Evaluaţi acest articol
(21 voturi)
3 comentarii

Astăzi, 16 decembrie, se împlinesc 30 de ani de la aprinderea primei scântei a Revoluţiei din 1989, când sute de timişoreni s-au adunat în faţa casei pastorului Laszlo Tokes, încercând să împiedice evacuarea acestuia din casa parohială. De fapt, oamenii începuseră să se adune lângă clădirea bisericii încă din 15 decembrie. Dar numărul lor a început să crească şi, pe data de 16, s-au alăturat protestatarilor tăcuţi, în majoritate enoriaşi ai Bisericii Reformate, şi alte categorii de cetăţeni care au început să strige împotriva comunismului, toată revolta culminând spre seară cu incendierea sediului Comitetului Judeţean al PCR. În repetate rânduri, pastorul maghiar a declarat că protestatarii nu au avut în intenţie răsturnarea regimului ceauşist. Se ştie însă că o mişcare similară era pregătită cu grijă şi la Iaşi, unde pe 14 decembrie ar fi trebuit să aibă loc un mare miting care ar fi trebuit să dea startul Revoluţiei din estul ţării. Însă conspiraţia celor de la Iaşi a eşuat şi, deşi încă există acolo un grup care s-a autoproclamat declanşator al Revoluţiei din 1989, e greu de presupus că s-ar fi putut schimba regimul cu nişte lideri săltaţi de Securitate. E clar însă că sămânţa a fost împrăştiată în mai multe oraşe, pentru siguranţa izbânzii. La Timişoara, pe 17 decembrie sunt împuşcaţi primii revoluţionari. Au fost trei zile şi jumătate de lupe îndârjite în stradă, soldate cu 62 de morţi şi sute de răniţi. Pe 20 decembrie, la ora 13,00, la Timişoara, s-a oprit focul şi oraşul s-a autoproclamat liber de autorităţile centrale comuniste. "Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!", scandau ei triumfători. Iar focul revoltei a fost preluat de bucureşteni şi de alte oraşe. În total 1.142 de morţi, peste 3.000 de răniţi. Oameni sacrificaţi aiurea şi în condiţii total neclare, fără ca, în cei 30 de ani care s-au scurs de atunci, să fie pedepsit cineva. Încet, dar sigur, ne uităm istoria atât de recentă. Nu a ieşit nimeni în stradă în 2015, când s-au închis dosarele Revoluţiei pentru că faptele s-ar fi prescris. Preocupaţi de pregătirile de Crăciun, nici nu ne mai amintim de iarna lui '89, şi considerăm libertatea un drept legitim. Uităm că, întotdeauna, cei care nu-şi cunosc istoria sunt condamnaţi să o repete. Iar 10 august 2018 a fost un avertisment destul de clar în acest sens. 

Citit 1134 ori Ultima modificare Duminică, 15 Decembrie 2019 16:48

3 comentarii

 • postat de Ion Marți, 17 Decembrie 2019 00:23 109.166.133.*** Link la comentariu
  0
  0

  Revoluție? Asta este cea mai mare minciună din 89 până azi cum că în România a fost o revoluție. Românii morți în decembrie 89 sunt doar niște victime colaterale. I-au durut in f..d pe vesticii coordonatori de sângele românesc vărsat pe străzi iar Ceaușescu a fost pur și simplu dezinformat și trădat de însăși serviciul de informații din 89. Singurul lucru bun făcut de serviciul de informații din 89 este că au dezvăluit imediat poziția lui Ceaușescu pentru că acesta să fie prins. De ce au făcut asta? Ca să oprească destabilizarea macabră făcută de agențiile străine. Nici ei nu se așteptau la atâția morți făcuți in numele "democrației autentice". Nimeni nu știe de protocolul secret semnat pentru încheierea "revoluției" în care România a fost nevoită să renunțe la o parte din suveranitatea ei pentru ca măcelul să se oprească. "Marea reformă" care conținea "Privatizarea" semnată în 89 (cât timp Ceaușescu era încă în viață și aplicată imediat este cea mai mare trădare care a avut loc vreodată! Oare Iliescu o să spună vreodată adevărul? Vă spun că nu, ar însemna sfârșitul României , nu ne-am mai suporta nici pe noi și nici pe cei pe care îi considerăm "aliați"...

  Raportează
 • postat de Galatean Luni, 16 Decembrie 2019 18:51 95.76.2.*** Link la comentariu
  0
  2

  Fara doar si poate, a fost lovitura de stat, creata pe o revolta,spontana, anemica, a romanilor, suficienta motivatie pentru comunistii lui Iliescu; o confiscare postcomunista a unui ideal care-i bantuia pe romani de mult timp, dar greu de pus in actiune datorita fricii si lipsei de organuzare, a unui nucleu care sa o conduca!

  Asa ne place, noua romanilor, sa ne victimizam, chiar cu pretul propriei noastre libertati!

  De aceea, de 30 de ani, adevaratii autori ai acelor crime pe baza corora au acces la putere, nu au fost trasi la raspundere, tocmai ca ne-am lasat furati si la cheremul lor!

  Raportează
 • postat de HAHAHA Luni, 16 Decembrie 2019 11:31 194.105.20.*** Link la comentariu
  0
  10

  Multi nici nu mai spun "revolutie" ci LOVILUTIE ( adica lovitura de stat + revolta populara) deoarece a iesit invingatoare lovitura si nu revolta populara - iar urmarile se vad !!!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.