COVID și câinele lui Pavlov

Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Legenda spune că Pavlov a continuat să-i ducă de mâncare câinelui său la ore fixe chiar și după ce acesta a murit. În ceea ce ne privește pe noi și noul coronavirus, încă suntem în prima fază, aia în care vorbim numai despre virus, infectați, morți, amenzi și ordonanțe. E de înțeles oarecum, cât suntem închiși în case și putem ieși, o parte dintre noi, numai cu hârtie doveditoare că avem treabă undeva și că nu ne ducem să tăiem frunze la câini. Chiar așa, nu vă e dor să ieșiți, pur și simplu? Să mergeți pe stradă fără o țintă anume, la o plimbare pe faleză, ori să stați în parc pe o bancă, singur sau, dacă e cazul, cu copiii? Să vă puteţi întâlni cu doi-trei prieteni la o cafea, o bere sau un mic, fără să număraţi dacă sunteți mai mult de trei persoane? Sau să mergeți la un film la cinema?

Apropo de filme, exasperat de știrile cu coronavirusul, tot studiez de zile încoace oferta canalelor de filme de pe cablu. Habar n-am avut că poți să vezi, de exemplu, seria "Resident Evil" în fiecare zi, pe posturi diferite, habar n-am avut că Steven Segal a jucat în atâtea filme și coproducții. N-am avut idee că Bud Spencer și Terence Hill au turnat filme de care n-am auzit niciodată, ori că s-au făcut atât de multe pelicule cu Winnetou.

În fine, scuze pentru această paranteză. Din 15 mai, se vor relaxa restricțiile, dar viața noastră, așa cum o știam până prin februarie, nu va reveni la normal prea curând, până nu va fi pe piață și vaccinul anti-COVID. Precum Pavlov, vom continua să discutăm încă mult și bine despre coronavirus, și asta nu din reflex, ci obligați de realitate. De noua realitate. Copiii vor purta măști la școală, adulții vor face același lucru în spațiile închise, va trebui să ne spălăm pe mâini la fel de des (din fericire, ăsta e un reflex pozitiv câștigat) etc. Și, dacă tot vom mai vorbi de COVID multe luni de-acum încolo, poate ar fi bine să nu uităm că Sănătatea are nevoie de spitale noi și de bani, pentru a nu mai fi luați prin surprindere de vreun alt flagel, poate vom băga bani mai mulți în Educație, ca să nu le cerem copiilor activități online când mulți dintre ei nu au calculator și internet, poate vom reînvia industria românească, care ne-ar fi putut ajuta atât de mult în această perioadă și pe care am pus-o la pământ sau am vândut-o pe nimic, poate vom învăța că, așa cum statul ne-a monitorizat pe noi, și noi avem dreptul să monitorizăm statul în tot ceea ce face, și câte și mai câte. Dar, cum spuneam, vom avea timp destul să discutăm despre toate astea. Important este să nu uităm!

Citit 2196 ori Ultima modificare Vineri, 24 Aprilie 2020 16:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.