Încă nu am învăţat să ne respectăm!

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Pe 3 mai 1990, în faţa demonstranţilor adunaţi în Piaţa Universităţii, Ana Blandiana spunea că important este „mai ales ce crede poporul român despre el însuşi”. „De asta cred”, continua scriitoarea, „că trebuie să fiţi aici, [...], ca să îi convingem pe ceilalţi care încă nu înţeleg că trebuie să se respecte pe ei înşişi, cei care încă nu înţeleg că democraţie este de a nu da nimănui o parte de putere atât de mare, încât să existe ispita de a o lua întreagă!”. Recent, postul naţional de radio din Germania a realizat un documentar în care apreciază că cel mai mare partid din România e "un sistem asemănător mafiei". În continuare, jurnaliştii germani aduc în discuţie corupţia generalizată din România şi faptul că Liviu Dragnea are „un cerc de credincioşi” care domină din ce în ce mai mult formaţiunea.

După 29 de ani de la discursul Anei Blandiana, faptul că permitem ca tânăra democraţie din România să fie schilodită sistematic de cei care deţin puterea, ne arată că încă nu am învăţat să ne respectăm pe noi înşine, ca popor. Mai mult, prin opţiuni inconştiente sau interesate ori, din contră, prin lipsă de implicate, am permis ca cineva să acapareze o parte de putere atât de mare, încât deja este la un pas de a o lua întreagă. Nu este însă totul pierdut.

În timpul protestelor anticorupţie din 2017-2018, românii au arătat în număr mare că mai cred încă într-un set de valori pentru care merită să iasă în stradă. Putem manifesta contra corupţiei generalizate prin proteste, însă cea mai eficientă armă democratică pe care încă o avem la îndemână este votul. Atacurile sistematice asupra Justiţiei şi a statului de drept, orchestrate de puterea politică din România ultimilor trei ani, au fost posibile şi încurajate chiar şi de absenteismul de la alegerile legislative şi de la cele locale. Actuala coaliţie de guvernare nu a câştigat ca urmare a simpatiei majorităţii românilor, ci din cauza dezinteresului acestei majorităţi în a merge la urne. Dacă vom permite sau nu ca lideri apăruţi prin absenţa noastră de la alegeri să ne hotărască şi în continuare destinele depinde doar de modul în care vom decide să ne comportăm la alegerile care vor urma pe termen scurt şi mediu.

Citit 1481 ori Ultima modificare Joi, 02 Mai 2019 17:27

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.