S-au dus vremurile în care primarii îşi recunoşteau greşelile

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

"Viaţa liberă" va publica, timp de mai multe săptămâni, o campanie prin care-şi propune să recapituleze ce au lăsat în urmă primarii de la Revoluţie încoace. Dincolo de ceea ce au făcut sau nu edilii Galaţiului, e interesant de observat cum a evoluat moral în timp această specie a omului administrativo-politic.

Primul episod, în care Anca Melinte îi prezintă pe cei trei primari numiţi în funcţie, nealeşi şi nesusţinuţi prea tare politic, scoate la iveală calităţi care în momentul de faţă par să aparţină unor personaje de poveste. Bunăoară, primul conducător al oraşului, care a rezistat în funcţie numai o zi, inginerul Ion Muşat, scria în demisia publicată în ziarul nostru: mi-am dat seama că funcţia de primar trebuie exercitată de o persoană cu calităţi de decizie şi comunicare excepţionale, ceea ce nu este cazul la subsemnatul. Ca urmare, nu sunt în măsură să-mi îndeplinesc în condiţii optime atribuţiile de primar, existând riscul de a afecta astfel şi prestigiul Frontului Salvării Naţionale care m-a numit".

Unde aţi mai văzut azi pe cineva care să recunoască deschis, negru pe alb, că nu deţine calităţile necesare pentru funcţia pe care o ocupă. Ba, omul şi-a pus şi problema că ar "afecta" imaginea organizaţiei care îl numise. În 1990, oamenii par să fi avut şi o doză sănătoasă de idealism. Ceea ce nu se mai întâmplă sub nici o formă în ziua de azi, când, în orice funcţie de conducere, oamenii sunt aleşi de partide, rareori, dar cel mai probabil deloc, pe criteriul competenţei. Prinşi în hora lui cât şi cum îmi iese din afacerile cu statul, nici partidelor nu le mai pasă de imaginea pe care le-o fac oamenii lor, altfel nu se explică de ce mai toţi neaveniţii ajung să deţină posturi-cheie.

Erau vremuri grele în anii '90 şi, cum nu se alegeau decât cu bătăi de cap de pe urma funcţiei, postul de primar a rămas şi neocupat câteva săptămâni. Altfel s-a pus problema când primarii au început să "guste" pe îndelete din beneficiile acestei funcţii: şpăgi, nepotisme, susţinerea intereselor de partid, ghiftuit din banii publici. Ancoraţi cu mii de fire nevăzute în acest angrenaj, nu am mai auzit de niciunul care să fi cerut să demisioneze pe motiv că nu e în stare să ţină frâiele oraşului, pentru că mulţi nici nu şi-au pus problema că asta ar fi fost, de fapt, treaba lor.

Citit 1556 ori Ultima modificare Joi, 17 Octombrie 2019 17:41

Mai multe din această categorie:

3 comentarii

 • postat de o mare lipsa de respect fata de galateni
  Vineri, 18 Octombrie 2019 17:35
  92.114.82.***
  n-am vazut atita haos, dezordine, mizerie, praf, nesiguranta circulatiei rutiere si pietonale, atita lipsa de respect fata de cetatean ca aceste reparatii ce se fac acum in oras......muncitori ce opresc masini, dirijeaza circulatia pietonilor pe treceri de pietoni, dirijeaza masinile....incarcatoare frontale si bascule ce se strecoara si lucreaza printre oameni, masini ce sint nevoie sa mearga pe asfaltul rinit proaspat sau dat cu bitum. asa ceva incalca toate regulile de securitate a muncii atit pentru muncitoriil firmei dar mai ales pentru batriniii, copiii si toti ceilalti galateni. avizele date de I.T.M au stiut ca trebuie sa te feresti de bobcat-ul ce incarca bascule, tu pieton. tot timpul imprejmuirile alea cu banda sint rupte, nimeni nu respecta zona de lucru ,avizele de la MEDIU au stiut ca o sa fie un praf si mizerie de nedescris. politia rutiera stie ca iti iese muncitorul in fata si opreste masini si dirijeaza pietonii......nu inteleg de ce lucrarile nu s-au facut organizat si planificat in asa fel incit sa nu induca ideea de razboi sau cataclism in zona.......unii o sa zica ca nici cind se face nu-i bine. da, cind se face in halul asta de haos si mizerie nu-i bine, e dovada de neprofesionalism, habarnism si totala lipsa de respect fata de galateni.
  0
  5
  Raportează
 • postat de HAHAHA
  Vineri, 18 Octombrie 2019 09:37
  194.105.20.***
  Toaaaaata lumea se duce in jos (vezi fakebook-ul), asa ca nu e nimic de mirare !!!
  0
  7
  Raportează
 • postat de Tanara fana pesede de 81 ani
  Vineri, 18 Octombrie 2019 05:06
  89.137.224.***
  Si in ce fel explica tov primar dezastrul de pe str Brailei, mereu si mereu in reconstructie, astfel ca la orele de varf intre Papadie si Kaufland Tiglina faci o ora cu autobuzul, trolebuzul sau aitomobilul datorita santierului total dezorganizat de acolo?
  0
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.