Cum își ascund spitalele gălățene mizeria sub preș

Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Un cerc vicios de interese și de înțelegeri nescrise face ca multe dintre îmbolnăvirile apărute în spitalele gălățene să nu ajungă niciodată în statisticile oficiale. Ne găsim, din acest motiv, în situația cinică de a avea pe hârtie cele mai curate și mai sigure spitale din Europa, în vreme ce, în realitate, bacteriile din aceste spitale fac victime după victime.

O simplă consultare a declarațiilor de avere și de interese de pe site-ul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați ne arată că șefa Compartimentului de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul DSP Galați, dr. Mariana Ioan, a prestat, anul trecut, și servicii de consultanță medicală pentru cinci spitale din Galați.

Astfel, dr. Ioan a ajuns în situația de a lucra pentru jumătate dintre spitalele pe care tot ea trebuia să le autorizeze. Este o situație aflată într-o zonă gri: pe de o parte, aceste servicii de consultanță sunt plătite cu sume consistente de spitalele în cauză. Pe de altă parte, spitalele respective se asigură că nu vor avea probleme cu obținerea autorizațiilor și a vizelor anuale. Ambele părți par să aibă de câștigat. De pierdut are însă pacientul.

Prin evaluările și controalele pe care le face, DSP Galați ar trebui să se asigure că spitalele respectă normele sanitare și că fac tot posibilul pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor intraspitalicești. În realitate, infecțiile dobândite de pacienți în spitale sunt de multe ori trecute cu vederea, pentru ”a da bine în statistici”.

În țările civilizate, raportarea acestor îmbolnăviri este încurajată, pentru ca astfel să se știe unde se află respectivul spital și ce se poate face pentru a îmbunătăți lucrurile. La noi, din contră, contează aparențele, chiar dacă repercusiunile unei astfel de abordări sunt dezastruoase, și pentru pacienți, și pentru sistemul medical.

Venit la Galați, pentru a examina situația de la Spitalul Județean Galați, unde există un focar de COVID-19, ministrul Sănătății a remarcat că ancheta epidemiologică nu este făcută așa cum ar fi trebuit. Cum ar fi putut fi făcută însă ca la carte, atunci când epidemiologul angajat pe post de consultant de către spital trebuia să se ocupe și de alte patru locuri de muncă? Până la urmă, faptul că acest lucru este permis de lege, nu înseamnă că este și moral. Cum poți tu să evaluezi, pentru DSP, un spital care te plătește să-i acorzi consultanță? Și când? Ziua are același număr de ore pentru toți. Restul e lăcomie și pură demagogie.

Citit 2509 ori Ultima modificare Marți, 21 Iulie 2020 18:09

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.