Ilegalităţi nedovedite

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Ca în fiecare an, în preajma admiterii la liceu se vor ivi şi acum discuţii legate de locurile speciale pentru romi. Unde-i lege, nu-i tocmeală, dar unde legea lasă portiţe deschise vor exista sute de posibilităţi de comitere a unor infracţiuni, de aici şi sutele de suspiciuni.

Mă uit la media unuia dintre candidaţii admişi anul acesta la liceu pe locurile speciale pentru romi. A făcut gimnaziul la CNVA şi are medie peste 9,00. Cu siguranţă, ar fi pe lista admişilor la această instituţie la repartiţia tuturor elevilor din judeţ. Deci ar prinde CNVA-ul. Însă, media nu l-ar ajuta să intre la matematică - informatică, profilul la care a fost repartizat pe locurile speciale pentru romi. Alţi trei candidaţi vin la CNVA de la Şcoala Nr. 28. Unitate de învăţământ faimoasă şi pentru rezultatele bune, dar şi pentru faptul că aici apar anual elevi peste numărul celor recenzaţi, ai căror părinţi şi-au făcut "viză de centru" în buletin fix în perioada înscrierilor la şcoală.

Nu contestăm dreptul omului de a adera la orice organizaţie şi orice minoritate îi doreşte inimioara, mai ales că are, domnule, voie să facă asta legal, potrivit Constituţiei. Însă adeziunile acestea depuse exact în clasele a VIII-a, care le permit până la urmă să sară peste rând, nu au cum să nu pară cusute cu aţă albă. În definitiv, aşa sunt nedreptăţiţi atât elevii romi, care nu ajung toţi să se bucure de aceste drepturi, dar şi cei care au tras tare, dar au pierdut exact sutimile care i-ar fi făcut fericiţii admişi ai profilului sau liceului visat.

E o situaţie care se perpetuează de la an la an. Lucrurile se ştiu, deşi nu pot fi dovedite. La Galaţi, chiar se află în cercetare o suspiciune de fraudă la admiterea pe locurile cu romi de anul trecut. Intenţionat sau nu, legea e permisivă. Ar fi în interesul întregii societăţi ca forurile abilitate să aducă nişte completări referitoare la admiterea pe locurile speciale. De exemplu, adeziunile pentru etniile minoritare care să le aducă "la pachet" beneficii la admitere ar trebui depuse de către părinţi din primele zile de şcoală ale copilului, nu fix la sfârşitul sau după terminarea clasei a VIII-a. Însă se tot amână să se ia o astfel de decizie care să facă ordine în acest capitol devenit o nebuloasă. Probabil, pentru că nu este în interesul altora.

Citit 1509 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Iulie 2019 20:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.