Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
1 comentariu

Exact în momentul în care ar trebui să ne pregătim pozițiile pentru un al doilea val al pandemiei de coronavirus, o altă molimă, mult mai perfidă, își arată din nou colții. Este vorba despre flagelul corupției, boală incurabilă, se pare, în societatea românească.

Ultimul caz de răsunet din zona sănătății este cel al directorului Unifarm, compania de stat care se ocupă cu achizițiile centralizate de medicamente pentru spitale și nu numai. Procurorii DNA îl acuză pe Adrian Ionel, aflat la conducerea Unifarm din 2012, că a luat o mită de 760.000 de euro de la o firmă pentru a facilita achiziția a 250.000 de combinezoane și trei milioane de măști chirurgicale pentru personalul medical din spitale.
Doar că primele un milion de măști livrate și recepționate de Unifarm nu erau chirurgicale, ci simple măști de protecție, care nu aveau nicio treabă că standardele stipulate în contract. Mai mult, contractul a fost atribuit fără a respecta nicio procedură legală în vigoare. Cazul a fost deja dezbătut pe larg, zilele trecute, însă accentul s-a pus, în special, pe paguba materială creată astfel, deoarece banii plătiți pentru echipamentele neconforme au venit de la  bugetul de stat.
Cel puțin la fel de grav mi se pare însă și faptul că, prin acest act de corupție, angajații din spitale au fost practic trimiși să lupte cu noul coronavirus cu echipamente de slabă calitate, ceea ce cu siguranță a crescut riscul de infectare în rândul personalului medical. Nu doar Adrian Ionel este vinovat aici, ci și Ministerul Sănătății, deoarece nu a asigurat mecanismele de control necesare pentru a împiedica apariția unei astfel de situații. Angajații din spitale, cei pe care, în lunile din urmă, i-am numit ”eroi în halate albe”, au fost trimiși practic fără echipament de protecție la război. În situația unei îmbolnăviri în masă a personalului medical, lucru care s-a și întâmplat, de altfel, în câteva spitale, toți pacienții, nu doar cei suferinzi de COVID-19, ar fi fost lăsați fără asistență medicală, deoarece nu ar fi avut cine să-i mai trateze.
Este, fără îndoială, un atentat la siguranța națională, iar acest caz singular ascunde o multitudine de alte fapte de corupție, săvârșite de un sistem mafiot în care interlopii stau la aceeași masă cu înalții funcționari publici. Și dacă în alte domenii corupția se traduce prin lipsa unor șosele performante, prin întârzierea unor proiecte cu impact asupra calității vieții, în Sănătate, corupția înseamnă moarte.

Citit 898 ori Ultima modificare Duminică, 28 Iunie 2020 18:52

1 comentariu

  • postat de jorpalica Luni, 29 Iunie 2020 08:30 89.39.81.*** Link la comentariu
    1
    8

    Ba? Astia coruptii,abjectii care va sa zica,problema lor vine de la nastere ma ,din familie.Ba astia nu vin ma din familii cu multi copii.Din familii unde cel mare are grija de cei mici,unde invata sa fie responsabili,sa imparta,sa le fie mila de fratiori surioare,si sa-si rupa de la gura sa dea celorlalti.Baaaa astia au trait singuri ,si toti leau dat .LOR.Asa au crescut.Astia nu fac nimic pana nu le dai ceva.Ba am avut un coleg in liceu ,prost de rand,ca era liceu industrial.Acel om nu te ajuta sa-si muti oleaca patul pana nu intreba ;Da ce-mi dai?N-am auzit de unul macar care sa fi avut frati si surori si sa ceara sau sa astepte sai dea unul care are mai putin ca el.Am vazut insa pe troti cei care au crescut singuri ,egoisti de mici ,invatati asa ,cand veneau alti copii,sa-si ascunda jucariile,Sa nu dea nimic,sa nu imparta,dar sa creada ca i se cuvine totul,daca lui ii dadeau toti.In rest,educatia ,p[ersonala nu exista,Egoismul e direct proportiponal cu varsta ,iar avaritia tine de intrecerea intre ei.Care ia mai mult,care are vila mai mare,care are masina mai de neam prostsi ....tot asa.Imi dati voie sa le spun ceva?Bai prostilor corupti?Politicieni,doctori,functionari si orice idiot ajuns pa pile pe spezele lu mamica si lu taticu,ba voi pentru oameni seriosoi ,cinstiti si buni ....NICI NU EXISTATI MA.VOI NU EXISTATI.Sunteti morti sufleteste inca de cxand iti e impins plicul cu bani in fatza ,lasand in urma saracie si neajunsuri la gura altor copii.Veti da socoteala .

    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.