Euthyrox, un cartof prea fierbinte pentru autorități

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

De peste jumătate de an, Euthyrox, un medicament esențial pentru bolnavii cu afecțiuni tiroidiene, lipsește din farmaciile din România. În tot acest timp, autoritățile s-au dovedit incapabile și indiferente în rezolvarea unei crize care afectează sute de mii de pacienți români.

Criza Euthyrox a apărut în România în luna ianuarie, atunci când mulți pacienți cu probleme ale glandei tiroide nu au mai găsit medicamentul în farmacii. În lunile următoare, lucrurile s-au agravat progresiv, odată ce tot mai mulți bolnavi au rămas fără tratament și nu au mai avut de unde să-l cumpere.
Potrivit asociațiilor de pacienți, în jur de 500.000 de români sunt afectați de lipsa acestui medicament. Fără alternativă terapeutică, oamenii au fost nevoiți să aducă medicamentul de peste graniță, cât a mai fost posibil, sau să-l cumpere de pe piața neagră, la prețuri și de zece ori mai mari decât cele din farmacii.
Problema este că o țară ca România nu este capabilă să asigure pârghiile legislative necesare pentru a aduce medicamentui Euthyrox în țară (este produs în Germania – n.r.).
Dincolo de incoerența oficialilor din Ministerul Sănătății și a celor de la Agenția Medicamentelor, situația este cât se poate de gravă. Pacienții care depind de Euthyrox riscă să sufere de complicații grave sau chiar foarte grave, uneori letale, dacă nu iau medicamentul timp de șase săptămâni.
Este doar un exemplu de criză medicală, ale cărei drame se petrec departe de ochii opiniei publice, umbrită de isteria provocată de noul coronavirus.
Problema este că și acești pacienți, la fel ca toți ceilalți bolnavi cronici afectați indirect, în ultimele luni, de actuala epidemie, au dreptul la tratamentul de care viața lor depinde.
Criza Euthyrox se prelungeşte și din cauza mentalității păguboase a oficialilor din fruntea sistemului sanitar, care nu vor să accepte că sunt depășiți de situație. În urmă cu ceva timp, de la Ministerul Sănătății veneau vești despre o rezolvare a situației. Bineînțeles, lucrurile nu doar că nu s-au remediat, dar chiar s-au agravat. Dintr-o investigație a Hotnews reiese că, din patru furnizori care aduceau pe piața din România Euthyrox, trei s-au retras deja.
Deşi situația este din ce în ce mai rea, șefii din Sănătate spun că lucrurile sunt sub control și că facem față. La fel s-a spus și după Colectiv, pentru ca mai apoi să reiasă că multe dintre victimele incendiului au murit pentru că statul român a întârziat sau nu a permis transferul lor în spitale moderne din vestul Europei. O lecție tragică, din care nu am învățat mai nimic.

Citit 1643 ori Ultima modificare Vineri, 07 August 2020 18:14

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

 • postat de pacienta revoltata
  Sâmbătă, 08 August 2020 14:50
  188.24.254.***
  Sunt o pacienta cu tiroida extirpata total si dependenta de Euthyrox, medicament pe care trebuie sa-l iau zilnic, toata viata.
  Am cautat disperata prin farmacii, m-am imprumutat de la cunostinte, m-au inscris pe liste de asteptare, au trecut cel putin 5 luni de atunci. Abia ieri 07.08.2020 am fost sunata de la o farmacie sa ma duc sa-mi dea 30 de tablete Euthyrox 100 (ajung pt. 1 luna), mi s-a cerut reteta, s-a facut copie dupa ea, au scris data, cu stampila si semnatura. Mi s-a spus de catre o farmacista ca nu-mi poate da 1 cutie (100 tablete) pt ca farmacia a primit o singura cutie, lucru greu de crezut. Sa fim seriosi...Am platit mai putin de 4 lei. Incerc sa-mi procur din strainatate pt ca, desi am sperat ca se va rezolva aceasta problema vitala pt sute de mii de pacienti, devine din ce in ce mai clar ca nu e asa. Cred ca toti cei afectati n-am avea nimic impotriva sa se mareasca pretul medicamentului numai sa-l gasim. La ora actuala 1 cutie are 100 tablete si costa aprox 12 lei. Cine si de ce intretine aceasta criza a medicamentului ? Ca tot vorbea ministrul Sanatatii de Management defectuos la Galati, poate ar trebui sa vada si ce fel de management este la Ministerul Sanatatii, la agentia de distributie a medicamentului. In martie-aprilie spunea ca stie si ca s-a rezolvat problema lipsei Euthyrox, Nu, nu s-a rezolvat ci s-a agravat asa cum scrie si in articol. Tot am sperat, ca azi, ca maine dar...
  1
  10
  Raportează
 • postat de Suprateranul
  Sâmbătă, 08 August 2020 08:30
  86.124.206.***
  'Problema este că o țară ca România nu este capabilă să asigure pârghiile legislative necesare pentru a aduce medicamentui Euthyrox în țară'.

  Legislatia e fix cauza acestei probleme: faptul ca statul se incapataneaza sa impuna pretul la care sa-l vanda producatorii, si de aceea niciun producator nu vrea sa-l aduca aici. Daca maine s-ar renunta la politica asta paguboasa, imediat ar aparea in farmacii. La pret mai mare decat cel impus de catre stat, dar cu mult mai mic decat cel de pe piata neagra. In plus, cu ce te inalzeste pe tine bolnav ca pe hartie medicamentul ar fi ieftin cand tu nu il poti gasi?

  Iar asta e valabil in general pentru tratarea bolilor mai grave.
  3
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.