Ordonanţa 7, bomboana de pe coliva lui Tudorel

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Ordonanţa 7/2019 nu se compară cu Ordonanţa 13/2017, deşi ambele au fost emise pentru modificarea legilor Justiţiei.
Dacă, la începutul anul 2017, mii de oameni au ieşit în stradă, iar vocea lor a fost, într-un final, auzită, acum, după emiterea Ordonanţei 7, numărul celor care au ieşit în stradă a fost mult mai mic, iar glasul lor, mult mai palid.
Doi ani de guvernare roşie au făcut, se pare, ca până şi ultima fărâmă de speranţă că se poate schimba ceva în ţara asta a murit. Societatea civilă se chinuie să obţină acelaşi lucru ca în 2017, dar unii au abandonat lupta, după ce au constatat că luptă cu morile de vânt.
Este adevărat că noua ordonanţă nu este la fel de gravă ca surata ei mai veche, modificările aduse afectând, în mare măsură, mai mult sistemul judiciar. Tocmai de aceea, mulţi procurori au decis să îşi arate nemulţumirile şi au adoptat diferite forme de protest. Unii şi-au exprimat nemulţumirile în scris, precum cei de la Direcţia Naţională Anticorupţie, alţii au ales să protesteze pe treptele instituţiilor la care lucrează, alţii au ales chiar să oprească lucrul. Printre cei care au adoptat o astfel de formă de protest se numără şi procurorii de la DIICOT, care, timp de două săptămâni, zilnic, câte patru ore, îşi vor opri activitatea, ocupându-se doar de cauzele foarte urgente, cu arestaţi. Este o acţiune fără precedent, iar ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pare să rămână impasibil în faţa acestor semnale de alarmă trase de anchetatori.
Culmea, Tudorel Toader vine din rândul magistraţilor şi ştie foarte bine ce înseamnă munca de procuror sau de judecător. Cu toate acestea, pare să nu îi pese de nemulţumirile celor care i-au fost colegi şi, cel mai probabil, în rândul cărora se va întoarce după ce îi va expira mandatul de ministru. El insistă să menţină ordonanţa în vigoare şi nu vrea să cedeze decât pe articolul care prevedea că foştii procurori, deveniţi judecători, pot ocupa o funcţie de conducere la parchete. Asta era cea mai mică problemă a magistraţilor, care, mai nou, judecă sau cercetează cu sabia Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie deasupra capului.
Dacă Ordonanţa 7 nu va fi abrogată ca surata ei de acum doi ani, sistemul judiciar riscă să fie blocat în totalitate, cu riscuri majore pentru siguranţa cetăţenilor de rând. Iar asta ar fi bomboana de pe coliva deja făcută de acelaşi ministru, atunci când a decis să elibereze din penitenciare mii de infractori.

Citit 1517 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Februarie 2019 18:58

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

 • postat de Etienne
  Joi, 28 Februarie 2019 14:57
  82.208.137.***
  Oamenii care erau tineri in 1989 nu vor sa se mai lege la cap cu inca o revolutie: iar proces, iar dictatori impuscati, iar fosti conducatori de partid in puscarie, iar confiscari de averi ilegale, iar criza economica...Tinerii ar cam vrea sa rastoarne puterea, mai ales ca sistemul actual nu le ofera nimic. Asa ca domnilor tovarasi, jucati-va cu focul !
  0
  0
  Raportează
 • postat de ariciul
  Joi, 28 Februarie 2019 09:01
  90.95.114.***
  Natiunea sa lehametit de atataprostie nesimtire si abuz prostesc.deasemeni romanii au fost constienti inca de atunci ca daca PSD-ul nu pica ,vor cauta sa bage ordonanta 13 cumva ,pe bucateleprintre timp,fiindca frate,ei vor sa scape si daca conduc tara 4 ani si nu scapa de dosare,pentru ce sau mai ales?Nu am crezut ca poate exista asa o anomalie de guvernare da ....uite ca traind si nemurind o vazuram si pe asta.Acuma daca lumea ii lasa in pace ,ar trebui sa cunoasca atitudinea oamenilor care spune asa;ba la cat sunteti de prosti nici nu mai avem ce sa va cerem,faceti bors in 2 ani care-i mai aveti ,ca nu mai pupati nici mandate dar nici voturi cu siguranta.pentru europarlamentare.o sa am grija sa votez pe cine nici nu a pomenit vreodata in vreo discutie pa PSD.
  0
  7
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.