE MULTE Mercedesuri și în Berlin prea puține Mașini Americane Este o concurență corectă? Noi cu ocazia acestei schimbări de ALIANȚĂ am ajuns într-o situație Critică nu suntem nici măcar într-o Tabără Am ales pe Iohannis că să ne punem bine cu Germania. Am intrat în NATO că să fie Aliați ai SUA Așa ne-am pus rău cu Rusia (am montat rachete) și la fel de bine cu Germania (am mărit primii cota la înarmare la2%) Acum in ce barcă și pentru cine mai vâslim?

  Raportează
 • postat de Ion Luni, 23 Iulie 2018 06:43 5.13.232.*** Link la comentariu
  1
  9

  Domnule Cilinca, apropo de Centenar oare de ce a fost impanzit tot orasul cu steaguri pe stalpi, iar in cimitirul Eternitatea, la Monumentul Eroilor care reuneste ostasi din toate confruntarile recente NU EXISTA NICI MACAR UN STEAG?
  Hai sa trecem cu vederea, desi n-ar trebui, ca nu arde o flacara vesnica la capataiul celor care si-au dat viata (de buna voie sau siliti de vremuri) pentru ca noi astazi sa fim liberi, dar nici macar un steag tricolor?
  La ce or folosi toate steagurile de pe stalpi, inclusiv alea cu Romania 100 (alta gogomanie, Romania existand de cateva zeci de ani inainte - da' Unirea de la 1859 e mica...)?
  Da, e foarte buna initiativa steagurilor mari de la intrarea in Galati, de la inelul de rocada, dar au si steagurile rostul lor, iar unul dintre rosturile unui steag este sa fie asezat la mormantul eroilor ostasi romani.
  Avem fel de fel de asociatii, fundatii, ONG_uri care se bat cu pumnul in piept ca fac si dreg: Costa mult 15 steaguri pentru cele 15 catarge de la Monumentul eroilor din Cimitirul Eternitatea?

  Raportează
 • postat de valentin Luni, 23 Iulie 2018 01:36 213.233.85.*** Link la comentariu
  5
  4

  Interesantă asta cu burtiera pe TV. Televiziunea are succes la noi pentru că n-am avut şi pentru că nu ne-a mai spus nimeni ce avem de făcut, ca o paranteză. Este bine că cei doi discută, problema este că este posibil să discute împotriva UE. Poate o discuţie la Casa Albă ar tăia din visurile de preamărire nasoală a lui Putin, cum a fost cu Gorbaciov ori Ceauşescu. Să distrugă USA este mai greu, că la şcoală ei citesc Constituţia.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.