Un război de faţadă

Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

În apropierea pieţei din Ţiglina, o bătrână cu palmele crăpate de muncă este luată la bani mărunţi de poliţişti pentru că vinde pătrunjel pe trotuar. Cu o postură sfioasă, femeia le spune că cele câteva legături de zarzavaturi o ajută să mai adauge ceva, cât de puţin, la mica pensie adusă de poştaş, o dată pe lună. Cei câţiva lei luaţi pe zarzavaturi înseamnă, poate, pâinea de a doua zi.
La o aruncătură de băţ, într-o clădire de cabinete medicale improvizate, câteva zeci de persoane, majoritatea de vârsta a treia, aşteaptă îngrămădite în anticamera unuia dintre cabinete. La interval de câteva minute uşa se deschide şi un nou pacient este chemat în salon. Toţi plătesc, nimeni nu primeşte chitanţă. Consultaţia are loc la privat, restul tratamentului este urmat la spitalul unde medicul este angajat. Astfel, statul este păgubit de două ori.
Puse faţă în faţă, cele două exemple sunt grăitoare pentru modul în care funcţionează, în România, lupta cu evaziunea fiscală. Dincolo de cruciada de faţadă pornită împotriva fenomenului, cei mai mulţi dintre evazionişti rămân neatinşi. Totul se rezumă la mimare, complicitate, interese, presiuni şi la corupţia generalizată. Cu cât evaziunea fiscală este mai mare, cu atât instituţiile statului sunt mai slabe.
Chiar dacă are parte de un câştig imediat, evazionistul îşi fură singur pălăria, pe termen mediu şi lung, deoarece o economie subterană puternică este cancerul oricărei democraţii care tinde spre maturizare. Deşi prezentă în toate ţările, înclinaţia de a evita plata dărilor către stat are unele particularităţi vădit balcanice, la români. Există astfel convingerea că, dacă se poate, de ce să nu o faci. Mai mult, şi poate chiar pe bună dreptate, având în vedere corupţia generalizată, românul nu dă bani de bună voie statului, despre care ştim că este un administrator cât se poate de prost cu fondurile proprii. 
Cum gradul de încasări din taxe şi impozite la bugetul de stat este la cote cât se poate de mici, de ce ne mai mirăm şi devenim scandalizaţi de faptul că domenii esenţiale, precum sănătatea, educaţia, investiţiile în infrastructură rutieră şi cercetarea, primesc doar firmiturile la împărţirea PIB-ului.

Citit 2513 ori Ultima modificare Vineri, 07 Septembrie 2018 17:27

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Duminică, 09 Septembrie 2018 16:21
  79.116.100.***
  Toate au fost casapite de politica interna, de acesti tradatori puscariasi in libertate (inca) cel mai bine a exprimat Octavian Paler: "Romania acum, este atacata precum o haita de lupi, si din interior si din exterior pe toate partile. Romania inca mai exista datorita celor ce spala closete si ingrijesc batrani in azile si case Italia, Spania, Anglia... dara ai GATA , Romania NU MAI EXISTA!" Marea intrebare este, cu ce va trai tarisoara asta colonie experimentala, cand diaspora nu va mai trimite bani (nu va mai avea cui) odraslele le-au luat cu ei, parintii si bunicii nu vor mai fi, asistatii sociali fac copii cu nemiluita si nu vor sa munceasca iar aparatul de stat se intinde cat 1000 de plapumi!???

  Alta maxima superba: Decat sa tii o lopata in mana, mai bine invata sa tii in pix! -
  Fatal: un pix tinut de un prost, doar mai mult decat o lopata in cap! - Eu. Si cum asta am spus totul!
  Vedem... zise orbul... cum si cat va supravietui specia aceasta romaneasca!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Suzana
  Sâmbătă, 08 Septembrie 2018 22:50
  82.137.9.***
  Domnule Marcu acești afaceriști veniți in
  Romania și Galați nu au avut decât un sigur scop să transforme Romania din sursă de materii prime și Piață de desfacere a produselor din țara lor Dacă nu mă credeți vă rog să ne spuneți unde Mama Dracului a dispărut Fabricile de Paste făinoase de Sapu de Lapte Avicola de conserve din legume din pește de coniac de vin de Pâine Dacă aveți alte ifeiy vay rog să le spuneți din partea cărui Partid le șustineti
  1
  6
  Raportează
 • postat de Iancu JIanul
  Sâmbătă, 08 Septembrie 2018 18:58
  79.116.100.***
  @Sabrina Exemplul cu becurile "economice" nu este chiar bun... cele vechi spiralate sunt similare cu cele de neon adica "flurescente" emit radiatii ultraviolete, poti cheli in timp si disporsioneaza redarea culorilor cel mai mult...

  PS: Cea mai sanatoasa lumina artificala este cea cu Halogen... in speta Halogen Eco ex: consuma 70W \ lumineaza 95W.
  Din pacate consuma mult, dupa cele clasice... LED sunt bune, varianta neutra de lumina 4200-5500K

  Revenind la subiect... ieri am vazut cum militia locala amenda niste persoane ce vindeau dintr-o duba pepeni!
  Mare crima... iti dai seama.. vaduvesc statul roman cel drept si atot respectabil pentru CETATEAN (I-l tine-n saracie lucie, goneste din tara, gazeaza , minte, inseala, fura prezentul si viitorul) au eliminat toti evazionistii si au ramas la cei marunti ce nu vand fructe si legume ca supermarket-urile... tratate in Turcia cu pesticide ce depasesc lumita UE de 8-15x... de se interzice consumul cojii si la cirese! :)))))))
  2
  5
  Raportează
 • postat de Marcu
  Sâmbătă, 08 Septembrie 2018 13:42
  86.124.205.***
  Intotdeauna romanul indoctrinat si neinformat a dat vina pe Occident pentru dezastrul economic al tarii . Dar acest Occident a ajuns la un inalt standard de dezvoltare, legislatie si gandire sanatoasa , aplicand aceleasi cai de urmat impuse noua, pe care le-au urmat si ei. Numai ca la noi politicienii au inselat populatia , au distrus tot , aruncand vina spre cei care ne-au primit in familia europeana. Oare cand va exista un guvern si o justitie, unice europene ? Asa am avea si noi siguranta ca politicienii lucreaza pentru protectia si bunastarea noastra .
  0
  14
  Raportează
 • postat de Hermann
  Sâmbătă, 08 Septembrie 2018 11:45
  188.24.200.***
  În fapt, explicația e simplă: nivelul redus de pregătire al polițiștilor și al inspectorilor. Îi țin curelele într-o confruntare cu afaceriștii ce încalcă legea cu bună știință?
  0
  9
  Raportează
 • postat de Sabrina
  Sâmbătă, 08 Septembrie 2018 07:23
  82.137.13.***
  Românilor le-au fost impuse bacșișul ciubucul peșcheșul Iar acum in epoca moderna Mita Traficul de influență Corupția Noi am fost VICTIME COLATERALE in Capitalismul de CUMETRIE OLTENEASCA unde Democrația Liberală face ravagii Unde totul este o goană dupa BANI nemunciți Salariații de la STAT de Drept sunt molipsiți de acest viciu și pentru că am introdus legi speciale cu inspirație occidentală Un exemplu sunt becurile care până ieri erau cele mai economice și acum sunt interzise că sunt cele mai toxice Dar românilor le-au dispărut linia de fabricație că așa a vrut UE și pentru că eram amenințați cu amenzi uriașe Tot ce se întâmplă în România este impus de afară iar noi nu facem decât să amplificăm iar rezultatele sunt catastrofale pentru Omul de rând
  6
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.