Sclavii cifrelor

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)
3 comentarii

Nu știu în alte țări cum este, dar la noi, pandemia de Covid s-a transformat într-un adevărat bombardament al cifrelor. Zi de zi, la orice oră, pe orice post de știri, pe site-uri și pe rețelele de socializare, ni se aruncă în față cifre, cifre și iar cifre. Cifre cu numărul de infectați, cu numărul celor care au murit, procente pe județe, pe orașe, pe cartiere, pe sectoare. Dacă înainte ne-am amuzat cu formula de calcul pentru aria cercului, acum matematica din cadrul știrilor a ajuns la un cu totul alt nivel. Totul se discută în procente, chiar și când e vorba de teatre sau de săli de spectacole. Dacă suntem sub 1,5 la mie, spectatorii au voie să intre în săli doar la 50 la sută din capacitate. Dacă suntem între 1,5 și 3 la mie, procentul spectatorilor se reduce la 30 la sută din capacitatea sălii. La fel și restaurante și cafenele. Ajungi să te intereseze mai mult distanțarea fizică față de ceilalți spectatori, decât ceea ce se întâmplă cu adevărat pe scenă sau lângă tine. În știrile economice, bombardamentul cifrelor este mai de înțeles. Dar chiar și așa, citim și auzim aproape numai despre contracții de X la sută din PIB, despre procente ale angajaților care și-au pierdut locurile de muncă, despre Y la sută firme care s-au închis. Părerile sunt împărțite și în această privință. Unii așteaptă comunicatele de la ora 13,00 ale CNSU ca să spună, a câta oară, că situația este din ce în ce mai gravă, alții, din contră, că dracul nu e chiar atât de negru.
Mă număr printre cei care urăsc să mai vadă sau să mai audă cifre despre coronavirus. Accept existența virusului și hazardul contaminării, în sensul că nu ai de unde să știi când, dacă și de la cine îl vei lua și tu. Sunt conștient că suntem într-o pandemie care ne-a îngenuncheat pe toți, cetățeni, state și economii, dar vreau să văd și să citesc și altceva, să aud și despre alte lucruri. Însă nu totdeauna îmi reușește. Am încercat, zilele trecute, cu fotbalul. Însă naționala și-a dat cu stângu-n dreptul într-un mod incredibil, și nu numai o dată, ci de trei ori la rând. Selecționerul Rădoi a început și el să arunce cu cifrele și cu sistemele de joc, jonglând cu 4-4-2, 1-5-3-1, 4-3-3 și câte or mai fi. Iar presa sportivă a început cu alte statistici și cifre, cu (ne)realizările lui Ianis și cu numărul anilor care a trecut de când n-am mai pierdut trei meciuri oficiale la rând.
Mi-e dor de zilele ”normale”, când băteam Austria cu 4-0 și n-aveam emoții cu Feroe sau Luxemburg. Mi-e dor de zilele în care știrile nu aveau doar cifre, ci și... cuvinte. Dar nu știu când zilele alea se vor mai întoarce. Sau dacă vor mai veni vreodată.

Citit 730 ori Ultima modificare Vineri, 16 Octombrie 2020 17:44

3 comentarii

 • postat de Grupu de Confuzie Sociala GCS Duminică, 18 Octombrie 2020 05:04 78.96.83.*** Link la comentariu
  0
  8

  Hartia suporta orice mizerie, orice nemernicie, iar statistica se bazeaza pe hartii.

  Raportează
 • postat de Din colonie. Sâmbătă, 17 Octombrie 2020 19:02 77.111.247.*** Link la comentariu
  4
  14

  ,,Dar nu știu când zilele alea se vor mai întoarce. Sau dacă vor mai veni vreodată."

  Asta depinde numai de stăpânii care ne-au confiscat țara, cu tot ce era în ea, inclusiv și viețile noastre.

  Raportează
 • postat de Tudor V Sâmbătă, 17 Octombrie 2020 12:41 89.136.0.*** Link la comentariu
  8
  10

  Aceste modalitati (neunitare la nivel UE/mondial) de calcul si raportare nu evidentiaza gravitatea starii de fapt, generand confuzie, neincredere sau dupa caz, chiar panica nejustificata.
  Una din solutii poate fi pe langa demararea unei campanii de testare la nivel national (dar asata presupune ca Guvernul sa nu mai imprastie fondurile comunitare pe prostii ci pe aparate si teste), care poate reliefa intr-un anumit grad nivelul de infestare/vindecare/dezvoltare anticorpi!
  O alta solutie se poate compune din determinarea celor vindecati de Covid cu tratamente in spitale, sa se oblige la donarea de plasma dupa vindcare, daca nu are afectiuni sau varsta, ce nu mai permit recoltarea.
  Poate si implementarea unitara a protocoalelor de tratament pentru pozitivi inclusiv asimptomatici, pentru a nu mai exista diferente intre spitalele din Timisoara, Bucuresti, Iasi, Cluj si cele din alte judete, care ma tem ca este una din cauzele de deces nesubliniate de catre specialisti!
  Ex.: Daca pacienti pozitivi Covid 19, cu aceiasi indicatori CT-radiografie, sunt tratati diferit (unul nevinovat /amarat cu paracetamol, altul polittician national cu Remdesivir, altul cu Dexometazona si altii cu ce tratamente mai exista), este foarte posibil ca cei cu Paracetamol (nevinovati) sa intre la ATI sau in mormant, iar ceilalti ce au acces la schemele de tratament ale lui Trump, Boris Brexit, sau al altui politician de top, sa traiasca si sa faca in continuare prostii de la nivelul lui!
  Iar pentru cifre, poate fi utila desfiintarea acestor comitete de urgenta judetene (poate unul la nivel national format din prefecti si experti epidemiologi atestati (nu birocrati, care habar nu mai au de ce au studiat in facultate, nu si-au mai actualizat ”bazele de date”, respectiv care au fost delegati politic in functii la DSP-uri), concomitent cu solicitarea expertilor in statistica a unor indicatori, care sa reliefeze cat mai simplu si punctual:
  - Numarul real si efectiv al romanilor rezidenti, respectiv al celor fluctuanti, dar si al celor ce au resedinta declarata sau nu in alte tari, inclusiv cu duble cetatenii - (Ro-MD, RO-UK, RO-etc);
  - Cate teste au fost/sunt efectuate pentru prima data (la nivel judetean si national), cu rezultatele aferente;
  - Numarul pozitivilor/negativilor, testati prima data, retestati;
  - Numarul celor ramasi netestati;
  - Numarul pozitivilor vindecati, de cate ori au fost retestati, ce tratamante au urmat, eventuale afectiuni paralele necunoscute, dar descoperite la evaluarile medicale efectuate in context;
  - Numarul pe categorii de varsta al celor videcati/decedati/reinfectati;
  - etc

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro