Evaluaţi acest articol
(14 voturi)
3 comentarii

Italia a devenit, practic peste noapte, a treia ţară ca număr al persoanelor infectate cu coronavirus, iar vestea a lovit ca un trăsnet şi în România. Nu-i vorbă, ştiam cu toţii că situaţia e gravă pe plan mondial şi că poate deveni şi mai gravă, ştiam că mor oameni şi că deocamdată nu există niciun tratament pentru noul virus, ştiam că epidemia riscă să se transforme în pandemie şi că poate afecta avansul economic la nivel global, ştiam şi despre măsurile pentru limitarea şi prevenirea posibilelor îmbolnăviri. Ştiam însă că toate acestea se întâmplau undeva, departe, tocmai în China, cele mai multe dintre victime înregistrându-se chiar în epicentrul epidemiei, în Hubei. Multe victime au fost confirmate şi în Coreea de Sud, o ţară la fel de îndepărtată. A mai fost câte o alarmă în Europa, pe ici, pe colo, ba în Franţa, ba în Germania, chiar şi în Marea Britanie, dar nimic care să ne îngrijoreze cu adevărat pe noi, gălăţenii.
Însă Italia? Ţara în care aproape fiecare dintre noi are măcar o rudă sau un prieten plecat la muncă? Cum spuneam, aproape peste noapte, ne-am trezit cu coronavirusul, mai exact cu ameninţarea lui, chiar la noi acasă. Sunt mii, poate zeci de mii de gălăţeni care au legătură, într-un fel sau altul, cu Italia. Traficul pe ruta asta e unul îndrăcit, în fiecare zi cineva vine sau porneşte într-acolo. Oamenii vin cu maşina, cu microbuzul sau cu autocarul, se întâlnesc unii cu alţii, apoi pleacă fiecare în treaba lui, acasă sau la muncă, unde intră în contact cu alte şi alte persoane. Nu există nicio metodă infailibilă de a monitoriza fără greş acest du-te-vino spre şi dinspre Italia, de a limita sută la sută posibilele îmbolnăviri.
În aceste condiţii, ce ne rămâne de făcut? Să ascultăm recomandările specialiştilor şi să facem tot ce depinde de noi pentru a ne feri. Pe site-ul Ministerului Sănătăţii, apare tot ce trebuie să ştim despre aceste măsuri. E foarte important, printre altele, să ne spălăm pe mâini de cât mai multe ori şi să evităm să ne atingem ochii, nasul şi gura cu mâinile murdare. Informaţii actualizate există şi pe site-ul Ministerului Transporturilor - dar mai mult de ordin teoretic, de genul vom face şi vom drege - şi pe cel al Ministerului Afacerilor Externe.
Am fost curios şi am căutat informaţii şi pe site-urilor principalelor instituţii gălăţene: Prefectura, Consiliul Judeţean şi Primăria. Nimic! Pe niciunul din aceste site-uri nu se suflă absolut niciun cuvinţel despre coronavirus sau măsurile care trebuie luate pentru a ne proteja. O fi ca în cazul sirenelor care sună în prima zi de miercuri a fiecărei luni: să sune ele pe bune şi vedem noi atunci ce facem ca să scăpăm!...

Citit 1549 ori Ultima modificare Luni, 24 Februarie 2020 17:03

3 comentarii

 • postat de Pregătiți ca la gripa porcină sau aviară, să punem covoare ! Miercuri, 26 Februarie 2020 10:20 213.233.101.*** Link la comentariu
  0
  6

  Pregătiți ? Păi aşa de pregătiți cum am fost şi suntem la gripa aviară, gripa porcină, la rujeolă cu 19 decese şi extindere a bolii în țară, pregătiți cum suntem pregătiți la gripa autohtonă, sezonieră, cu 43 de decese până acum şi în extindere în România. Şi la atâtea decese şi îmbolnăviri de gripă autohtonă, mioritică, ce mai contează gripa chinezească, că doar o raportăm la gripă sezonieră, cel decedat ,,suferind şi de alte boli", cum le place să spună în mass-media, de parcă fiind suferind şi de alte boli, merita să moară ?!?
  Apropo, de HexiPharma, ce se mai aude, că aia nu a fost chinezească..

  Raportează
 • postat de macarie banu Marți, 25 Februarie 2020 08:22 95.76.3.*** Link la comentariu
  2
  18

  Romani....stati linistiti.......statul roman tipareste in continuare formulare pentru cei care intra in tara.Ceilalti au pierdut sansa.Nu exista o strategie pusa la punct in caz de.......orice fel de urgenta medicala.Ca si cu zapezile....au fost luati prin surprindere.Nu mai sunt masti,nu mai sunt costume de protectie....se organizeaza o licitatie pentru scanere termo si tot felul de balarii ieftine.In rest avem de toate si suntem asigurati ca totul este sub control.Da. Si cand s-a intamplat la COLECTIV tot asa.......totul era sub control si aveam in tara tot ce era nevoie.Apoi s-au numarat mortii.

  Raportează
 • postat de Un cetatean ingrozit de atata prostie Marți, 25 Februarie 2020 01:10 77.111.246.*** Link la comentariu
  1
  21

  China a limitat (pe cat a fost posibil) raspandirea virusului ,,sigiland" zonele afectate si introducand restrictii de drepturi civile asemanatoare cu cele din vreme de razboi.
  Alte tari au luat masuri asemanatoare, in ideea prevenirii raspadirii bolii.
  Chiar tari din occident au in vedere inchiderea sau, cel putin, efectuarea de CONTROALE SEVERE la granite, cu scopul de a identifica si limita deplasarea persoanelor potential purtatoare ale coronavirusului,
  In Romania, in schimb, nu numai ca autoritatile nu fac ABSOLUT NIMIC pentru controlul frontierelor (in acest sens, a raspandirii virusului...) ci, dimpotriva, aduce in tara si primeste de-a valma pe oricare persoana, roman sau strain, venita de oriunde din lumea asta...inclusiv din zonele de focar ale virusului (China...orient ... si, mai nou , ITALIA !!!) ...persoane care, odata intrate in tara, se plimba in voie pe unde le taie capul.
  Niciun mijloc de informare in masa din Romania nu are habar si nici nu este interesat sa anunte populatia ca...raspandirea oricarei boli contagioase este considerata infractiune si este pedepsita ca atare de codul penal roman (Infractiunile contra sanatatii publice in Noul Cod Penal - art. 356).

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.