Zece contra unul singur! Şi chiar nu sunt pericol public?

Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Bătaia soră cu moartea pe care un tânăr din Galaţi a încasat-o, chiar de ziua lui, de la un grup de taximetrişti a făcut turul televiziunilor şi al tuturor site-urilor de ştiri. Nici nu avea cum altfel, pentru că pare greu de crezut că a fost posibil să se petreacă aşa ceva într-un oraş din România anului 2019. Într-un oraş cu pretenţii mari de civilizaţie, nu în vreun cătun uitat de lume. Pe scurt: tânărul şi-a aniversat ziua de naştere, alături de prieteni, într-un restaurant, după care a chemat un taxi pentru a-l duce acasă, cu tot cu bagajele pe care le avea. Şi de-aici a început nebunia. În urma unor neînţelegeri cu taximetristul care a venit la comandă, acesta a dat „cod 00” prin staţie şi vreo zece colegi i-au venit în ajutor. Iar aceştia n-au venit să discute, să negocieze. Nu, ei au venit să lovească. N-a contat că ei erau zece şi băiatul, unul singur. N-au stat să întrebe ce s-a întâmplat, nu, s-au năpustit, zece contra unul, pe bietul băiat. Şi au tot dat, cu bâte, cu pumni, cu picioare, chiar şi când băiatul era căzut la pământ.

Probabil că nu vom şti niciodată ce s-a întâmplat cu adevărat între băiat şi primul taximetrist. O fi spus şi el ceva, o fi făcut vreun gest care l-a enervat pe şofer, o fi trântit portbagajul... Posibil. Dar nimic nu justifică dezlănţuirea animalică a celor care au venit „în ajutor”. Zece contra unul nu e niciodată ok. Poate doar în război, pe front, dar aici, pe malul Brateşului, nici vorbă. Putea să se întâmple o tragedie. Poate însă o tablă îndoită să justifice o viaţă de om luată? Poate unii ar spune că da, că ei îşi câştigă pâinea cu maşina respectivă. Dar chiar aşa, zece contra unul singur?

Pe reţelele de socializare, sunt destule „voci” care consideră justificată intervenţia celor zece şi care îl consideră pe băiat principalul vinovat. Mulţi sunt taximetrişti sau cunoscuţi de-ai lor. E adevărat, de foarte multe ori, meseria de şofer de taxi e riscantă, chiar şi în Galaţi, nu numai în Bronx. Mulţi „avocaţi de Facebook” aduc aminte de cazul petrecut în noiembrie 2012, când taximetristul Valentin Andrieş a fost găsit mort într-o fântână de lângă Cudalbi. Atunci a fost într-adevăr o tragedie şi nici pentru ea nu poate exista vreo justificare! Acum însă putea să se întâmple o altă dramă şi victima să fie un pasager căruia i se putea refuza comanda, pur şi simplu, pentru că taximetriştii au acest drept.

Patru dintre agresori au fost identificaţi, dar aceştia sunt cercetaţi în stare de libertate, pentru că nu constituie pericol social. Oare chiar aşa să fie?

Citit 2374 ori Ultima modificare Vineri, 12 Aprilie 2019 17:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.