Improvizaţii în stil românesc la deschiderea şcolilor

Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Devine îngrijorătoare bucuria pe care o afişează unii directori de unităţi de învăţământ vizavi de începerea şcolii faţă în faţă. Dacă la începutul lunii august, aceeaşi oameni păreau să aibă o mulţime de probleme de rezolvat, astfel încât cursurile să poată începe în siguranţă în contextul pandemiei, dintr-o dată lucrurile par să se fi aşezat de la sine. Asta în condiţiile în care în judeţ sunt primării care n-au alocat de patru ani niciun leu măcar pentru dat o mână de var în clase, iar în municipiul Galaţi, cererile managerilor de instituţii de învăţământ au fost amânate până la rectificare. Despre care nu se aude deocamdată nimic. Şi până la începerea anului şcolar mai sunt doar două săptămâni. Când să se facă achiziţiile? Când să se remedieze neajunsurile? Cu un Guvern care nici acum nu ştie ce vrea în privinţa respectării normelor sanitare şi cu administraţii locale preocupate de campania electorală mai mult decât de nevoile comunităţii, motanul a fost aruncat în curtea şcolii. Se vorbeşte de descentralizare, în condiţiile în care oamenii aceştia nu au nici putere de decizie, dar nici acces la finanţarea de care au nevoie. Şi atunci cum să se descurce? Pur şi simplu să facă bici, care să şi pocnească. Aşa s-a ajuns la tăcere. Cei mai mulţi dintre ei nu mai au nevoie de nimic. Improvizează. De ce? Pentru că mulţi sunt puşi în funcţii pe criterii politice. Chiar dacă s-a dat şi concurs. Şi au motive să ţină cu dinţii de scaun. Alţii au învăţat să ţină "ciocul mic", ca să nu supere primarii care le-ar putea tăia finanţarea şi aşa pe sponci. Alţii tac de lehamite. Şi dacă ar vorbi, n-ar rezolva mai nimic. Timpul în care s-ar fi putut face ceva temeinic deja a expirat. Acum, doar cârpeli.

Până la urmă toţi au înţeles că, până la alegeri, cum-necum, şcolile trebuie să stea deschise. Sunt două săptămâni de sacrificiu, iar efectele se vor vedea în explozia numărului de cazuri de Covid-19. Apoi se va trece la şcoală online, dar cu ce preţ, rămâne să aflăm.

Trag cu ochiul la sud-coreeni, care au deschis şi ei şcolile şi se gândesc să le închidă deja, pentru că a crescut numărul îmbolnăvirilor la câte 280 de cazuri pe zi. Iar ei consideră asta un lucru îngrijorător, numărul total de îmbolnăviri fiind la ei de peste 17.000. La noi, cu peste 1.000 de cazuri noi pe zi şi peste 80.000 de îmbolnăviri în total, nu prea ne permitem să riscăm agravarea situaţiei. Dar cine să mai ţină cont de asta?

Citit 1762 ori Ultima modificare Marți, 25 August 2020 17:51

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.