Ce (nu) am făcut după 10 august 2018

Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

S-a scurs deja un an de la reprimarea violentă a manifestaţiei din faţa Guvernului, însă parcă totul s-a petrecut ieri. Sub conducerea unor şefi incompetenţi şi aserviţi politicienilor corupţi, jandarmii au bătut, gazat şi umilit mii de manifestanţi paşnici, veniţi în Piaţa Victoriei pentru a-şi exercita un drept democratic. Tragem linie după un an şi încercăm să vedem ce am învăţat din momentul 10 august 2018.

PSD este astăzi indiscutabil mai slăbit decât în urmă cu un an. Alegerile europarlamentare au fost o lovitură usturătoare pentru cel mai mare partid din ţară. Rămaşi fără Dragnea, social democraţi sunt angrenaţi acum într-un război intern de gherilă. Oricum, pentru români şi pentru România, acest ultim aspect contează prea puţin. La un an de la 10 august, aflăm că primarul Capitalei şi-a delegat din nou atribuţiile către un sublatern, la fel cum s-a întâmplat anul trecut. La Jandarmeria Română, cei trei şefi cercetaţi în dosarul 10 august au ocupat în ultimul an cele mai importante funcţii din Inspectorat, iar "omul în alb" dirijează şi acum, bine mersi, Brigada Specială de bătăuşi. La aproape un an de la momentul 10 august, am văzut instituţii ale statutul incapabile să reacţioneze măcar în al 12-lea ceas pentru a salva o copilă din ghearele unui psihopat. Tragedia de la Caracal a scos încă o dată în evidenţă slăbiciunea, incompetenţa şi corupţia care macină autorităţile române şi legăturile dintre acestea şi lumea interlopă.

Într-o societate normală, nepotismele, corupţia şi incompetenţa din instituţiile publice sunt excepţia, nu norma, aşa cum se întâmplă în România. Se plângeau de această "trăsătură" a societăţii româneşti şi Eminescu, şi Caragiale, cu peste un secol în urmă. De aceea textele lor pe această temă par astăzi mai actuale decât oricând. O schimbare în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să înceapă cu mentalităţile şi cu atitudinea fiecăruia dintre noi. La mentalităţi putem "umbla" printr-o educaţie adevărată, care să ne formeze un mod de gândire critic. La capitolul atitudine pare că am făcut deja câţiva paşi, prin protestele masive din ultimii ani şi prin sancţionarea corupţiei, în urma rezultatelor de la ultimele europarlamentare. Dacă vom construi în continuare pe ceea ce deja am acumulat sau dacă vom pierde poziţiile câştigate atât de greu depinde, din nou, de ceea ce vom face sau nu vom face la alegerile viitoare, fie ele prezidenţiale, locale sau parlamentare.

Citit 1631 ori Ultima modificare Vineri, 09 August 2019 18:56

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.