Ordonanţa 7, bomboana de pe coliva lui Tudorel

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Ordonanţa 7/2019 nu se compară cu Ordonanţa 13/2017, deşi ambele au fost emise pentru modificarea legilor Justiţiei.

Dacă, la începutul anul 2017, mii de oameni au ieşit în stradă, iar vocea lor a fost, într-un final, auzită, acum, după emiterea Ordonanţei 7, numărul celor care au ieşit în stradă a fost mult mai mic, iar glasul lor, mult mai palid.

Doi ani de guvernare roşie au făcut, se pare, ca până şi ultima fărâmă de speranţă că se poate schimba ceva în ţara asta a murit. Societatea civilă se chinuie să obţină acelaşi lucru ca în 2017, dar unii au abandonat lupta, după ce au constatat că luptă cu morile de vânt.

Este adevărat că noua ordonanţă nu este la fel de gravă ca surata ei mai veche, modificările aduse afectând, în mare măsură, mai mult sistemul judiciar. Tocmai de aceea, mulţi procurori au decis să îşi arate nemulţumirile şi au adoptat diferite forme de protest. Unii şi-au exprimat nemulţumirile în scris, precum cei de la Direcţia Naţională Anticorupţie, alţii au ales să protesteze pe treptele instituţiilor la care lucrează, alţii au ales chiar să oprească lucrul. Printre cei care au adoptat o astfel de formă de protest se numără şi procurorii de la DIICOT, care, timp de două săptămâni, zilnic, câte patru ore, îşi vor opri activitatea, ocupându-se doar de cauzele foarte urgente, cu arestaţi. Este o acţiune fără precedent, iar ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pare să rămână impasibil în faţa acestor semnale de alarmă trase de anchetatori.

Culmea, Tudorel Toader vine din rândul magistraţilor şi ştie foarte bine ce înseamnă munca de procuror sau de judecător. Cu toate acestea, pare să nu îi pese de nemulţumirile celor care i-au fost colegi şi, cel mai probabil, în rândul cărora se va întoarce după ce îi va expira mandatul de ministru. El insistă să menţină ordonanţa în vigoare şi nu vrea să cedeze decât pe articolul care prevedea că foştii procurori, deveniţi judecători, pot ocupa o funcţie de conducere la parchete. Asta era cea mai mică problemă a magistraţilor, care, mai nou, judecă sau cercetează cu sabia Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie deasupra capului.

Dacă Ordonanţa 7 nu va fi abrogată ca surata ei de acum doi ani, sistemul judiciar riscă să fie blocat în totalitate, cu riscuri majore pentru siguranţa cetăţenilor de rând. Iar asta ar fi bomboana de pe coliva deja făcută de acelaşi ministru, atunci când a decis să elibereze din penitenciare mii de infractori.

Citit 1681 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Februarie 2019 18:58

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.