Ce merită o mamă care îşi vinde pruncul abia născut?

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

România este fruntaşă la capitolul mame minore. Asta, probabil, din cauză că educaţia sexuală lipseşte cu desăvârşire în şcolile din ţara noastră. Din păcate, nici cabinetele de planning familial nu mai au bani, aşa că nu mai au de unde da prezervative sau anticoncepţionale gratuite. Oricum, la aceste cabinete veneau oameni care mai ştiau câte ceva despre ceea ce înseamnă o sarcină nedorită şi riscurile sexului neprotejat.

Sunt însă mulţi cei care habar nu au, în era informaţiei şi a tehnologiei, că se pot proteja astfel încât să nu aducă pe lume un copil  pe care apoi să îl abandoneze în grija statului. Mai grav este faptul că există oameni care îşi dau copiii primului venit să îi ceară. Un astfel de caz a fost adus în atenţia publică de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi care, recent, au trimis în judecată două persoane, una dintre ele fiind minoră, pentru fals în declaraţii. Pe scurt, minora a adus pe lume un copil pe care intenţiona să îl abandoneze în maternitate. Cu doar câteva zile înainte de a naşte, fata a cunoscut un bărbat, iar acesta s-a oferit să devină „tată” în acte. O simplă declaraţie a fost suficientă, astfel că bebeluşul a fost preluat de cel care a pus, mai presus de propria libertate, dorinţa de a fi părinte. Povestea probabil ar fi rămas o necunoscută, dar fata şi-a dat seama, probabil, că este rost de făcut bani. Planul nu i-a ieşit, aşa că a dat în vileag întreaga poveste. Copilul a ajuns, din fericire, la bunica maternă, iar protagoniştii au ajuns pe mâna oamenilor legii.

Acesta este doar unul dintre sutele de copii aduşi pe lume cu gândul a de fi lăsaţi în maternitate. Acum povestea s-a terminat bine, dar sunt încă sute de micuţi abandonaţi prin spitale sau imediat după ce sunt scoşi din maternităţi.  Aceştia ajung în grija statului, prin centre de plasament sau la asistenţi maternali, fără a avea mari şanse la o familie adevărată şi la o viaţă normală. Şi asta deoarece durează ani de zile până când pot fi declaraţi adoptabili, iar când ajung în această ipostază deja sunt prea mari pentru a mai fi doriţi de cineva.

Pentru a fi evitate toate aceste lucruri este nevoie de o legislaţie mult mai clară, de pedepse aspre pentru cei care intenţionează să îşi vândă copiii ca la piaţă, dar şi de bani pentru a avea grijă de femeile care, din lipsă de educaţie, ajung să îşi bată joc de o viaţă nevinovată.

Citit 1605 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Mai 2019 18:15

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.