Balanţa

Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Miile de români înghesuiţi pe aeroport pentru a lua drumul Germaniei în celebra, de acum, „Operaţiune Sparanghelul” sunt doar începutul unui trend ce se va manifesta tot mai mult în perioada următoare. Un trend care, în final, ar putea fi periculos pentru România. 

Nu e un secret că unele dintre statele europene, chiar dacă nu au trecut cu totul hopul combaterii coronavirusului, se gândesc să repornească motoarele economice. Germania, Olanda, Spania, chiar şi Italia resimt presiunea restricţiilor impuse propriilor economii. În ciuda sutelor de miliarde de euro pompaţi în susţinerea întreprinderilor şi măsurilor de protecţie socială, calculele financiare sunt reci şi fără sentimentalisme: nu produci, ai şanse să transferi criza sanitară într-o criză economico-socială. E, poate, acel calcul cinic pe care unii politicieni europeni şi-l făceau la un moment dat şi puneau în balanţă costul pierderilor de vieţi omeneşti cu costul stopării lanţurilor economice. Iar dacă în cele mai multe cazuri s-a ajuns la impunerea „distanţei sociale” şi a măsurilor de izolare, acum cele două elemente încep din nou să fie puse în balanţă.

Pe de o parte, nu poţi pompa la nesfârşit bani pentru susţinerea unui sistem economic nefuncţional, apoi, chiar şi aşa, sunt sectoare şi categorii vulnerabile care scapă schemelor de sprijin cu caracter general. Pe de altă parte, sunt ţări în care izolarea deja a creat destule frustrări în rândul populaţiei active, iar de aici apare inclusiv o presiune politică spre deblocarea economiilor.

Drept urmare, cu mască, fără mască, parţial sau total, ne putem aştepta ca tot mai multe economii din UE să repornească, iar de aici şi cererea crescută de forţă de muncă. Tot mai mulţi vor fi şi românii care, în carantină sau nu, vor dori să se reîntoarcă la vechile locuri de muncă. În acelaşi timp, şi la noi vor fi tot mai mulţi care se vor întreba de ce în Germania sau Spania se poate munci, iar în România, nu! Şi date fiind costurile bugetare, politice, sociale, să se dea „liber” şi la noi, chiar dacă, în ceea ce priveşte evoluţia epidemiei, suntem cu două, trei săptămâni în urma statelor din Vest.

Numai că, relaxarea măsurilor împotriva coronavirusului înainte de vreme n-ar face decât să dea naştere la noi pericole, să adâncim criza din care acum încercăm să ieşim. Iar acel scenariu al sistemului sanitar în colaps şi mii de morţi să devină realitate. Să sperăm că vom avea înţelepciunea de a alege corect...

Citit 1682 ori Ultima modificare Luni, 13 Aprilie 2020 22:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.