Cine mai munceşte în anii ce vin?

Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Studiul "Analiza cantitativă şi calitativă a pieţei muncii în România", realizat de KPMG Advisory şi Institutul Naţional de Cercetări Economice "Costin C. Kiriţescu" al Academiei Române pentru Confederaţia Patronală Concordia şi lansat ieri, are o concluzie îngrijorătoare: în următorii cinci ani, vom avea nevoie de peste jumătate de milion de oameni în plus pe piaţa muncii, pe care nu-i putem asigura din resurse interne.

Studiul scoate în evidenţă şi alte "bube" ale pieţei muncii din România. Astfel, circa două milioane de persoane active nici nu muncesc, nici nu urmează o formă de învăţământ, iar numărul pensionarilor se apropie rapid de cel al lucrătorilor activi. Mai mult, populația României ar putea să scadă cu aproape două milioane de locuitori până în 2030. Sunt concluzii care ar trebui să dea de gândit în primul rând guvernanţilor, care să caute cât mai repede soluţii reale, viabile economic şi nu heirupiste, pentru a reduce cât mai mult daunele.

Faptul că lipsa forţei de muncă s-a acutizat nu e o noutate şi este valabil pentru toate regiunile ţării, inclusiv Galaţi, şi dăm şi câteva exemple în acest sens. Recent, reprezentanţii operatorului regional Apă Canal Galaţi, care derulează unul dintre cele mai mari proiecte cu bani europeni din judeţ, spuneau că antreprenorii din construcţii se lovesc de lipsa forţei de muncă calificate şi au demarat deja demersurile legale pentru a aduce muncitori din alte state. Tot recent, preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Fotea, confirma criza de forţă de muncă din construcţii, atunci când vorbea despre lucrările la drumurile judeţene. El spunea că la unul din aceste DJ-uri vor lucra şi aproximativ 300 de oameni din ţări non-UE. Şi încă un exemplu, chiar dacă la scară mai mică: una din firmele de creditare pentru bunurile cumpărate dintr-un mare magazin din Galaţi se confruntă cu o lipsă acută de personal. Astfel că angajaţii pe care îi are se duc, prin rotaţie, la celelalte birouri pe care firma le are în Galaţi, timp în care unele puncte de lucru rămân cu afişul "Închis" în geam.

Nu în ultimul rând, presupunând că şi în regiunea noastră vor veni investitorii şi că va fi de muncă în următorii ani, tot trebuie să ne îngrijorăm. Conform AJOFM, piaţa muncii din Galaţi are probleme foarte mari, printre care deprofesionalizarea unei mari părţi a populaţiei active, necompetitivitatea forţei de muncă, slaba pregătire profesională a absolvenţilor şi migraţia forţei de muncă înalt calificate în alte ţări din spaţiul UE. Viitorul chiar sună rău!

Citit 1484 ori Ultima modificare Marți, 12 Martie 2019 17:31

Mai multe din această categorie:

10 comentarii

 • postat de eu
  Miercuri, 13 Martie 2019 11:23
  86.125.62.***
  Momentul 0 a fost reprezentat de rasturnarea completa a ordinii sociale prin castigarea de catre cel care nu munceste a mai multor bani decat cel care munceste, care a avut loc in 2000 pe vremea Guvernului Adrian Nastase. Atunci, prin acel venit minim garantat, a devenit clar pentru oricine ca doar prost sa fii sa muncesti cand poti lua bani pe degeaba de la Stat. Plus celelalte prestatii sociale, ajutoare si alte nazbatii de genul asta. Bani de la Stat, lemne de la Primarie, casa de la Primarie in primul rand, familie monoparentala, 5 copchii, aia mai mare afara la treaba si mai trimite si ea cate o suta o data la 2-3 saptamani, acolo e omul care lipseste din piata muncii, ca la construit de drumuri nu iti trebuie facultate ma gandesc. Statul este vinovat, nu omul care nu face altceva decat sa beneficieze de un context favorabil. Populatie captiva din punct de vedere economic, masa de vot si de manevra usor manipulabila. Cat despre valurile de pensionari inainte de vreme care tot se succed din 2000 incoace, cred ca imaginea este completa si nu trebuie sa ne minunam , de exemplu, cand mergem la spalatorie auto si este coada in permanenta, desi fiecare sofer macar 5 lei lasa bacsis. Cineva nu are nevoie de banii aia si iata de ce !
  2
  5
  Raportează
 • postat de Remus
  Miercuri, 13 Martie 2019 11:01
  82.137.10.***
  Până acum am avut parte de MUNCĂ Fără Pâine /// SALARII MICI PRETURILE CA IN UE /// CE SĂ FACEM SI NOI PĂLMAȘI AM DAT FUGUȚA UNDE PREȚURILE SUNT COMPATIBILE CU VENITURILE /// ACUM CLASA MIJLOCIE SĂ ADUCĂ PROLETARI DE UNDE VOR CA SĂ II PĂCĂLEASCĂ IN ALIANȚA CU SINDICATELE DIN DOTARE CĂ LA NOI MUNCA TE INOBILEAZA PÂNĂ TE ÎNDOBITOCEȘTE /// LA CULES DE PORTOCALE VIAȚA ESTE MAI ÎNMIRESMATĂ ȘI PUȚIN MAI PLĂTITĂ CHIAR DACĂ NU TE ÎMBOGĂȚEȘTE DAR NICI NU TE OFTICĂ
  0
  8
  Raportează
 • postat de Suzana
  Miercuri, 13 Martie 2019 10:42
  82.137.10.***
  Păi de ce să muncim pentru salariu minim pe economie // Economia ROMÂNIEI este o fantomă față de ce a fost La noi și SINDICATELE SAU OPUS CREȘTERII VENITURILOR DUPĂ CE DOUĂZECI DE ANI LUMINĂ VENITĂ DIN APUS SA TIPAT CĂ SUNTEM ULTIMII LA VENITURI ȘI PRIMII LA CREȘTEREA PRETURILOR /// PAI CAND GUVERNUL REDUCE TVA LA9% LA PÂINE ȘI BĂIEȚI DEȘTEPȚI DIN BRANȘĂ O SCUMPESC SI CHIAR O DUBLEAZĂ LA PREȚ PENTRU CĂ AU CRESCUT EUROII LA BNR NOI PĂLMAȘII O LUĂM LA FUGĂ UNDE VEDEM CU OCHII /// DAR SE POATE OBSERVA CA AU ÎNCEPUT SĂ SE NASCĂ ȘI COPII LA CEI DIN ÎNALTA SOCIETATE /// DECI CLASĂ MIJLOCIE VA FI PĂLMAȘI NE MAI TREBUIESC??? NU CRED,PENTRU CĂ SUNT ADUȘI DE AIUREA MURITORI DE FOAME ///BANI PENTRU PATRONI SĂ FIE CĂ O CLASĂ MUNCITOARE SE GĂSEȘTE PE GLOB /// CE VA FI VA FI DAR NUMAI PENTRU CEI CARE AU BANI DE AFACERI /// NOI RESTUL PLECĂM LA CULES CĂPȘUNELE SI PORTOCALE CA SĂ AIBĂ PIAȚA ROMÂNEASCĂ DE CRĂCIUN SI DE PAȘTI ///Spor la bani și FACEȚI Bursa locurilor de muncă în Spania Italia și Germania că să mai muncească CINEVA pe la noi in Romania
  0
  8
  Raportează
 • postat de Alexuz
  Miercuri, 13 Martie 2019 10:11
  5.2.205.***
  Gradul de participare la activitatea economica:

  Populatie activa:
  -populatie ocupata-8.670.557.
  -someri- 449.331.

  Populatie inactiva:
  -pensionari-5.054.090.
  -elevi- 3.578.581.
  -nu sunt la scoala/nu muncesc- 1.906.495.

  De procentul celor plecati din tara anul trecut si nu numai nu mai are rost sa discutam.

  Nu inteleg de ce ca duduie economia. :))))

  Sa luati cu paine.
  0
  4
  Raportează
 • postat de danut
  Miercuri, 13 Martie 2019 10:08
  86.125.107.***
  Asta e un aspect pe care guvernul si primariile din tara ar trebui sa-l ia foarte in serios. Deja e nevoie de forta de munca calificata, plus ca in cativa ani se vor pensiona decreteii. Oameni care reprezinta grosul in campul muncii. Ce facem atunci?
  Natalitatea scade rau, iar statul nu are niciun plan pt a remedia situatia. Aici primariile ar trebui sa ia taurul de coarne si sa incerce rezolvarea problemei: ar trebui incurajati oamenii sa faca copii, apoi incurajata imigratia, dar prioritizand nationalizarea unor cetateni de state cu mentalitati asemanatoare (moldoveni, macedoni, greci, bulgari, ucrainieni, bielorusi, samd), abia apoi asiatici si africani dornici de munca (pe care sa-i incurajam sa se stabileasca). Fara o strategie bine pusa la punct clar vom disparea. Si, oricat de mult nu le-ar placea unora strainii, in cativa ani nu vom mai avea scari de bloc in care sa nu fie minim o familie de non-europeni. Si ar fi un lucru f bun pt a evita implozia.
  1
  5
  Raportează
 • postat de ariciul
  Miercuri, 13 Martie 2019 08:52
  90.95.114.***
  Nu munceste lumea fiindca nu e platita.orie om vreasa traiasca decent dar sa si munceasca decent.cine s-a facut patron la noi nu sa facut ca-i place munca foarte tare,sa gandit ca e un mijloc de parvenire usor si rapid.Alde Dinu Paturica.Astia nu sunt patroni.fura angajatul la orele de munca,la salariu,la concediu,de concediu medical nici nu pomenesc.Din salariu minim pe economie nu se iese.Mi-ai adaptat programul de la 9 dimineata la 11 seara?ok.atunci e deverul mare si se fac bani iar eu angajatul nu am timpi morti.Dar imi trebuie si timp viu pe care sa-l petrec cu sotul cu copii si salariul decent nu sa platesc doar facturi si sa mananc din saracie.Vor veni straini?Da pe bani putini ,DACA vor veni ,fiindca si la ei e aceeasi problema.Toate se vor aranja dupa posibilitati si mersul economiei de piata.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 13 Martie 2019 08:46
  188.24.197.***
  Cu doua mil de oameni de oameni ar putea sa scada polulatia Romaniei pana in 2030!??? Vorbe bune, cuvinte frumoase! In halul in care este vandalizata si devalizata tara asta de puscariasi sirepetenti in 2030.. vor fi ramasitele unui razboi civil! Sa presupunem mathematic: din 23 de mil de pers in 1989... au emigrat peste 5.5 milioane de oameni.Au mai ramas 17.5... au mai decedat , si s-au nascut mult mai putini.
  Din acestia o parte lipsesc... pentru ca unii emigranti si-au luat si copii definitiv din Romania! 5,5mil sunt pensionari... in 2030.. posibil sa mai fie 2mil.. sau 3... Deci vor fi 13..14mil... din care vor munci 4..5mil.. statul va fi falimentar demult... deja e din Septembrie anul trecut... datoria de 104.000.000.000 de E cine o va plati familia ciumei rosii? NU!
  Pusculita de pensii si salarii impreuna cu pensile special se termina in Decembrie!... daca nu pun mana pe aur... si pun alte noi taxe... adio...

  Cred ca acest popor se potriveste cu Povestea Prostiei si Dropul de sare! I-l vedem, urlam.. si privim nu ne cade in cap!
  0
  5
  Raportează
 • postat de go ahead
  Miercuri, 13 Martie 2019 07:23
  86.124.202.***
  Cand salariu pentru lucratori calificati va depăși 1500 EURO net, criza se va atenua. Pana atunci construim putin , prost si scump, la nivel de 1930 cu necaĺificati. Daca cineva crede că muncitorii adusi de afara lucreaza eficient...Am peste 25 de ani de lucru în constructii ca manager de proiect certificat, cunosc diferenta intre ce, cat si cum ar trebui sa facem si realitatea care se vede in fiecare proiect nou construit.
  1
  8
  Raportează
 • postat de Tanara fana pesede de 81 ani
  Miercuri, 13 Martie 2019 05:06
  89.137.224.***
  DUPA NOI, POTOPU !
  3
  1
  Raportează
 • postat de Galatean
  Miercuri, 13 Martie 2019 03:04
  95.76.2.***
  Sa nu ne mire fenomenul disparitiei fortei de munca autohtona de pe piata muncii, care are cel putin doua aspecte:

  1. bataia de joc a angajatorilor.

  a) salarii necorespunzatoare pentru cei pe carea-i angajau, oameni buni la toate meseriile, pentru unele neavand cunostinte elementare; acel proces tehnologic care se invata intro scoala profesionala sau macar la locul de munca, obligatoriu de stiut, al fiecarei meserii, fiind ignorat, sub deviza, ca, lasa, ba, stii tu cum sa faci si pe asta, ce sa mai angajez pe altii, astfel nascandu-se dorelii, cu nazbatiile cunoscute in diverse locuri de munca;

  b) acei asa-zisi patroni, rasariti imediat dupa 90, majoritatea niste neica nimeni, jucatori alba-neagra, fara nicio calificare, cu bani obtinuti ilicit din jocuri de noroc, diverse furtisaguri si matrapazlacuri, acceptate de o societate scapata de sub control, inceputul micilor-mari evaziuni fiscale, au creiat un sistem al asa-zisului patronat fals in mai toate ramurile economiei, folosind forta de munca super calificata din fabrici, uzine si comert in bataie de joc, profitand de slabiciunea sistemului, a omului ajuns fara un loc de munca care era nevoit sa accepte orice pana ln a se transforma in slugiile familiilor "patronilor" de carton cu vile si mertane peste noapte facute din evaziune fiscala si furtul avutiei fostelor intreprinderi si fabrici, acum niste daramaturi pline de gunoaie, perlele Galatiului, unde se facea productie de diverse bunuri si galateanul avea un loc de munca!

  2. Dezinteresul statului, a guvernelor de dupa 90, in special dupa alegerile din mai 91, Iliescu cand apare, soarele rasare, privitor la gestionarea avutiei nationale si reconversia fortei de munca, aur curat pentru modernizarea tarii pe asa-zisul morman de fiare vechi, a agriculturii; totul a fost lasat la mana esaloanelor doi si trei, securisto-comuniste, transformate in in grupari mafiote numite partide, autooficializate cu tot tacamul de legi care guverna numai interesle lor, activitati de privatizare a intreprinderilor, de fapt impartirea in haita a avutiei nationale ,chipurile pe criterii democratice celor alesi de prostime in administratii locale, centrale, parlament si guvern sub obladuirea si ajutorul fortelor straine carora li s-a dat mana libera sa fure tot de la industrie, paduri, petrol, gaze, infrastructura, cai ferate si de comunicatie, pamantul tarii...Totul.

  3. Lehamitea romanilor ajunsi la sapa de lemn, totul inversat, distrus: invatamant, sanatate, industrie, agricultura, dar, in special, distrugerea elementului OM, roamanul autentic, visator, harnic, devenit peste noapte nepasator, iresponsabil, votant cu capul in caldare, turnator si tradator de neam si glie, las si prost, refuza sa accepte prostia de el facuta, si, ori alege sa moara de foame, sluga si dat prin noroi, ori ia calea pribegiei la straini culegand capsuni, spaland batranii strainilor la cur, amantele patronilor straini uitand de familie si Dumnezeul lor din biserica strabuna a neamului...

  Si as putea continua,

  dar las sa trageti singuri concluzie, astazi totul la vedere!

  Si de ce sa ne miram, sa plangem, cand romanul si-a facut-o cu mana lui?!!

  Va aduce-ti aminte, cand femeile fugeau de le trodneau picioarele la locul numit pastila, astazi parcul Viva, ca venea printisorul petre roman,

  Nu vrem lei si nici valuta, vrem pe roman sa ne tuca..

  Au revederci, ciao, ciao, penntru un pumn de dolari si chiloti gauriti, sclavii strainilor aici si in strainatate!
  1
  6
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.