O primăvară frumoasă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Să mă iertaţi dacă nu mă prind de poantă, dar faza cu „să aveţi o primăvară frumoasă, doamnă!” nu prea am înţeles-o!

În primul rând, pentru că aşa ceva nu se obişnuieşte – sau, mai bine spus, nu s-a obişnuit până anul acesta.

În al doilea rând, pentru că noi, doamnele şi domnişoarele, am fost învăţate să ni se spună „La mulţi ani” pe 8 martie.

Şi în al treilea rând, pentru că dacă Guvernul sau Parlamentul au decretat deodată să sărbătorim venirea primăverii, toţi, încolonaţi, ar fi trebuit să o sărbătorim fără discriminare, felicitându-ne indiferent de sex!

Am fi sunat şi noi, doamnele, bărbaţii şi le-am fi urat  măcar prin SMS! – o „primăvară frumoasă”.

Într-un fel, isteria asta de „primăvară frumoasă” poate fi înţeleasă în măsura în care am avut parte de o iarnă care părea că nu se mai termină.

Cumva, în inima noastră, ne dorim să trecem de frig, zăpadă, gheaţă, noroi, gropile din carosabil şi chiar de criză dacă se poate prin simpla urare „o primăvară frumoasă”.

Dar ştiţi ce? Pentru că dacă ne transmitem aşa ceva fără să credem cu adevărat în puterea miraculoasă a cuvântului nu se va şi întâmpla, pentru că, până, la urmă, 1 martie reprezintă o speranţă nelămurită încă, un tremur delicat în suflet pe care numai razele soarelui de primăvară îl poate „coace” şi metamorfoza în promisiunea unei certitudini.

Iar dacă nu înţelegeţi diferenţa dintre a spune şi a crede ceea ce spui, să vă dau câteva exemple, aşa, la nimereală.

Este ca şi cum prefectul ne-ar spune că ne respectă, în acelaşi timp în care decide, ca pe propria moşie, cine să intre pe uşa principală în Prefectură şi cine pe „din dos”.

Sau, dacă nu aţi înţeles încă situaţia, este ca şi cum arhitecta şefă ne-ar explica ce proiecte vrea să implementeze în Primărie, în condiţiile în care lucrează de un an de zile acolo, dar până acum nu a realizat nimic din ce şi-a propus, doar pentru că – explică tot dumneaei – nu a avut atribuţii. Salariu de arhitect şef a avut în schimb, recunoaşte tot dânsa...

Sau este exact ca şi cum ai reprezenta Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, dar eviţi, de la lună la lună, să dai date concrete despre şomaj – nici nume de firme, nici număr de disponibilizaţi – de ai spune că şomajul este vreo boală ruşinoasă pe care statul trebuie să o ascundă privirilor indiscrete. 

Iar exemple de o astfel de duplicitate şi lipsă de responsabilitate deghizate în „transparenţă şi respect faţă de cetăţean” vă pot da la nesfârşit, însă cred că aţi înţeles ideea.

Aşa că, atunci când butonaţi un SMS de „primăvară frumoasă”, încercaţi să înţelegeţi că Paştele încă nu a venit, ca să vestiţi Învierea, iar de 1 martie se împart, cu sinceritate, ghiocei şi mărţişoare, nu cuvinte pompoase în care nu crede nimeni şi măşti zâmbitoare, de clovni, de care râde toată lumea, pe la spate!

Încercaţi, măcar pentru un moment, să faceţi o pauză de la muncă, să nu mai concediaţi cu un „send” relaţiile şi prieteniile şi faceţi-vă timp pentru un lucru simplu, dar din inimă.

Lăsaţi promisiunile de o primăvară/vară/toamnă mai bună, sau furtul de speranţe celor care se pricep mai bine să facă acest lucru.

A, şi să nu uit: o primăvară frumoasă şi sărutări de mâini doamnei!

Citit 707 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.