#Staiacasă, cel mai sigur medicament

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Poate că sunt neplăcute şi cauzează anxietate, însă măsurile de distanţare socială impuse de zeci de state reprezintă, cu siguranţă, cea mai utilă armă pe care umanitatea o are, deocamdată, la dispoziţie pentru a lupta cu noul coronavirus. Doar până la sfârşitul lunii martie, arată estimările epidemiologice, distanţarea socială a avut ca efect evitarea a aproape 60.000 de decese în 11 ţări europene, printre care şi România. Noi, ca români, avem mai multe motive decât restul europenilor să respectăm cât mai strict lozinca #staiacasă. Iată de ce!

Pentru că România nu doar că are o populaţie îmbătrânită (4,5 milioane de români au vârsta mai mare de 61 de ani), fenomen valabil şi pentru multe alte ţări din Europa, dar şi pentru că milioane de români suferă de boli cronice. 7,4 milioane de români au hipertensiune arterială, arată Societatea Română de Hipertensiune. 1,7 milioane de români sunt diagnosticaţi cu diabet, potrivit Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Mai mult, şase milioane de români fumează. Şi alte state europene au numeroşi bolnavi cronici, dar diferenţa este că, în România, mulţi dintre aceşti pacienţi nu se tratează în niciun fel pentru a ţine în frâu afecţiunile pe care le au.

Aceste persoane sunt cele mai vulnerabile în faţa coronavirusului, deoarece prezintă un risc foarte mare de a dezvolta forme grave, potenţial letale, de COVID-19. De aceea, distanţarea socială trebuie respectată cât mai strict, mai ales de aceste categorii, în perioada următoare.

Trebuie să respectăm distanţarea socială şi pentru că, în caz contrar, sistemul de sănătate românesc ar ajunge rapid la saturaţie. Important este ca numărul îmbolnăvirilor să nu crească brusc, pentru că sistemul medical nu ar putea avea grijă de prea mulţi bolnavi în acelaşi timp. În caz contrar, am putea fi nevoiţi să ne gândim la criterii pe baza cărora să alegem cine are prioritate pe paturile de la terapie intensivă şi cine este lăsat să se sufoce.

Acestea nu sunt simple posibilităţi, ci fapte concrete, pe care ţări precum Italia şi Spania, care dispun de sisteme de sănătate moderne şi bine finanţate, au fost deja obligate să le adopte, în ultimele săptămâni. Dacă şi pentru noi va deveni o realitate sau dacă va rămâne la stadiul de posibilitate, depinde, în mare măsură, de felul în care fiecare dintre noi va înţelege să respecte distanţarea socială în următoarea perioadă.

Citit 1519 ori Ultima modificare Vineri, 10 Aprilie 2020 18:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.