Mii de drame ascunse în umbra ipocriziei

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

În timp ce educaţia sexuală în şcoli sau în familie este în continuare un subiect tabu în societatea românească, mii de tinere trăiesc adevărate drame în fiecare an, iar vocea lor nu răzbate dincolo de cadrul familial restrâns. Este vorba despre mamele minore, despre copiii care nasc copii. Doar anul trecut, arată statisticile, peste 17.000 de adolescente românce cu vârsta sub 19 ani au devenit mame. Este un număr similar cu populaţia municipiului Calafat, spre exemplu. Şi se întâmplă an de an.
În ciuda amplorii sociale a fenomenului, problema lipseşte practic, cu mici excepţii, de pe agenda politicianului român, fie el la putere sau în opoziţie. Cifrele date de Institutul Naţional de Statistică lasă să se ghicească, măcar în parte, dimensiunea acestei drame naţionale. Astfel, 3.657 de adolescente care nu au împlinit încă 19 ani sunt deja mame pentru a doua oară, 673 - pentru a treia oară, 63 au deja al patrulea copil, şapte au câte cinci copii, iar o tânără a trecut deja prin a şasea naştere.
Pseudoargumentele aduse de militanţii contra introducerii educaţiei sexuale ca disciplină de studiu în şcoli sunt de ordin moral. Nu îi învăţăm nimic pe copii despre un subiect care ne defineşte ca oameni, până la urmă, în cel mai intim şi profund mod cu putinţă. Îi lăsăm în schimb pe minori să găsească răspunsuri pentru curiozităţile pe care le au, în ceea ce priveşte sexualitatea, din cele mai dubioase şi greu de verificat surse. Aici este culmea ipocriziei în care noi, ca societate, ne complacem mult prea lesne.
Din lipsă de educaţie, în special, mulţi dintre noi se complac într-o mentalitate de ev mediu timpuriu. Aceiaşi războinici ai moralităţii nu au însă nicio tresărire atunci când află că multe dintre adolescentele-mame sub 19 ani au copii cu bărbaţi trecuţi de 65 de ani. Da, poate că dragostea nu are vârstă, însă fenomenul miroase deja a abuz şi a corupere.
Victime ale unei societăţi disfuncţionale, adolescentele-mame cad şi victime ale sărăciei. "Salvaţi Copiii" arată că jumătate dintre mamele cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce cauzează naşteri premature şi mortalitate infantilă la cote alarmante. Este un cerc vicios în care discriminarea duce la alte şi alte discriminări, în timp ce familia, şcoala şi instituţiile statului rămân prea adesea simpli spectatori.

Citit 1542 ori Ultima modificare Luni, 29 Iulie 2019 18:52

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de statul sintem noi, toti....
  Marți, 30 Iulie 2019 16:41
  92.114.82.***
  adevarul este ca in romania institutia familiei are mult de suferit din cauza coruptiei politice ce a adus tara asta in colaps moral si material. restul mizeriei vine de la sine.....nu trebuie sa ajungem ca in norvegia unde copiii sint considerati in primul rind ai societatii si dupa aia ai familiei, dar statul roman trebuie sa inteleaga ca ei sint viitorii adulti ce trebuie sa traiasca, sa fie educati si sa sustina tara asta..... dupa noi nu trebuie sa vina potopul, dimpotriva, copiii de acum sint averea acestei tari ce vrea sa existe , sa prospere , sa nu fie inghitita de alte natii.......da, statul roman trebuie sa faca o prioritate din educatia si sanatatea acestor copii actuali chiar si prin educatie sexuala pe linga altele. familia trebuie sa inteleaga ca statul trebuie sa ajute familia si copiii, trebuie sa ceara acest lucru, e scris in constitutie...in mizerie, saracie, promiscuitate, familia e tot, e singur sprijin pentru un suflet nou aparut . intr-o societate cinstita, corecta, dreapta familia e sprijinita de stat. statul fiind noi, toti........
  0
  1
  Raportează
 • postat de Silviu
  Marți, 30 Iulie 2019 07:46
  188.24.244.***
  Ne puteți da sursa acestor cifre! Sunt aberante, mai ales că eu cunosc și alte cifre pe același subiect!
  Nu este ipocrizie din partea celor ce susțin că educația sexuală ar trebui făcută în familie, acolo este cadrul cel mai sănătos să se facă. Nu este normal ca educația sexuală ( a se citi, orientarea sexuală - scopul final al promovării educației în școli) să se facă în școli. Youtube-ul este plin de ore de pornografie mascate sub titlul „educație sexuală”. Ipocrizie este tocmai în afirmațiile autorului articolului pentru că nu dă sursele cifrelor date și nu aduce și punctul de vedere al celorlalți, nu demască scopul final al acestor ore de sexologie.
  2
  8
  Raportează
 • postat de Teach
  Marți, 30 Iulie 2019 07:24
  188.24.215.***
  O singura intrebare ...daca ... peste 17.000 de adolescente românce cu vârsta sub 19 ani au devenit mame ... cati tati au infundat puscaria ... de curiozitate ???
  2
  18
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.