”E război, Ioane!”?

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

“Războiul rece s-a terminat”, a decretat lunea trecută Putin, la conferinţa de presă de la Helsinki. Trump îl invită în toamnă pe rus la Casa Albă, deşi Putin tocmai şi-a arătat „muşchii” atomici! Dacă în timpul „Crizei rachetelor” din ´62  focoasele nucleare sovietice au fost transportate până aproape la „gardul” SUA, acum nici nu mai e nevoie: Putin se laudă cu o rachetă atomică cu autonomie nelimitată, ne detectabilă (la ce bun mai e deci să ai Deveseli?)!

La un Centenar de timp de la „Marele război”, citesc în presa românească titlul „Rusia se pregăteşte de RĂZBOI” (tema avea… zero comentarii!), iar o televiziune, şi mai grav, titra: „Semne care arată că Rusia se pregăteşte pentru al 3-lea război mondial” – demonstraţie în 16 puncte plauzibile!  Acum un veac, războiul izbucnea fără motive, pe fondul unei vieţi europene mai îmbelşugate ca azi, când tot Rusia a decretat o mobilizare uriaşă. Acum, ameninţă, comod, cu racheta „Burevestnik, „cu rază nelimitată” de acţiune! Îmi tremură mâna scriind cele două cuvinte! Cinici oamenii (?!) de ştiinţă: racheta e botezată „Rândunica de mare a furtunii”. Amintim biplanele albe germane „Taube” – „Porumbiţa”, un „Taube” bombardase şi Notre Dame – frumuseţi ce au desfătat acum un veac privirile bucureştenilor ieşiţi pe corso, până ce ele au lepădat „găinaţul” exploziv, ucigând sute de civili! Un super-laser rusesc, încă misterios, e acum numit după călugărul Alexander Peresvet, ce-a învins pe războinicul reprezentant al oastei tătare într-un „campionat” militar din 1380. Peresvet  a învins şi… a murit.

Mare şef P.R. mai e şi Putin acesta, care anunţa mega-armele…  chiar de… 1 Martie, când a făcut apel la… telespectatori, pentru alegerea numelor: milioane de ruşi au votat într-un concurs on line anunţat chiar de „crainicul tv” Putin, citeam  în „Newsweek”.

Părerile (s.n.) lui Putin despre noile arme au fost întâmpinate cu scepticism la Washington”, comenta Tom Balmforth, de la „The Guardian”. Se laudă alde Putin? Să aibă şi ruşii rachete de carton, precum nord coreenii, sau cum construia Potemkin sate din carton pictat? Parcă-l aud pe Andrieş, în „Dracula blues”: „La producţia de ţepe suntem, Doamne, pe primul loc în lume,/ I-am depăşit pe-americani, fără ruşine putem spune!”

Presa franceză e ocupată cu altceva. „Les Echos” informa că, la Cupa Mondială, fanii au cheltuit 1,5 miliarde de dolari în Rusia. „Le Figaro” găsea invitaţia lui Putin în SUA o „rusofilie prezidenţială stranie”. Chiar stranie nu e, zicem noi, că, vorba românului, cine se-asemănă, se-adună.

Citit 1844 ori Ultima modificare Duminică, 22 Iulie 2018 15:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.