Bolnavii nimănui

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

În timp ce o mare parte din resursele sistemului medical românesc au fost dirijate pentru a răspunde amenințării reprezentate de noul coronavirus, restul problemelor de sănătate publică au picat pe un nemeritat plan secund în agenda autorităților sanitare. Neglijați oricum și înainte de izbucnirea actualei pandemii, pacienții cu afecțiuni cronice par să fi rămas acum, mai mult ca niciodată, bolnavii nimănui.

De teama infecției cu SARS-CoV-2, mulți pacienți cu urgențe cardiovasculare nu au mai mers în ultima perioadă la spital. Semnalul de alarmă este tras chiar de asociațiile de pacienți, care spun că bolnavii, inclusiv cei cu infarct miocardic acut (care reprezintă una dintre cele mai mari urgențe medicale), au evitat în ultimele luni să meargă la medic sau în unitățile de primire urgență ale spitalelor. Mai mult, conform Societății Europene de Cardiologie, în zonele afectate de pandemie, s-au înregistrat cu 50 la sută – 70 la sută mai puține prezentări de cardiologie comparativ cu perioada anterioară.

Nu doar bolnavii cardiaci sunt afectați. În România trăiesc milioane de persoane cu una sau cu mai multe boli cronice. Vorbim despre diabet, hipertensiune arterială, boală cardiovasculară, insuficiență cardiacă, boli pulmonare, boli hepatice și afecțiuni neurologice. Toți aceștia au de suferit direct și indirect în vremea pandemiei. Controalele medicale periodice au fost amânate, unele tratamente se găsesc cu greu în farmacii sau nu se mai găsesc deloc, iar riscul de a dezvolta forme grave de Covid-19 este mult mai mare în cazul acestor pacienți.

Contorizăm zilnic noile cazuri de Covid-19, dar nu trebuie să uităm că restul bolilor nu au intrat în izolare odată cu omenirea. Boala nu așteaptă, iar o afecțiune cronică scăpată de sub control poate duce rapid la sechele permanente sau chiar la deces. Efectele acestei ”pandemii”, subtile, dar cât se poate de reale, nu vor întârzia să apară, din păcate, îndată ce coronavirusul va înceta să mai capteze atenția generală. Și, dincolo de suferința pe care o provoacă, complicațiile date de netratarea bolilor cronice vor însemna și o cheltuială imensă pe umerii unui sistem medical deja șubrezit.

Citit 1650 ori Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2020 17:24

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.