De peste jumătate de an, Euthyrox, un medicament esențial pentru bolnavii cu afecțiuni tiroidiene, lipsește din farmaciile din România. În tot acest timp, autoritățile s-au dovedit incapabile și indiferente în rezolvarea unei crize care afectează sute de mii de pacienți români.
Criza Euthyrox a apărut în România în luna ianuarie, atunci când mulți pacienți cu probleme ale glandei tiroide nu au mai găsit medicamentul în farmacii. În lunile următoare, lucrurile s-au agravat progresiv, odată ce tot mai mulți bolnavi au rămas fără tratament și nu au mai avut de unde să-l cumpere.
Potrivit asociațiilor de pacienți, în jur de 500.000 de români sunt afectați de lipsa acestui medicament. Fără alternativă terapeutică, oamenii au fost nevoiți să aducă medicamentul de peste graniță, cât a mai fost posibil, sau să-l cumpere de pe piața neagră, la prețuri și de zece ori mai mari decât cele din farmacii.
Problema este că o țară ca România nu este capabilă să asigure pârghiile legislative necesare pentru a aduce medicamentui Euthyrox în țară (este produs în Germania – n.r.).
Dincolo de incoerența oficialilor din Ministerul Sănătății și a celor de la Agenția Medicamentelor, situația este cât se poate de gravă. Pacienții care depind de Euthyrox riscă să sufere de complicații grave sau chiar foarte grave, uneori letale, dacă nu iau medicamentul timp de șase săptămâni.
Este doar un exemplu de criză medicală, ale cărei drame se petrec departe de ochii opiniei publice, umbrită de isteria provocată de noul coronavirus.
Problema este că și acești pacienți, la fel ca toți ceilalți bolnavi cronici afectați indirect, în ultimele luni, de actuala epidemie, au dreptul la tratamentul de care viața lor depinde.
Criza Euthyrox se prelungeşte și din cauza mentalității păguboase a oficialilor din fruntea sistemului sanitar, care nu vor să accepte că sunt depășiți de situație. În urmă cu ceva timp, de la Ministerul Sănătății veneau vești despre o rezolvare a situației. Bineînțeles, lucrurile nu doar că nu s-au remediat, dar chiar s-au agravat. Dintr-o investigație a Hotnews reiese că, din patru furnizori care aduceau pe piața din România Euthyrox, trei s-au retras deja.
Deşi situația este din ce în ce mai rea, șefii din Sănătate spun că lucrurile sunt sub control și că facem față. La fel s-a spus și după Colectiv, pentru ca mai apoi să reiasă că multe dintre victimele incendiului au murit pentru că statul român a întârziat sau nu a permis transferul lor în spitale moderne din vestul Europei. O lecție tragică, din care nu am învățat mai nimic.