Un veac de ignoranţă

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)
1 comentariu

Dincolo de fanfaronada ieftină a patrioţilor de serviciu, trebuie să recunoaştem că anul centenar ne-a prins total nepregătiţi, ca popor, pentru a-i înţelege, chiar şi în parte, adevăratele semnificaţii istorice. Primul lucru de care nu ţinem seama este că România a împlinit 100 de ani mai ales datorită oamenilor talentaţi care s-au sacrificat pentru acest neam. Dacă am învăţa măcar acest lucru, probabil că am înţelege, mai clar, şi care este adevărata noastră valoare.
Fiecare din ultimele ediţii ale Festivalului "George Enescu", spre exemplu, a fost un adevărat succes, atât ca încasări (biletele au fost epuizate în doar câteva minute), cât şi ca imagine pentru ţara noastră. Cu toate acestea, românii ştiu multe prea puţine, atunci când ştiu totuşi ceva, despre marele compozitor şi român George Enescu. Încătuşaţi de problemele de zi cu zi şi înclinaţi spre facil, tindem să dăm uitării adevăratele valori care ne stau la dispoziţie şi de la care ar trebui să pornim pentru a ne raporta la orice altceva.
Înainte de a ne declara patrioţi, trebuie să ne întrebăm de ce le permitem autorităţilor locale să-l umilească pe George Enescu chiar la Galaţi. O superbă operă de artă realizată în cinstea marelui muzician zace uitată pe spaţiul public al oraşului. De ani buni, în ciuda semnalelor trase de oameni de cultură şi de presa locală, autorităţile nu au mişcat nici măcar un deget pentru a pune în valoare basorelieful "Concertul", semnat de celebrul Ion Jalea.
Lucrarea este aşezată, total neinspirat, în parcarea din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, acolo unde poate fi admirată de mult prea puţine persoane. Amplasată inteligent într-un circuit, "Concertul" lui Jalea ar putea fi chiar o atracţie turistică. Din aspectul său coclit se vede însă că monumentul a fost dat uitării, de ani buni. Este doar un exemplu, la care am apelat deoarece, pe 19 august, se împlinesc 137 de ani de la naşterea autorului Rapsodiei Române. Deşi poate părea nesemnificativă, corectarea unei astfel de nedreptăţi ar putea fi începutul moral al schimbării pe care cei mai mulţi dintr noi ne-o dorim.

Citit 1331 ori Ultima modificare Vineri, 17 August 2018 22:32

1 comentariu

 • postat de gorenje Sâmbătă, 18 August 2018 07:27 81.18.93.*** Link la comentariu
  0
  3

  Istoria Romaniei era predata doar cu titlul inainte de 1989, contributia decisiva a oamenilor de cultura si a monarhiei era trecuta sub tacere. Ocupati cu supravietuirea de zi cu zi putini au avut sansa sa mai reciteasca istoria, care nici astazi nu este pusa corect si complet in manuale, sa afle despre faptele de seama ale cetatenilor romani. Istoria adevarata se afla in operele lui Vasile Parvan, Alexandru D. Xenopol, Nicolae Iorga, Constantin Giurascu iar pentru anii intunecati ai comunismului si postcomunismului(astazi) gasim date in cartile istoricilor Vlad Georgescu, Florin Constantiniu, Stelian Tanase. Date , teorii interesante dar mai ale atmosfera Romaniei de altadata, cand era respectata si condusa de oameni adevarati, nu infractori si inculti ca astazi, gasim si in cartile scrise de Neagu Djuvara si Constantin Argetoianu.
  PS
  Pentru cititorii care adesea nu-si permit costurile cartilor enumerate, ele se gasesc pe internet in format pdf sau doc. .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.