Bolnavii nimănui

Evaluaţi acest articol
(20 voturi)
2 comentarii

În timp ce o mare parte din resursele sistemului medical românesc au fost dirijate pentru a răspunde amenințării reprezentate de noul coronavirus, restul problemelor de sănătate publică au picat pe un nemeritat plan secund în agenda autorităților sanitare. Neglijați oricum și înainte de izbucnirea actualei pandemii, pacienții cu afecțiuni cronice par să fi rămas acum, mai mult ca niciodată, bolnavii nimănui.
De teama infecției cu SARS-CoV-2, mulți pacienți cu urgențe cardiovasculare nu au mai mers în ultima perioadă la spital. Semnalul de alarmă este tras chiar de asociațiile de pacienți, care spun că bolnavii, inclusiv cei cu infarct miocardic acut (care reprezintă una dintre cele mai mari urgențe medicale), au evitat în ultimele luni să meargă la medic sau în unitățile de primire urgență ale spitalelor. Mai mult, conform Societății Europene de Cardiologie, în zonele afectate de pandemie, s-au înregistrat cu 50 la sută – 70 la sută mai puține prezentări de cardiologie comparativ cu perioada anterioară.
Nu doar bolnavii cardiaci sunt afectați. În România trăiesc milioane de persoane cu una sau cu mai multe boli cronice. Vorbim despre diabet, hipertensiune arterială, boală cardiovasculară, insuficiență cardiacă, boli pulmonare, boli hepatice și afecțiuni neurologice. Toți aceștia au de suferit direct și indirect în vremea pandemiei. Controalele medicale periodice au fost amânate, unele tratamente se găsesc cu greu în farmacii sau nu se mai găsesc deloc, iar riscul de a dezvolta forme grave de Covid-19 este mult mai mare în cazul acestor pacienți.
Contorizăm zilnic noile cazuri de Covid-19, dar nu trebuie să uităm că restul bolilor nu au intrat în izolare odată cu omenirea. Boala nu așteaptă, iar o afecțiune cronică scăpată de sub control poate duce rapid la sechele permanente sau chiar la deces. Efectele acestei ”pandemii”, subtile, dar cât se poate de reale, nu vor întârzia să apară, din păcate, îndată ce coronavirusul va înceta să mai capteze atenția generală. Și, dincolo de suferința pe care o provoacă, complicațiile date de netratarea bolilor cronice vor însemna și o cheltuială imensă pe umerii unui sistem medical deja șubrezit.

Citit 1106 ori Ultima modificare Vineri, 01 Mai 2020 17:24

2 comentarii

 • postat de galateanca revoltata Duminică, 03 Mai 2020 11:29 5.13.195.*** Link la comentariu
  0
  10

  Aveti dreptate, domnule Remus Basalic dar inafara de micsorarea nr. consultatiilor pentru bolnavii cronici, sunt si cei care depind toata viata lor de medicamente. Multe dintre ele nu se gasesc de cateva luni si situatia nu s-a remediat. Cei cu probleme endocrine, de exemplu (cu tiroida extirpata, situatie in care ma aflu si eu) au nevoie zilnic de EUTHYROX fiind un substitut al hormonilor tiroidieni. Caut disperata pe la farmacii, unele n-au primit deloc, altele au facut liste de asteptare pt cand vor primi sau impart o cutie cu 4 folii/25 tablete la 4 persoane, cate o folie de persoana. Depinde si de dozaj, daca ai "norocul" sa ti se dea o folie de 25 mg/tableta si tu ai nevoie sa iei de 100 mg adica 4 tablete pe zi, in 6 zile s-au terminat. Nu inteleg totusi de ce inainte de situatia de urgenta se gasea acest medicament vital pt unii, nu era o problema si acum de atata timp nu. Din cate stiu importul de medicamente nu a fost sistat, restrictionat. Eu mai am cateva tablete, daca nu mai gasesc nu stiu ce voi face. Mor ? In situatia mea sunt mii de persoane.

  Raportează
 • postat de Ne intalnim la VOT. Sâmbătă, 02 Mai 2020 15:07 77.111.247.*** Link la comentariu
  2
  18

  Romania este (in continuare) defazata fata de toate tarile din Europa si rupta de realitate in aceasta criza si toate masurile care se iau in tara asta sunt contradictorii si haotice, lipsite de orice logica si coerenta.
  Conducerea tarii, constienta de faptul ca este absolut depasita de situatie si incompetenta si lipsita de orice fel de stiinta in legatura cu masurile care trebuiesc luate si de felul cum trebuie sa procedeze pe mai departe, gaseste drept singura solutie la aceasta criza sa ameninte in continuare populatia tarii cu masuri represive din partea jandarmeriei si armatei si cu mentinerea restrictionarii drepturilor cetatenesti pe mai departe, intr-un mod si pe o perioada nedefinite.

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro