La trecutu-ţi mare, incert viitor!

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

În ciuda problemelor cu care ne confruntăm, trăim astăzi, poate, apogeul nostru ca naţiune, înţeleasă ca unitate de limbă, teritoriu, viaţă economică şi culturală. Pericolul care ne pândeşte este de natură demografică, lucru confirmat de un raport publicat recent de Curtea de Conturi privind finanţarea învăţământului preuniversitar.

Autorii documentului atrag atenţia că România are un viitor incert, ca naţiune, ca urmare a scăderii demografice fără precedent. În condiţiile în care "fundamentul oricărei construcţii demografice a unei ţări îl constituie populaţia cu vârsta cuprinsă în intervalul 0-4 ani, acest segment de populaţie a scăzut de la 1.811,4 mii, în 1990, la 952 de mii în anul 2016, ceea ce reprezintă o diminuare de peste 47 la sută".

Concluzia raportului este că o ţară în care acest segment de populaţie s-a redus cu aproape jumătate într-un sfert de secol "are un viitor sumbru referitor la existenţa şi păstrarea identităţii naţionale".

Chiar dacă nu putea fi evitat în totalitate, fenomenul putea fi măcar redus ca amploare, dacă guvernele succedate după Revoluţie ar fi mişcat măcar un deget în acest sens. Dificultatea în a găsi o slujbă plătită decent, ratele mari ale creditelor bancare, corupţia generalizată şi incompetenţa instituţiilor statului ne fac să percepem viitorul cu pesimism şi îngrijorare. Drept urmare, pe drept cuvânt, multe dintre tinerele familii nu mai sunt dispuse să aibă copii, aspect reflectat din plin în datele oficiale.

În ciuda tragediei care ne paşte, alocăm în continuare sume modice pentru educaţie. În timp ce domeniul ar trebuie să primească în jur de 6 la sută din PIB, în perioada 2013-2016, finanţarea s-a situat între un minim de 1,93 la sută din PIB, în 2013, şi un maxim de 2,2 la sută, în 2015.

În timp ce natalitatea din România este la cote istorice minime, tinerii români stabiliţi deja peste graniţe nu au o problemă în a deveni părinţi. Astfel, numai pe parcursul a şase ani (2007-2013), numărul românilor cu vârste de până în 14 ani care trăiesc peste graniţe s-a dublat, crescând de la 145.375 la 338.875. Deşi de aceeaşi naţionalitate, este foarte puţin probabil ca aceşti români să revină vreodată pentru a trăi în ţara părinţilor lor. Mulţi copii născuţi în diaspora învaţă deja româna ca limbă străină, iar culturile în care se dezvoltă sunt mult diferite faţă de cea de la noi. În aceste condiţii, ruptura culturală şi de identitate dintre cele două Românii pare deja ireversibilă.

Citit 1644 ori Ultima modificare Marți, 15 Ianuarie 2019 18:36

Mai multe din această categorie:

7 comentarii

 • postat de Ulise
  Miercuri, 16 Ianuarie 2019 14:01
  82.137.13.***
  Trecutul l-am VĂZUT.Prezentul îl trăim în Epoca de Aur .Epoca de CUMETRIE OLTENEASCA PSD șALD care este cică că CIUMA ROȘIE ( spun cei din Opoziție ) Acum cu Viitorul este mai greu pentru că ne-am săturat din primele două Etape Acum cine vrea să mai joace Alba-neagra prin Frumoasa și Fascinanta Romănie ori este prea bătrân ori are probleme de sănătate și nu o poate șterge rapid din Gradina Maicii Domnului (PRIMAR Președinte Senator și Deputat) Să ne vedem in Schengen ..noi am plecat și poate va punem o pilă la Bruxelles///SA TRĂIȚI BINE DIN BANII VOȘTRI NOI AM PLECAT FĂRĂ REGRETE SJ SĂ NU VA FIE DOR DE NOI .. CĂUTAȚI FRAIERI PE ALETE CONTINENTE CĂ PE AICI PRIN BĂTĂTURĂ ESTE CAM PUSTIU SENIORI AI APOCALIPSEI
  0
  3
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Miercuri, 16 Ianuarie 2019 10:22
  194.105.20.***
  S-ar putea ca perioada de 50 de ani in care teritoriul actual ar deveni colonie sa fie prea optimist - eposibil sa fie de numai 25-30 de ani !
  1
  7
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 16 Ianuarie 2019 09:29
  5.13.193.***
  Nu pare, ci este ireversibila! Mai grav, sunt parinti ce s-au stabilit in afara granitelor, si copii nici macar nu vor sa vorbeasca limba romana! Aceasta natie se va topi in prostie, coruptie si delasare! Guvernantii sunt pripria imagine a majoritatii acesti popor! Nu ne place adevarul... Daca are cineva putere sa ma contrazica... de ce au si ramas la guvernare... atatia ani acesti HOTI!???
  In Malaesia presedintele, sau prim ministru si-a bagat la inchisoare cel mai bun prieten, pentru coruptie, a spus ca el nu face diferenta si exceptii pentru NIMENI! Ei când voi vedea Romanul gândind si ACTIONAND asa atunci BRAVO NATIUNE! Pana atunci, stai unde esti adica foarte jos... ai nota 1!
  1
  14
  Raportează
 • postat de M-am saturat ba, m-am saturat !
  Miercuri, 16 Ianuarie 2019 08:46
  5.13.201.***
  Lasa ca raman pupincuristii PSD. Toti netoti si i beizadelele angajate la stat pe 10.000 de lei.
  Toti jegosii si libidinosii ce se vand pt un mic si o bere la 4 ani.
  Toti popicii si oile care se mira la catedrala prostirii neamului.

  Lasa ca raman ei.
  1
  10
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 16 Ianuarie 2019 08:42
  188.24.232.***
  Nu stiu ce sa zic .... exista insa un termen care numeste un fenomen in legatura cu subiectul articolului. Despre bajenie este vorba , cum bine cred ca ati remarcat. Pamanturile locuite de ceea ce se numesc acum romani au mai cunoscut perioade de acestea de declin demografic, departe de mine insa a sustine ca fenomenul nu este ingrijorator sau ca trebuie neglijat. Oamenii au mai fugit de pe pamanturile boierilor, de frica navalitorilor, etc., de fiecare data insa ranile s-au vindecat in timp. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, vedeam aseara un medic NHS convins ca legislatia post brexit din UK va avantaja pe cei ca el care " isi vede de treaba ". Daca, plecat fiind din tara in lumea civilizata, de atatia ani, esti convins ca traiesti intr-o societate ideala, inseamna ca maine daca mai apare un dement cum au fost intemeietorii ideologiei comuniste, il vei crede cu ochii inchisi... Repet, este o problema, lumea e in miscare, legile economiei nu se subordoneaza niciunei alte legi, sa speram ca locul celor care lipsesc va fi luat de cineva ... cat mai repede. Facem noi copii, importam si noi populatie cum fac vesticii cu noi, nu stiu. Vom vedea. Intre timp, astia care mai suntem aici si ma refer la Galati, hai sa muncim ! Hai sa ne potolim cu sarbatori, pomeni politice, prestatii sociale, pescarie de neveste surori si mame, etc. LA MUNCA ! Iar rezolvarea celor mai multe probleme va aparea, pentru ca nu trebuie sa umbli in coate in jurul bisericii pentru a crede ca e lasata de la Dumnezeu regula potrivit careia mananci dupa ce muncesti
  3
  6
  Raportează
 • postat de Ramona
  Miercuri, 16 Ianuarie 2019 08:25
  82.137.13.***
  Dacă s-au Dărâmat 28 de Fabrici dacă sa tăiat SISTEMUL CENTRALIZAT DE ÎNCĂLZIRE/ dacă nu avem niciun DREPT la ce să ne mai INMULTIM Să creștem copii că să aibă cine să voteze la ALEGERI pe urmașii ALEȘILOR DEGEABA de AZi Să se înmulțească ei să-și facă Locuri de Muncă că să nu mai aștepte să le ridicăm ode și să le cântăm IMNUL NAȚIONAL :: DEȘTEAPTĂTE ROMÂNE DIN--Ce--Din somnul cel de moarte. Mai bine morți decât chinuiți Știți cum se crește un copilaș de un an unde nu este nimic altceva decât aer pentru că ați tăiat Apa potabila și Căldura? Băi nauzi NU CREȘTE NICI MUSCATA Adio in doi ani să aduceți vietnamezi la 200 de euro bucata că ne cărăm numai așteptăm nici Alegerile Dragi vouă Sunteți prea Deștepți pentru noi
  1
  9
  Raportează
 • postat de Tanara fana pesede de 81 ani
  Miercuri, 16 Ianuarie 2019 05:00
  89.137.224.***
  SI SE NE PASA NOUA CA S-A DUS NAIBII NATIUNEA ? NOI SEREM PENSII GRASE DE LA pesede SI MAI ALES PENSII SPESIALE ! DUPA NOI SI pesede, POTOPU !
  1
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.