COVID și câinele lui Pavlov

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)
2 comentarii

Legenda spune că Pavlov a continuat să-i ducă de mâncare câinelui său la ore fixe chiar și după ce acesta a murit. În ceea ce ne privește pe noi și noul coronavirus, încă suntem în prima fază, aia în care vorbim numai despre virus, infectați, morți, amenzi și ordonanțe. E de înțeles oarecum, cât suntem închiși în case și putem ieși, o parte dintre noi, numai cu hârtie doveditoare că avem treabă undeva și că nu ne ducem să tăiem frunze la câini. Chiar așa, nu vă e dor să ieșiți, pur și simplu? Să mergeți pe stradă fără o țintă anume, la o plimbare pe faleză, ori să stați în parc pe o bancă, singur sau, dacă e cazul, cu copiii? Să vă puteţi întâlni cu doi-trei prieteni la o cafea, o bere sau un mic, fără să număraţi dacă sunteți mai mult de trei persoane? Sau să mergeți la un film la cinema?

Apropo de filme, exasperat de știrile cu coronavirusul, tot studiez de zile încoace oferta canalelor de filme de pe cablu. Habar n-am avut că poți să vezi, de exemplu, seria "Resident Evil" în fiecare zi, pe posturi diferite, habar n-am avut că Steven Segal a jucat în atâtea filme și coproducții. N-am avut idee că Bud Spencer și Terence Hill au turnat filme de care n-am auzit niciodată, ori că s-au făcut atât de multe pelicule cu Winnetou.

În fine, scuze pentru această paranteză. Din 15 mai, se vor relaxa restricțiile, dar viața noastră, așa cum o știam până prin februarie, nu va reveni la normal prea curând, până nu va fi pe piață și vaccinul anti-COVID. Precum Pavlov, vom continua să discutăm încă mult și bine despre coronavirus, și asta nu din reflex, ci obligați de realitate. De noua realitate. Copiii vor purta măști la școală, adulții vor face același lucru în spațiile închise, va trebui să ne spălăm pe mâini la fel de des (din fericire, ăsta e un reflex pozitiv câștigat) etc. Și, dacă tot vom mai vorbi de COVID multe luni de-acum încolo, poate ar fi bine să nu uităm că Sănătatea are nevoie de spitale noi și de bani, pentru a nu mai fi luați prin surprindere de vreun alt flagel, poate vom băga bani mai mulți în Educație, ca să nu le cerem copiilor activități online când mulți dintre ei nu au calculator și internet, poate vom reînvia industria românească, care ne-ar fi putut ajuta atât de mult în această perioadă și pe care am pus-o la pământ sau am vândut-o pe nimic, poate vom învăța că, așa cum statul ne-a monitorizat pe noi, și noi avem dreptul să monitorizăm statul în tot ceea ce face, și câte și mai câte. Dar, cum spuneam, vom avea timp destul să discutăm despre toate astea. Important este să nu uităm!

Citit 1300 ori Ultima modificare Vineri, 24 Aprilie 2020 16:36

2 comentarii

 • postat de CardVid20 Duminică, 26 Aprilie 2020 04:35 78.96.83.*** Link la comentariu
  1
  11

  Adica stapanirea e Pavlov si noi, multimea, e cainele ?

  Raportează
 • postat de Noua normalitate ?!!! Ce-i aia ?!!! Sâmbătă, 25 Aprilie 2020 07:18 77.111.245.*** Link la comentariu
  2
  11

  Atata timp cat, dupa data de 15 mai, cand se va ridica aceasta restrictie (despre care sper din suflet ca presa sa aiba puterea si determinarea si curajul sa o cerceteze pana in cele mai mici detalii si sa faca cunoscut toate cate au fost ascunze si cenzurate si manipulate si interzise pentru aducerea la cunostinta catre populatie)...dupa aceasta data, eu inteleg si accept ideea ca este necesara respectarea masurilor de distantare sociala si de port al mastii si de igiena stricta...atata timp cat aceste masuri nu vor veni LA PACHET, cu titlul de ...RECOMANDARE OBLIGATORIE portul a cine stie caror dispozitive de monitorizare a deplasarii persoanelor, a interceptarii (obligatorie, prin lege) a tuturor convorbirilor telefonice si a activitatii de pe internet, a urmaririi populatiei cu ajutorul camerelor de supraveghere, dronelor, elicopterelor, echipajelor desemnate special in acest sens, asa cum, dupa cat se vede, se tot incearca sa se lanseze prin unele ziare extremist globaliste (si nu numai prin ziare)... idei din astea si sa sugereze ca, de fapt, asa va trebui sa arate intr-un viitor cat mai apropiat o...ROMANIE NORMALA...sintagma ,,noua normalitate" aparand din ce in ce mai des in spatiul public, fara sa se defineasca ce anume inseamna aceasta ,,NOUA NORMALITATE" ci este lasata doar asaaa...sa pluteasca aceasta idee, in asa fel incat populatia sa nu mai aiba reactie in momentul in care se vor face cunoscute si se vor pune in aplicare prin cine stie ce decret prezidential prevederile acestei ,,noi normalitati"

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.