Ordonanţa 7 sau dezbină şi stăpâneşte

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Ordonanţă de Urgenţă nr. 7/2019, care modifică, pentru a nu ştiu câta oară, legile Justiţiei, naşte din ce în ce mai multe dispute. Adoptată în cea mai mare viteză, fără consultarea judecătorilor şi procurorilor, ordonanţa pare să împartă lumea justiţiei în două tabere. De o parte se află judecătorul Cristi Vasilică Dănileţ, care îndeamnă la proteste extreme, pe de altă parte sunt judecătorii care se delimitează de toate acţiunile colegului lor. Mai mult, fostul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Cristi Dănileţ, a format deja o delegaţie de 30 de persoane şi vrea să meargă la Bruxelles, unde să expună nemulţumirile colegilor din ţară.

Deşi, aparent, acţiunile judecătorului de la Cluj sunt menite să apere independenţa justiţiei, iată că mai mulţi judecători din ţară au decis să se delimiteze de ceea ce face colegul lor. "Solicităm magistraţilor implicaţi în acest demers să analizeze cu maximă responsabilitate implicarea în astfel de acţiuni şi să nu se transforme în negociatori cu instituţiile politice ale Uniunii Europene, astfel de atribuţii revenind altor autorităţi ale statului român", se arată în scrisoarea pe care zeci de preşedinţi şi vicepreşedinţi de instanţe au semnat-o şi au trimis-o către CSM, scrisoare care va fi trimisă şi tuturor instituţiilor europene.

Magistraţii care au semnat această petiţie spun că rolul lor este de a împărţi dreptatea, nu de a face proteste şi explică faptul că vor ca justiţia să fie respectată ca putere în stat, dar că trebuie, la rândul ei, să respecte celelalte puteri. Asta chiar dacă modificările aduse legilor Justiţiei nu îi mulţumeşte nici pe ei, cum nu îl mulţumeşte nici pe colegul lor. Demersul judecătorilor a avut ecou şi în rândul procurorilor, care au anunţat că vor semna şi ei această petiţie pentru Consiliul Superior al Magistraturii.

Cu toate acestea, cele două tabere există, chiar dacă una este mai mare şi alta mai mică. Aşadar, cei care se află la guvernare au reuşit să aplice zicala "dezbină şi stăpâneşte" şi în justiţie, aşa cum au făcut-o, de altfel, şi în sănătate, atunci când au decis să mărească salariile medicilor, dar şi în multe alte domenii.

Citit 1489 ori Ultima modificare Luni, 11 Martie 2019 17:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.