Facem orice pentru câteva aprecieri virtuale

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Statul paralel. Există, nu există, cine îl conduce, ce face el şi de unde a venit? Toată lumea îşi dă cu presupusul şi discută pe şi despre acest subiect. Jurnalişti, politicieni, procurori, oameni de rând, afacerişti, toţi laolaltă şi fiecare în parte, au devenit, peste noapte, experţi în „statul paralel” şi discută cu orele despre el, atât la televizor, cât şi în mediul on-line.

Ei, şi am ajuns la un alt subiect extrem de important, subiect care însă nu atrage la fel de multe discuţii şi dezbateri precum cel cu statul paralel, în ciuda faptului că este mult mai important şi ne afectează pe toţi: viaţa din mediul virtual. Din ce în ce mai mulţi oameni îşi confundă viaţa reală cu cea de pe internet şi postează pe reţelele de socializare ce mănâncă, cu ce se îmbracă, unde petrec, cum îşi cresc copii sau orice alt lucru pe care îl fac în viaţa de zi cu zi, doar pentru a câştiga simpatia celorlalţi. Am ajuns să avem „prieteni”, cu care schimbăm din când în când câte un like, şi pe care facem orice îi să impresionăm.

Recent, un bărbat şi-a dat foc la mai multe obiecte adunate în mijlocul casei, pentru a strânge cât mai multe aprecieri pe o reţea de socializare. Totul a fost transmis în direct şi, în loc de sute de aprecieri, era să rămână fără agoniseala de-o viaţă. Acesta este unul dintre miile de exemple de oameni care se dau peste cap, punându-şi chiar viaţa în pericol, pentru un like. Iar la acest capitol trebuie să îi menţionăm şi pe cei care au murit electrocutaţi, şi nu sunt puţini, din dorinţa de a se lăuda în mediul on-line cu o fotografie făcută pe tren. De asemenea, nu trebuie să îi uităm nici pe cei care, tot pentru a-şi impresiona prietenii virtuali, se postează pe internet în timp ce conduc cu viteză, ignorând faptul că îşi pot pierde viaţa sau pot ucide persoane nevinovate.

În ciuda avertismentelor transmise de zeci de ori de poliţişti, mediul on-line a devenit spaţiu de documentare pentru hoţi, care află foarte uşor ce averi au oamenii în case, dar şi când sunt aceştia plecaţi de acasă. Mai mult, reţelele de socializare au ajuns să fie folosite de zeci de instituţii ale statului, care au uitat de comunicarea clasică, prin informări de presă, dar şi un loc în care politicienii, printre ei fiind şi cei care au inventat „statul paralel”, îşi exprimă, părerile, îşi fac campanie electorală sau chiar lansează atacuri, prin intermediul unor ştiri false, la adresa contracandidaţilor.

Citit 1596 ori Ultima modificare Duminică, 05 Ianuarie 2020 17:52

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.