Cine mai munceşte în anii ce vin?

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Studiul "Analiza cantitativă şi calitativă a pieţei muncii în România", realizat de KPMG Advisory şi Institutul Naţional de Cercetări Economice "Costin C. Kiriţescu" al Academiei Române pentru Confederaţia Patronală Concordia şi lansat ieri, are o concluzie îngrijorătoare: în următorii cinci ani, vom avea nevoie de peste jumătate de milion de oameni în plus pe piaţa muncii, pe care nu-i putem asigura din resurse interne.

Studiul scoate în evidenţă şi alte "bube" ale pieţei muncii din România. Astfel, circa două milioane de persoane active nici nu muncesc, nici nu urmează o formă de învăţământ, iar numărul pensionarilor se apropie rapid de cel al lucrătorilor activi. Mai mult, populația României ar putea să scadă cu aproape două milioane de locuitori până în 2030. Sunt concluzii care ar trebui să dea de gândit în primul rând guvernanţilor, care să caute cât mai repede soluţii reale, viabile economic şi nu heirupiste, pentru a reduce cât mai mult daunele.

Faptul că lipsa forţei de muncă s-a acutizat nu e o noutate şi este valabil pentru toate regiunile ţării, inclusiv Galaţi, şi dăm şi câteva exemple în acest sens. Recent, reprezentanţii operatorului regional Apă Canal Galaţi, care derulează unul dintre cele mai mari proiecte cu bani europeni din judeţ, spuneau că antreprenorii din construcţii se lovesc de lipsa forţei de muncă calificate şi au demarat deja demersurile legale pentru a aduce muncitori din alte state. Tot recent, preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, confirma criza de forţă de muncă din construcţii, atunci când vorbea despre lucrările la drumurile judeţene. El spunea că la unul din aceste DJ-uri vor lucra şi aproximativ 300 de oameni din ţări non-UE. Şi încă un exemplu, chiar dacă la scară mai mică: una din firmele de creditare pentru bunurile cumpărate dintr-un mare magazin din Galaţi se confruntă cu o lipsă acută de personal. Astfel că angajaţii pe care îi are se duc, prin rotaţie, la celelalte birouri pe care firma le are în Galaţi, timp în care unele puncte de lucru rămân cu afişul "Închis" în geam.

Nu în ultimul rând, presupunând că şi în regiunea noastră vor veni investitorii şi că va fi de muncă în următorii ani, tot trebuie să ne îngrijorăm. Conform AJOFM, piaţa muncii din Galaţi are probleme foarte mari, printre care deprofesionalizarea unei mari părţi a populaţiei active, necompetitivitatea forţei de muncă, slaba pregătire profesională a absolvenţilor şi migraţia forţei de muncă înalt calificate în alte ţări din spaţiul UE. Viitorul chiar sună rău!

Citit 1733 ori Ultima modificare Marți, 12 Martie 2019 17:31

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.