Ziua Muncii, cadoul pentru care n-am făcut nimic

Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

De altfel cuvântul „muncă” e de origine slavă – „monka”, observa cineva, iar în Evul Întunecat se spunea că „te-a supus călăul la munci”. Muncim azi mai puţin, tehnica ajută şi ea, iar drepturile câştigate cândva, cu sânge chiar, de mişcări sindicale, de revoltaţi ad-hoc, de membri ai Stângii, sunt astăzi ceva cuvenit de la sine. Sindicatele nu-şi scot vestele în stradă pentru noi drepturi, dar mai discută cu guvernanţii schimbări în legi, mici „bresle” mai protestează prin curte de unităţi, la câte o mină. Umiliţi sub aşa-zisul socialism ceauşist, „socialism cu faţă umană” (şi nici măcar în iluzoriul „euro-comunism” din ţări capitaliste din anii ´70), românii par acum născuţi toţi după ´89, toţi de Dreapta, ateii de ieri sunt azi ecumenici, iar Stânga noastră coboară din maşini luxoase ca să intre în vile de lux, îşi apără... dreptul.

Copil fiind, ascultam siderat povestea bunicii despre 1 Mai sărbătorit „pe vremea Regelui”: fără defilări! Muncitorii erau pur şi simplu liberi să meargă la adevărate picnicuri, ca-n filmele americane, cu pături întinse în luminişuri, panere cu bucate de sărbătoare, sticla de vin şi sifonul…  Pe vremea copilăriei mele, tot elevul era făcut musai pionier, iar pionierii trebuia să iasă la paradă de 1 Mai, să facă un fel de militărie de stradă sau, mai târziu, pe Stadionul „Dunărea”, să scrie cu trupurile lor „Ceauşescu”. Am cunoscut chiar un gălăţean mărunţel care a fost cândva... sedila din numele dictatorului. Era zi liberă pe planetă, nu şi în „lagărul socialist”!  Copiii credeau că aşa trebuia, aşa cum crezuseră şi bunicii lor, străjeri sub Carol al II-lea.

Nu putem ascunde însă sub covor istoria frământată a acestei sărbători laice: Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor şi Tâmplarilor, cerea ziua de lucru de numai opt ore – cât munceau copiii din fabrici! –  şi duminica liberă, aplicate începând cu 1 mai 1886. Câteva zile mai târziu, la Chicago, Poliţia intervenea împotriva a 65.000 (!) de protestatari,  ucigând patru. Dar o bombă (!) a rănit 66 de poliţişti, şapte murind. Aşa mergeau lucrurile pe atunci în lume, inclusiv în România! Pe vremea lor, nu erau nici vouchere de vacanţă, nici bonuri de masă, la negocierile salariale interveneau soldaţi înarmaţi, era violenţă de ambele părţi. Reducerea nesfârşitelor ore de muncă, protecţia muncii, concedii plătite, visele străbunicilor, vin astăzi de-a gata, la semnarea contractului.

Evident, nici acum nu curge lapte și miere, dar, cel puțin, nu ne scoate încă nimeni iar cu forța la defilare.

Citit 1371 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Mai 2019 15:02

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 02 Mai 2019 09:36
  5.13.238.***
  Ar trebui sa existe si o disciplina in munca, la noi in colonia romanica, marea majoritate nu stiu sa-si respecte angajatii, le vorbesc ca la usa cortului, ore suplimentare etc stim meniul! Sa va invat eu cateva aspecte dintr-o tara civilizata:

  1. Orele suplimentare se platesc, iar executarea lor are loc numai cu acordul scris sau verbal al angajatului, exceptie anumite meserii... in care musai trebuie sa lucrezi si sambata sau duminica!
  2. Concediul se plateste obligatoriu...
  3. Marea prostie, medicul de familie nu are voie sa acorde o hartie de concediu, in care sa vada angajatul ce boala ai, nu are voie sa stie asa ceva - nu e treaba contabilitatii.. exceptie cele transmisibile!
  4. Plata de subzistenta... salariul minim sa-l aibe ei... si contractul ferm... pe aer!
  5.Intr-o tara civilizata, angajatorul sau seful nu are voie sa tipe la tine, sa dea cu biciul, daca-ti faci treaba corect... nu te grabeste, numai la noi in tara si alte turcisme se face asa ceva! Repede si Prost!

  Un alt aspect, de data asta pe latura cealalta, sunt magazine care vand detonate, iar vanzatorii nu pot sti ce vand!
  Sanitare, peste electrice si electronice... nu face ghiveci turcesc, iar ne intoarcem la epoca Dinozaurului si marlaniile lui???


  Dedicatie pentru ghestatul rumen si patronei: Muncesc ca sa traiesc, sau traiesc ca sa muncesc!???
  2
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.